Deze zomer hebben we de wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht?’ gehouden. Dit heeft veel mooie foto’s van hoge, mooie, vele zonnebloemen opgeleverd. Zonnebloemen zorgen niet alleen voor kleur. Het zijn ook aantrekkelijke planten voor bijen en hommels. En zo helpen we met elkaar de natuur in de stad een handje. Iedereen die een foto opstuurde maakte kans op mooie prijzen, zoals insectenhotels en bloembollenpakketten. Veel bewoners hebben enthousiast meegedaan met de wedstrijd en foto’s opgestuurd.

Inmiddels zijn de winnaars bekend. We laten alle inzendingen hieronder de revue passeren:

Bas Melkert

Bas MelkertHallo mevrouw en meneer van de zonnebloemwedstrijd. In de coronatijd heb ik heel veel zonnebloemen gekweekt. Ik had wel 80 zaadjes gepoot en allemaal kwamen ze uit. Ik heb ze in grote potjes gezet en alle 80 plantjes hebben op mijn slaapkamer gestaan, totdat ze in de tuin konden. Onze tuin is niet groot genoeg om ze allemaal in de aarde te zetten. In de voortuin heb ik 3 plantjes en in de achtertuin ook nog 3. Alle andere plantjes heb ik uitgedeeld aan opa’s, oma, tantes, vriendjes uit mijn klas, de turnmeester, vrienden van papa en mama, de juffen, collega’s van mama, de oppas, buren. Op de fiets heb ik de zonnebloemen uitgedeeld en ze waren er allemaal erg blij mee. Uiteindelijk had ik er nog 4 over, die heb ik geplant op de parkeerplaats. Elke dag geef ik ze water, maar die groeien niet hard. In de tuin groeien ze wel hard, op dit moment is de hoogste zonnebloem wel 2 meter 50! Doei, Bas Melkert (8 jaar)

Nina en Cees

Nina ten HaafOnze namen zijn Nina en Cees. Ik (Nina) ben begeleider op woonlocatie Minnaertweg van Syndion. Als opkikker hadden wij een doosje gekregen met hierin een zonnebloem. Alleen, ik heb geen groene vingers en zag het dus somber in. Maar toen ik dit tegen Cees (1 van mijn bewoners) zei, was hij gelijk heel stellig. “Ik ga voor jouw zonnebloem zorgen.” Dus ik nam hem mee naar de locatie en ja hoor binnen no time was mijn zonnebloem al aan het groeien. Cees heeft hem officieel geadopteerd en zorgt er nu met veel zorg en liefde voor. Hij kijkt meerdere keren per dag bij de bloem en geeft mij regelmatig een update over hoe het nu gaat. Inmiddels is de zonnebloem al meer dan 30 cm gegroeid en staat hij in een grote pot op Cees zijn balkon. Hij is er supertrots op en dit heeft hem zeker ook geholpen tijdens de corona. Want normaal werkt hij op een zorgboerderij maar dit kon tijdelijk niet. Toen ik Cees over deze wedstrijd vertelde, zei hij: “Ik wil meedoen met deze wedstrijd. Ik heb dan misschien nog niet de grootste maar het is sowieso de allermooiste”. Dit is het verhaal van onze zonnebloem en dit is zeker nog niet het einde. Mocht u nog vragen hebben, horen wij het graag. De zonnebloem groeit nog steeds goed en Cees heeft er nog veel plezier in. Cees heeft inmiddels geregeld dat er in de tuin bloembakken staan om te vullen met plantjes en aarde.

Mien en Dirk van de Nadort

Dirk van de NadortHierbij zend ik een foto van de zonnebloem die we met veel plezier gezaaid hebben. Het resultaat is 3.45 meter. Ik ben bang dat onze zonnebloem op 30 september (datum bekendmaking winnaars) niet meer leeft. Dat is nog 2 maanden. Hij heeft niet het eeuwige leven. Hij is denken we nu op zijn hoogtepunt. Ik zal een tuinman vragen wat hij ervan denkt. De tuinman vertelde mij: “Hij zal nog wel staan maar hij droogt in”. Nu ik dit weet, blijft hij gewoon staan tot eind september. Hierbij zend ik u een tweede foto, gemaakt op 22 juli 2020. We hebben vanmorgen gemeten en hij is nu 3.56 meter, dus 9 cm gegroeid. Hij heeft veel wind doorstaan. Hoe lang hij mooi blijft? Ik hoop van nog lang! De zonnebloem is niet groter geworden. Wel heeft een klein soort papegaai ervan gesnoept. Maar dat is alleen maar leuk. De zonnebloem is nog verder om gebogen en we genieten er elke dag van.

Fernando Regoort

Winnaar ‘Meest attente zonnebloemverzorger’

Maurice RegoortFernando (10 jaar) houdt erg van tuinieren. Hij heeft een eigen moestuintje aangelegd in onze achtertuin met onder andere radijs, peterselie en tomaten. Hij heeft ook een druivenplant geplant. Echter door de onverwacht groei van de zonnebloemen raakt deze wat in de verdrukking. Dit jaar heeft hij op 17 maart een aantal zonnebloemzaadjes in de grond gestopt. Het resultaat is zichtbaar op de foto’s. Een van de zonnebloemen is inmiddels ruim 3,61 meter. Hij gaat er al vanuit dat ie in de prijzen gaat vallen. Zo niet, dan gaat ie volgend jaar nog meer zijn best doen hem kennende…

Hans en Francien van de Ven

Hans van de VenNaar aanleiding van uw wedstrijd #hoogstezonnebloem stuur ik u hierbij onze foto’s. De hoogte op 31 juli is 3,28 meter. Naar verwachting zal de lengte de komende tijd nog toenemen. Ondertussen zijn ze 3,72 meter hoog geworden. De bloemen zijn geopend en ze laten hun “hoofd” al hangen.

Eise Dijkstra

Winnaar ‘Meest heldhaftige zonnebloemkweker’

Marleen BeljaarsOnze zoon (Eise Dijkstra) met zijn zonnebloem. De zonnebloem is sinds de foto nog door gegroeid. Mijn man heeft hem net gemeten op 3,99 meter. Maar moet erbij zeggen.. het is ontzettend lastig meten. Hij is in ieder geval circa 4 meter. Update 25 augustus: het lijkt erop dat de zonnebloem nog iets is doorgegroeid. Mijn buurman zegt dat het gaat stormen, dus bij deze. Zo zien ze eruit nu er nog geen storm is geweest. Mijn kinderen (en ik ook) zijn er erg benieuwd of ze de grootste bloem hebben. Nee, ze hebben de storm niet overleefd. We hadden ze uit voorzorg met spanbanden vastgezet. Maar ze waren er te lang voor. De volgende dag waren ze allemaal geknakt. Het waren 4 groene containers vol. De kinderen vonden het verschrikkelijk.

Marleen Beljaars

Jeanette Domenie-Zwang

Winnaar ‘Sympathiekste zonnebloem’

Jeanette Domenie-Zwang

Onze zonnebloem is met veel liefde en aandacht groot geworden, en wel 3,13 meter. De strijd met de naaktslakken heeft deze slanke zonnebloem overleefd. De foto is gemaakt op 5 augustus 2020. Zoals u ziet staat mijn echtgenoot op de ladder met de meetlat en ikzelf sta ernaast. Ben benieuwd of er nog grotere zonnebloemen zijn. Update 20 augustus: Zojuist weer de meetlat gepakt, 20 augustus om 19.00 uur en nieuwe foto’s gemaakt. Wij hebben wat knoppen gemeten.De hoogste knop zit op 3,20 meter. De bovenkant is 3,25 m, inclusief de blaadjes dus. Het is altijd een hele toer hoor, op het dak staan, gevaar voor eigen leven haha. Onze buren vinden het ook allemaal geweldig om te zien.

Hans Oldenburger

Hans OldenburgerMijn zonnebloem was al 3,15 m hoog. Echter door het gewicht van de enorme bloem van 24 cm doorsnede zakt ie naar beneden.

Alex en Annemarie

Alex

Onze zonnebloem wringt zich dwars door de vijgenboom heen en is inmiddels 2,90 meter hoog.

Sebastiaan Goud

Sebastiaan Goud

Op de drempel van de deadline wil ik nog graag even mijn foto’s opsturen! Ik heb (vrij laat) half juni zonnebloempitjes in potten gestopt, veel water en aandacht gegeven, ook zon gekregen 😉 en het resultaat mag er zijn, vind ik. Een paar mooie zonnebloemen, die helaas nog niet allemaal zijn uitgekomen. De zonnebloem van op de foto die wel is uitgekomen heeft een hoogte bereikt van 137 cm (vanaf het punt dat ze uit de pot steken). Leuk idee van deze wedstrijd ook, volgend jaar weer?!

Mila van de Stoep

Aline van de Stoep

In verband met de corona zijn we dit jaar geen plantjes gaan halen, maar we hebben zaadjes gepland die we nog hadden liggen. Het was dus een grote verassing wat er zou komen. Toen kwam er een groene stengel en werd er dagelijks gekeken of die nog hoger ging worden. Maar de bloem liet op zich wachten. Toen we net op vakantie waren, stuurde oma een mooie foto van de uitgekomen bloem. Toen we thuiskwamen, was hij er nog en wat was Mila trots. Zie hieronder het resultaat. De hoogste is het niet geworden (210 cm) maar mooi vinden wij hem wel.

Mariëtte Schot

Mariëtte SchotMijn mooie zonnebloemenstruik. Toen ik er nog bijkwam met meten waren ze 3,10 meter. Hierna is de struik nog een stuk gegroeid, maar niet meer te meten.

Familie De Gram

Winnaar ‘Hoogste zonnebloem’

Familie De GramIedere dag keken we of ze al groter geworden waren. Op 12 augustus was een van de zonnebloemen circa 408 cm. Papa moest op een tafel gaan staan om de grootste op te meten. Het is best wel een grote zonnebloem geworden.

Jeanne Jordaans

Jeanne JordaansDeze zonnebloem heeft 11 bloemen op één steel. De hoogste zonnebloem is 3,33 meter geworden. En er is één steel met 18 zonnebloemen eraan.

Stephen Dodd

Stephen Dodd195 cm was het in juni. De plant is nu stervende.

Semmy en Maria Nunez Conde

Maria Nunez Conde

Wij doen graag mee met de zonnebloemwedstrijd.Onze zonnebloem is 283 cm. En Semmy moet hem inmiddels vasthouden anders valt hij om ????.Groetjes van Semmy en Maria

Eline van Zwieten

Eline van ZwietenDeze 11-koppige zonnebloem van 2,56 meter siert onze tuin samen met heel veel broertjes en zusjes zonnebloemen. Variërend in hoogte van 2,5-3 meter. Hopelijk komen ze de zomerstorm van morgen goed door. Deze zonnebloem van 2,25 meter is ontkopt. De veroorzaker zit ervoor.

Lilian Teeuw

Lilian TeeuwIk wil graag meedoen met de zonnebloemenwedstrijd. Ik heb wel 15 zonnebloemen gezaaid dit jaar! De hoogste zonnebloem (310 cm) was op z’n hoogst tijdens de hittegolf. De volste heeft 21 bloemen en nog meer knoppen op één plant.

Lucas Stok

Winnaar ‘Meeste bloeiende bloemknoppen op 1 steel’

Familie StokDit is mijn zonnebloem van 3,45 meter. De voorste zonnebloem heeft 22 knoppen. Hartelijke groet van Lucas Stok 9 jaar

Arie Smaal

Arie SmaalMet veel liefde en water tot 347 cm laten groeien.

Lyanne Heeringa

Lyanne HeeringaHierbij nemen wij graag deel aan jullie leuke wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht’. Met 3 meter 52 hopen wij dat die van ons de hoogste is.

Lisa Verburg

Familie Verburg

Onze dochter, Lisa Verburg, is helemal ٕá-pe-trots op deze enorme zonnebloem die vandaag in het zonnetje speciaal voor haar 9e verjaardag extra mooi staat te stralen. Ze heeft hem helemaal zelf van klein pitje tot deze grote joekel “grootgebracht” tot de 2,5 meter die hij nu al is…! Daarom doen wij graag mee met de wedstrijd.

Nick Damsma

Nick DamsmaMet enthousiasme heb ik zonnebloemen laten groeien in mijn voortuin. Ik hoop mijn buren te kunnen inspireren om ook hun tegels te verwijderen. Het trekt veel insecten aan en dat doet me goed. Ik vind het fijn om iets terug te geven aan de natuur. De hoogste was 3,58 meter en kunnen we ook zien via het slaapkamerraam. De meeste zijn nu wel aan het zakken en hebben pitten die na verloop van tijd zwart worden. Let’s make Dordrecht green again!

Esther Torn

Esther TornIk zou graag willen deelnemen aan de wedstrijd van de hoogste zonnebloem in Dordrecht. Ik hoop dat ik hierbij een kans maak om te winnen. Ik heb in de tuin zonnebloemzaadjes geplant, waaruit nu dus ook meerdere zonnebloemen zijn gekomen. De hoogste zonnebloem is (ongeveer) 2,98 tot 3 meter. Het is echt bijzonder hoe snel en hoog en sterk de zonnebloemen kunnen groeien, dat verbaasde mij echt.

Lisa Talma

Sabine Talma

Hier is Lisa Talma (8 jaar) met haar hoge zonnebloemen! Ze heeft erg haar best gedaan om ze zo hoog mogelijk te krijgen! De hoogste van de drie zonnebloemen is op dit moment 2,45 meter! Omdat ze zelf niet zo groot is, heeft ze zo hoog mogelijk gesprongen op de trampoline om te laten zien hoe hoog ze zijn! Om bij de grootste zonnebloem te komen, moest ze zelfs op een ladder klimmen!

Sabine Talma

Channah

Channah

Wij doen graag mee met de hoogste zonnebloem van Dordt wedstrijd! Onze zonnebloem is 370 cm lang geworden. We hebben de foto op 16 augustus gemaakt. Wij dachten dat we de foto ook nog op 24 september konden doorsturen. Hopelijk kan deze nog meedoen!!

Rianne Bestman

Winnaar ‘Grootste zonnebloemfan’

Rianne BestmanWauw, ik en mijn gezin wisten niet hoe fantastisch zonnebloemen waren.
Maar deze zomer waren wij in de ban van Diona’s zonnebloem!!!

Onze jongste dochter Diona kreeg zonnebloemzaadjes van de opvang in de Corona tijd (april). Enkele zonnebloemen gingen groeien. Het leek mij leuk om mijn dochter op de foto te zetten met de zonnebloem en op te sturen naar de opvang. Ik wilde wachten tot er een bloem aan zat. Het duurde maar en het duurde maar en de zonnebloem bleef maar groeien! En ja hoor, eenmaal terug van onze vakantie (begin augustus) was het een gigant (3 meter) met 1 bloem! Zie foto met mijn dochter.

Het web aan wortels vond ik spectaculair en de stengel ook want die was toen 7 cm breed! Ook zaten er enorm veel knoppen in. Bij elk blad groeide een zijtak met aan elke tak wel 5 tot 10 knoppen! Er zouden dus veeeeeel bloemen gaan bloeien. En dat klopt! Er hebben ongeveer al 35 bloemen gebloeid en nu bloeien daarvan wel 21. Uitgebloeide bloemen knip ik er uit, zodat de energie naar de volgende bloemen kan gaan.

Ik heb foto’s gedeeld op Facebook en ik kreeg er veel reacties op. Ik heb er ook enorm veel foto’s van genomen. Een reeks foto’s van verschillende stadia van knop tot bloem tot uitgebloeide bloem. De bloem met een regenlucht erachter en dan STRAALT de BLOEM nog…geweldig (zie foto)!

Mijn vader kwam in juli of zo ook met een zakje zonnebloemzaden. Ook die stonden verspreid in mijn voor- en achtertuin. Op de ene plek groeide het beter dan op een andere plek en ook over deze zonnebloemen hebben wij ons verwonderd…

Zelfs aan de inie-minie zonnebloemen kwam een bloemetje! De zonnebloemen zagen er verschillend uit! Er zitten constant bijen en hommels op! We hebben 1- en meerdere koppige zonnebloemen. Kortom; wat zijn het waanzinnige bloemen!!! Ik had over de wedstrijd gelezen, dus het werd al snel duidelijk dat wij mee gingen doen!

Jarko De Witte van Leeuwen