137 iepen geplant langs Zeedijk

26 feb 2021

De eerste fase van de boomvervanging aan de Zeedijk is klaar. De populieren in het gedeelte tussen huisnummers 16 en 7 moesten helaas wijken. Het gevaar van uitvallende takken door takbreuk was te groot geworden. In de plaats hebben we 137 jonge iepen geplant, in een mix van 4 soorten.

Door een mix van iepensoorten te gebruiken, zijn de bomen minder vatbaar voor boomziektes. Al in vroegere tijden maakten de bewoners van het Eiland van Dordrecht veel gebruik van iepen. Deze soort is namelijk bestand tegen zware weersomstandigheden. En ze groeien op vrijwel alle plaatsen. De meeste iepensoorten zijn ook prachtige, majestueuze bomen. Ze passen uitstekend in een open polderlandschap.

Tweede fase

In het najaar start de tweede fase van de boomvervanging. Dan is het gedeelte tussen Zeedijk 7 en Zeedijk 10 aan de beurt. We vervangen de populieren in ‘blokken’ verspreid over 3 jaar. Deze spreiding is nodig omdat de bomen een route vormen voor vleermuizen. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort in Nederland. Grotere ingrepen zouden ervoor zorgen dat de vleermuizen de weg kwijtraken. Daardoor zouden de vleermuizen gevaar lopen.

Duurzaam houtgebruik

Van het vrijkomende hout van de populieren laat de aannemer nestkasten, banken, insectenhotels en boompalen maken. Deze krijgen in Dordrecht een bestemming. Een deel van het hout gebruiken we in duurzame woningbouw, voor vloeren, meubels, interieurs en gevelbekleding. Dun hout composteren we of er wordt papier van gemaakt. Er wordt geen hout verbrand.

Recreatie

Het gedeelte van de Zeedijk tussen huisnummers 16 en 7 is nu ook weer open voor verkeer. Veel fietsers hebben dit al ontdekt en maakten gebruik van het mooie weer om een fietstochtje over de Zeedijk langs de jonge iepen te maken.