Diepgeworteld – Bomen in de Nederlandse schilderkunst

19 nov 2020

In 2020 viert de Bomenstichting haar 50-jarig jubileum. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het Dordrechts Museum de tentoonstelling ‘Diepgeworteld – Bomen in de Nederlandse schilderkunst’. Een tentoonstelling met ruim 70 Nederlandse schilderijen uit zes eeuwen, allemaal afkomstig uit Nederlandse collecties. Je kunt de tentoonstelling tot en met 5 april 2021 bezoeken.

Bomen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Robuuste eiken, zwierige populieren en rustieke knotwilgen: door de eeuwen heen is de boom een rijke bron van inspiratie geweest voor de Hollandse landschapsschilder.

De tentoonstelling laat zowel realistische landschappen als abstracte composities zien. Het is een dialoog van oude en moderne meesters. Een ode door de tijd heen aan de boom en aan de schilders die dit onderwerp zo meesterlijk wisten te vereeuwigen.

Bomenroute

2020 is ook het jaar dat Dordrecht 800 jaar stadsrechten heeft. En het jaar waarin Dordrecht als eerste gemeente van Nederland is uitgeroepen tot ‘Tree City of the World’ (Wereldbomenstad). Genoeg redenen voor de Bomenstichting om, in samenwerking met de gemeente en Bast – De Bomenpodcast, een mooie bomenroute door de stad samen te stellen.

QR-codes

De wandeling begint in de tuin van het Dordrechts Museum, bij de eeuwenoude platanen. Daarna voert de route langs monumentale bomen. Bij negen bomen heeft audiocollectief Bast – De Bomenpodcast een audiotour ontwikkeld. Je wordt als luisteraar uitgedaagd om de stad en haar bomen op een nieuwe manier te bekijken. Je kunt de audiotour online beluisteren. Dat kan heel eenvoudig door de QR-codes bij de bomen te scannen. Je vindt de route ook via de website van Bast.

Daarnaast kun je de route gratis verkrijgen bij de museumwinkels en de VVV.