Dordrecht plant bomen langs N3

7 apr 2021

Langs de Randweg (N3) in Dordrecht komen 198 nieuwe bomen en nog meer struiken. Wethouder Marco Stam plantte vandaag één van de eerste serie van 111 bomen. In het volgende plantseizoen komen er nog eens 87 bomen bij.

De aanplant maakt deel uit van de 800 nieuwe bomen ter gelegenheid van Dordrecht 800 jaar stad. De gemeente zet de historische mijlpaal kracht bij met verschillende boomprojecten:

  • Tiny forests (minibosjes), onder meer in Krispijn
  • Een kastanjetuin (arboretum) op de Staart langs het Wantij
  • 80 Jubileumbomen, door de hele stad, aangevraagd door bewoners
  • Bomen langs de N3

Daarnaast plant de gemeente honderd nieuwe bomen bij elke duizend extra bewoners. Gezien de voorspelde groei van de gemeente (richting 130.000 inwoners), betekent dat ook rond de duizend nieuwe bomen.

Wethouder Marco Stam vindt bomen heel belangrijk voor de stad. “Bomen maken een wijk aantrekkelijk voor bewoners en bieden een goede leefomgeving voor andere planten en dieren. Daarnaast zorgen ze ook nog eens voor verkoeling. Dat wordt steeds belangrijker gezien de klimaatverandering. Ook verminderen ze de luchtvervuiling.”

Wereldbomenstad

Vorig jaar werd Dordrecht erkend als Wereldbomenstad, als eerste Nederlandse stad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad. Andere steden die zich ‘Tree City of het World’ mogen noemen, zijn onder andere: New York, Toronto, Lissabon, Milaan, Glasgow, Lima en Nairobi.