Jubileumbomen in alle Dordtse wijken

12 mrt 2020

Woensdag 11 maart plantte wethouder Marco Stam de laatste van 80 Jubileumbomen voor 800 jaar Dordrecht. Hij deed dit met omwonenden van een binnenterrein aan de Noorderstraat.

Alle 80 Jubileumbomen zijn nu geplant. Ze zijn in alle Dordtse wijken terechtgekomen. De meeste bomen kwamen in Dubbeldam terecht: 21. Daarop volgen de binnenstad (12 bomen), Reeland (9 bomen), Krispijn en Stadspolders (elk met 8 bomen).

De gemeente heeft de bomen geschonken om te vieren dat Dordrecht 800 jaar stad is. Dordtenaren konden zich vorig jaar aanmelden voor een gratis boom in hun eigen tuin. Binnen 2 weken waren alle bomen vergeven. In november plantte de wethouder de eerste boom, een zevenzonenboom, in een voortuin aan de Heinsiusstraat.

800 bomen

De 80 Jubileumbomen zijn onderdeel van het project 800 extra bomen voor Dordrecht 800 jaar stad. Daarnaast komen er 3 Tiny Forests (minibosjes) op verschillende plekken in de stad. Het Krispijnbos aan de Nassaustraat is het eerste Tiny Forest in de regio. Er komt een kastanjearboretum (bomentuin) op de Staart en er komen extra bomen langs de N3. De bomen zijn bedoeld om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden. Daarnaast zijn bomen belangrijk vanwege de klimaatverandering. Ze zorgen bij warm weer voor verkoeling. Bij regen zorgen ze voor minder wateroverlast.

Wereldbomenstad

In februari werd Dordrecht erkend als Wereldbomenstad, als eerste Nederlandse stad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad. Andere steden die zich ‘Tree City of the World’ mogen noemen, zijn onder andere: New York, Toronto, Lissabon, Milaan, Glasgow, Lima en Nairobi.