In het weekend van 20 en 21 juni organiseert de gemeente Dordrecht samen met Groei & Bloei afdeling Dordrecht het ‘Tuinfilmfestival’. Een reis in films langs mooie, bijzondere en inspirerende tuinen in Dordrecht. Kijk je mee?

Dordts Tuinfilmfestival

Zoek je inspiratie voor jouw tuin? Kom dan kijken bij 26 tuinliefhebbers die een filmpje maakten van hun tuin of balkon. Van alles passeert de revue. Van kleine bloemrijke stadstuin tot grote groene oase. Van geveltuin, adoptiegroen, buurtmoestuin tot creatieve oplossingen voor wateropvang. Veel tuinliefhebbers hebben hun tuin in de spotlights gezet en laten zien waar ze trots op zijn. Ga er lekker voor zitten en geniet vanuit huis van de Dordtse tuinparadijzen.

Zoek je inspiratie over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld over een dakterras, geveltuin of regenton. Hieronder vind je alle 25 filmpjes die door de tuinliefhebbers zijn ingestuurd terug op onderwerp.

Tuin van Margo

Klein moestuintje, veel fruitstruiken en bomen, en tuin met inheemse kruiden en planten.

Tuin van Marijke

Groene tuin met veel potten en een groentekas, regenton, vijver, kippenhok en bijenkasten.

 

Tuin van Nadine

Zelf ontworpen tuin met groene border, vol planten waar insecten en vlinders op af komen.

 

Tuin van Pia

Wateropvang door middel van een regenton, gemengde groente, fruit, kruiden en bloemen siertuin met vijver.

 

Tuin van Raymond en Truus

Tuin met veel aandacht voor wateropvang en biodiversiteit

 

Tuin van Pleunie de Lint

Vogel en insectenvriendelijke tuin aan het water.

Tuin van familie van Esch

Tuin met bloemenperk, broedende duiven, waterkant, rietkraag en inheemse planten.

Deeltuin van Martina Jooren  – Hardenbol

Deeltuin met kruiden, wilde bloemen, kleine vijver en schaduwplekjes.

Haar verhaal: Het is een groene oase tussen de woonhuizen en volledig gifvrij. Er zijn veel planten, bloemen, fruit en kruiden. Er is bezoek van bijen , vlinders , allerlei insecten en vogels. Ook een kleine waterplek ontbreekt niet. Ik sta op deeltuinen.nl. Anderen kunnen op afspraak mijn tuin bezoeken en er ook van genieten.

.

Tuin van Hans Verbeek

Tuin met druiven, groene border, zelfgemaakte meubels en eetbaar groen.

Tuin van Annelies Gelton

Een organische bloementuin met een creatieve oplossing voor wateropslag.

Tuin van Annet de Vries

Wateropvang in regentonnen en hoge bomen.

Haar verhaal: Onze tuin is gelegen aan de Noordendijk. In de stad, maar verrassend groen. Ook hebben we inmiddels 3 watertonnen achter een Fatsia en hortensia verstopt.

Tuin van Hetty Berens

Konijnenhok met groen dak en bloeiende bloementuin

Buurtmoestuin Kebun Sayur

Buurtmoestuin achter de Riouwstraat met veel groenten en fruit en bloeiende eetbare planten.

Tuin van familie Bodde

Voortuin met plantenbakken van bijzondere tegeltjes.

Tuin van Ger

Tuin met gazon, groene haag en plantvakken.

Dakterras van H.J. Bakker

Dakterras met veel groen in grote houten bakken.

Geveltuin van buren Janet en Lara

Geveltuintje met bijenlokkende planten

Tuin van Jeanette

Bloemrijke tuin in Zuidhoven, klimmers en vaste planten, waterbakjes voor vogels

Tuin van Greetje Buutveld

Groene schaduwrijke tuin

Tuin van N. Vermont

Daktuin omringd door hoge bomen. Dakterras met potten en planten. Het verhaal achter de tuin: Het filmpje van ons terras waar we erg blij van worden. je hoort de vogels fluiten, heerlijk. Op ons terras komen veel bijen op de bloemen af. Niet alleen honingbijen, maar ook wilde en dat is goed voor de natuur. Soms komt er onkruid in een pot en laat ik het staan. Het brengt zoveel mooie bloemen, goed voor de bijen. En volgend jaar wil ik meer wilde bloemen zaaien, om nog meer wilde bijen aan te trekken. We worden er zo blij van en het is zo mooi groen. De bomen die we rondom ons zien, de bloemen op het terras, kortom alles. En ons ooie huisje bij ons terras, het atelier. Een inspirerende omgeving.

Adoptiegroen geadopteerd door Nico Bor

Stuk openbaar groen wat geadopteerd is en met allerlei bloemenmengsels is ingezaaid en meer dan 20 inheemse planten in bloei staan.

De volgende planten zijn er te vinden: Akelei, Korenbloem, Akkergoudsbloem, Leeuwebek (grote), Akkerkool, Maagdenpalm, Bernagie, Margriet, Boekweit, Moederkruid, Bolderik, Ossentong (overblijvende), Boterbloem, Phacelia, Duizendblad, Prikneus, Duizendschoon (gewoon), Raapzaad, Haagwinde, Radijs, Havikskruid, Robertskruid, Hertshooi, Rode klaver, Honingklaver (citroengeel), Rolklaver, Honingklaver (wit), Rudbeckia (ruige), Hopklaver, Slaapmutsje, Kaasjeskruid (groot), Smeerwortel, Kamille (echte), Nagelkruid (geel) en Klaproos.

Tuin van Dita

Groene stadstuin met kas, bloempotten, schaduwplanten en groene afrastering.

Tuin van Rene Korteweg en Wim Kalverboer

Grote aaneengeschakelde tuin met veel struiken, vaste planten en groene afrastering.

Tuin van Conny Brand

Tuin op het zuiden. Schaduwplekjes. Buitenkeuken. Veel geurende bloemen en planten voor vogels en insecten.

Tuin van Simone Buitendijk en Clary Vogelaar

Bloemrijke tuin aan het water.

Hun verhaal: Wat leuk om onze tuin via deze weg met iedereen te delen! We genieten van de verschillende plekjes en hebben een fantastisch ligging langs een watertje aan de Wieldrechtsezeedijk.‘s Ochtends ontbijten op ons terras. Zonnen voor de tuinhuisjes. Verkoeling in de schaduw onder de boom. Siësta aan de waterkant. Dit is genieten en altijd bezig!

Groenblauwe stad en Groei & Bloei

In Dordrecht werken de gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners samen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Dat doen we door het toevoegen van natuur (groen) en water (blauw). Zo verhogen we het welzijn van de Dordtenaren. Tegelijk maken we de stad klimaatbestendig en helpen we de natuur.

Groei & Bloei is een vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren. De Dordtse afdeling van Groei en Bloei organiseert door het jaar heen activiteiten als lezingen, workshops en excursies. Groei en Bloei Dordrecht heeft al een aantal keer een open tuinen weekend of open tuinen route georganiseerd.