Weekend van de Biodiversiteit

Samen met veel Dordtse natuur en milieuorganisaties organiseerden we van 12 t/m  14 mei 2023 voor de tweede keer het Weekend van de Biodiversiteit. Biodiversiteit betekent ‘verschillende planten en dieren’. Hoe meer verschillende dieren en planten met elkaar samenleven, hoe beter voor mens en dier.

2024

Volgend jaar organiseren we weer een Weekend van de Biodiversiteit. Dat zal dan plaatsvinden van 31 mei tot en met 2 juni. Zet dit weekend alvast in je agenda voor nog meer natuurbeleving!

Voor ieder wat wils

Wij kijken terug op een geweldig zonnig en inspirerend Weekend van de Biodiversiteit en willen iedereen bedanken die onderdeel was van het succes.

Er was voor ieder wat wils. Dat zorgde ervoor dat er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mensen op de been waren om de natuur van dichtbij te beleven. Het was prachtig weer en honderden mensen gingen op pad.

We maakten met elkaar verschillende inspirerende wandelingen waarbij we van alles leerden over de biodiversiteit op ons eiland en de omgeving, we ruilden stekjes op stekjesmarkt, gingen opzoek naar de koningin van een bijenkolonie, zagen kinderen genieten van allerlei workshops en activiteiten en nog veel meer!
Tot volgend jaar!

Programma

Hier onder vind je het programma op de 21 locaties die mee deden met het weekend.

 

 

 

 

 

1 Trinitatiskapel, Vriesestraat 22

3 Scheffersplein, bij standbeeld Ary Scheffer

17 Tuinmomentje, Dubbelsteijnlaan West 9

19 Natuur en Vogelwacht de Biesbosch, Noorderelsweg 4A

Organisaties

Dit weekend wordt georganiseerd vanuit de werkgroep Biodivers Dordt. Hierin werken IVN afdeling Dordrecht, Nivon Drechtsteden, Groei & Bloei Dordrecht, Stadslandbouwkas de Oude Beer, KNNV en Duurzaamheidscentrum Weizigt en gemeente Dordrecht samen aan meer bekendheid voor de natuur in en om Dordrecht.

Biodiversiteit

Het weekend van de biodiversiteit staat in het teken van natuurbeleving, de natuur dichtbij onderzoeken en ontdekken wat voor groene initiatieven er in Dordrecht zijn. Met het weekend van de biodiversiteit vragen de gemeente en alle organisaties die activiteiten organiseren aandacht  voor de verscheidenheid aan planten en dieren op het Eiland van Dordrecht. Een goede biodiversiteit is belangrijk voor het klimaat en voor een gezonde leefomgeving. Voor planten, dieren én mensen. In heel Nederland staat de biodiversiteit onder druk. Veel soorten planten en dieren zijn zeldzaam geworden of zelfs al uitgestorven. Het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit op het Eiland van Dordrecht vraagt om de zorg en aandacht van alle Dordtenaren.