Wij helpen

Gemeente Dordrecht wilt bewoners, scholen en bedrijven ondersteunen bij het vergroenen van hun tuin en omgeving. We kunnen in de buurt langs komen met plantjes, informatie en tips met een Operatie Steenbreek-kraam. Ook geeft een tuincoach advies of kunnen bewoners tegels laten ophalen. We helpen bij de aanleg van geveltuinen en adoptiegroen en voor scholen hebben we een subsidie voor groene schoolpleinen ingesteld.

Operatie Steenbreek

Zou je ook graag je tuin willen vergroenen maar weet je niet precies hoe? Of zou je willen dat ook je buren aan de slag gaan met tegels er uit halen?

Operatie Steenbreek helpt je hier graag bij. Operatie Steenbreek is een actie waarbij tegels kunnen worden ingeleverd in ruil voor een plantje. We gaan met deze actie alle buurten af en komen ook graag bij jou in de wijk.

Wil je graag een groene buurtactie organiseren bij jou in de straat of buurt, nodig ons dan uit via wijmakendordtgroen@dordrecht.nl.  Dan komen we langs. Ter plekke geven we tips en ideeën hoe je het beste met het vergroenen van je tuin en buurt aan de slag kunt gaan. Je kunt bij ons tegels inleveren en wij nemen planten voor je mee. Zo kunnen jij en je buren gelijk aan de slag.

 

 

 

 

 

Tuincoach

Gun jezelf een groene tuin, want in een groene tuin voel je je een stuk gelukkiger. Een groene tuin maken is een stuk makkelijker als je gebruikmaakt van de Tuincoach. Samen met jou werkt ze aan een plan voor jouw ideale tuin. Ze helpt je op weg met praktische tuintips en geeft antwoord op jouw tuinvragen. Zo maak je zelf een tuin waar je jarenlang van kunt genieten. En zo maken we samen meer groene tuinen op ons mooie eiland. Wil je hulp van de Tuincoach? Kijk op de pagina groenblauwdordrecht.nl/tuincoach voor een spreekuur bij jou in de buurt.

Weet je of je buren ook interesse hebben in de Tuincoach? Deel dan onze informatie hierover met hen. Misschien kan onze Tuincoach wel bij jullie beiden aan de slag!

Tegelophaalservice

Wil je graag aan de slag met je tuin en zie je er tegenop om de tegels af te voeren?  Met de gratis Tegelophaalservice wordt dat een stuk makkelijker. In een paar stappen ben je van je tegels af. Vul het formulier in om een afspraak te maken.

Adoptiegroen

Adoptiegroen

Als inwoner van Dordrecht kan je veel doen in je eigen omgeving. Op die manier maken we samen de stad mooier en leuker om in te wonen. De gemeente wil Dordrecht schoon, heel en veilig  maken en houden. In alle wijken doen we dit samen met de groenaannemers.

Ook jij kunt meewerken aan je omgeving. Tenslotte ken jij als inwoner je wijk het best. Samen met buurtgenoten kan je je inzetten voor een groene buurt en een stuk plantsoen of boomspiegel adopteren. De gemeente en de aannemer helpen je daar graag bij. Bijvoorbeeld met gereedschap, materialen of mooier groen.

Heb je samen met je buren een idee om je buurt mooier te maken? Deel het met de gemeente of met de groenaannemer. Dan kijken we samen wat er mogelijk is.

De gemeente werkt voor het onderhoud samen met aannemers. Dit zijn de aannemers die in uw wijk actief zijn:

Je kunt via het webformulier op hun website een vraag stellen. De aannemer neemt dan contact met je op om je idee of plan te bespreken.

Je kunt je aanvraag voor het adopteren van groen ook via de gemeente doen en dan zorgen wij dat hij bij de juiste aannemer terecht komt. Dit kan via Samen voor een schone en prettige buurt. Het kan ook telefonisch via de Wijklijn 14 078 of via de Fixi app.

© operatie steenbreek kraam

Subsidie voor groenblauwe schoolpleinen

De gemeente Dordrecht heeft een nieuwe subsidie in het leven geroepen voor 'groenblauwe schoolpleinen'. Hiermee willen we stimuleren dat Dordtse basisscholen hun schoolplein vergroenen. Het is ons streven dat in 2030 alle Dordtse basisscholen een groenblauw schoolplein hebben. De subsidie is opgesplitst in twee regelingen, één voor het ontwerp, de ander voor de aanleg van groenblauwe schoolpleinen. De uitvoeringsregeling is ingegaan op 1 februari 2020, de ontwerpregeling op 1 maart 2020.

Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurelementen (groen) en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. En het biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. Hierdoor groeit hun belangstelling voor de natuur en hun betrokkenheid bij de natuur. Maar het is ook goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kinderen. Een groenblauw schoolplein vermindert hittestress op warme dagen. Het stimuleert fysieke activiteiten en gevarieerd en creatief spel. Hierdoor verbeteren ook de schoolprestaties. Daarnaast biedt het leraren de mogelijkheid om buitenlessen te organiseren.

Voorbeeldfunctie
Maar er is meer. Scholen hebben een voorbeeldfunctie in de wijk. De schoolkinderen kunnen genieten van een groenblauw schoolplein. Dit heeft een positieve uitstraling op ouders, verzorgers en omwonenden in de wijk. Het kan hen inspireren om ook in hun eigen tuin aan de slag te gaan met meer groen. Op zo’n manier werken we samen aan maatregelen om beter om te gaan met het veranderende klimaat, de biodiversiteit te vergroten en de leefomgeving gezonder te maken. Neem voor inspiratie ook een kijkje op de pagina’s voor inwoners op deze website!

Subsidie voor ontwerp en aanleg
Het succes van een groenblauw schoolplein valt of staat bij een goed ontwerp. Daarom bieden we zowel hulp bij het maken van het ontwerp als een financiële bijdrage voor de uitvoering van het ontwerp. De gemeente heeft twee ontwerpers geselecteerd met veel ervaring; KRACHTGROEN en Bureau RIS. De school kan na toekenning van de subsidie één van de ontwerpers kiezen en die gaat vervolgens samen met de school aan de slag met een ontwerp. De regeling loopt tot eind 2022. In die periode kunnen tien scholen hier een beroep op doen. Daarnaast is er een subsidie voor de uitvoeringskosten. Hier kunnen vijftien scholen een beroep op doen tot eind volgend jaar. Het beschikbare budget hangt af van de grootte van het plein en het aantal bomen dat wordt toegevoegd en is maximaal € 40.000.

  • Voor schoolpleinen met een oppervlakte tot 1.000 vierkante meter: € 27.000.
  • Voor schoolpleinen met een oppervlakte van 1.000 tot 2.000 vierkante meter: € 32.000.
  • Voor schoolpleinen met een oppervlakte boven 2.000 vierkante meter: € 37.000.

Dit is gerekend over de oppervlakte van het schoolplein, binnen de erfafscheiding (hekwerk).

In aanvulling daarop is er een subsidie van € 500 per toegevoegde middelgrote tot grote boom, tot maximaal € 3.000.

In 2022 bekijkt de gemeente of ze de regeling zal verlengen.

Andere subsidiemogelijkheden
Voor het omtoveren van een schoolplein in een groenblauw schoolplein is een fors bedrag nodig. Het kan best zijn dat naast de eigen bijdrage van de school en de subsidie van de gemeente nog meer geld nodig is. Er zijn in Zuid-Holland nog twee andere interessante regelingen: van het Prins Bernhard Cultuurfonds en van Waterschap Hollandse Delta.
Kijk voor nog meer tips, regelingen en inspiratie op GroenblauweSchoolpleinen.nl.

Meer weten en aanvragen
Heb je nog vragen over de mogelijkheden voor het vergroenen van je schoolplein? Of de voorwaarden? Neem dan contact op met Saniye Demir, e-mailadres: s.demir@dordrecht.nl, telefoonnummer: 06-36 41 32 06.

Wil je aan de slag? Dan vind je hier onder de tab ‘Groenblauwe schoolpleinen’ de aanvraagformulieren voor de uitvoeringsregeling groenblauwe schoolpleinen en de ontwerpregeling groenblauwe schoolpleinen.

Lees meer