Het Vergeten Plantseizoen

Op 1 oktober begint ‘Het Vergeten Plantseizoen’. Dit is een landelijke actie om de aandacht te vestigen op het najaar als ideaal plantseizoen. Ook in Dordrecht besteden we hier volop aandacht aan.

In de afgelopen dertig jaar is de focus voor het planten volledig in het voorjaar komen te liggen. Het najaar als tuinseizoen is naar de achtergrond verschoven. Onterecht. Het najaar is de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Planten wortelen beter. De bodem is dan nog warm van de zomer. In de herfst regent het meer. De nachten zijn langer en vochtiger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit. Dat scheelt veel water geven.

Sommige planten bloeien pas in het najaar mooi, zoals de herfstaster. Dat geldt ook voor besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen. Dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.

Dagelijkse tuintip

Hieronder vind je de dagelijkse tuintips die we in oktober gegeven hebben. Doe er je voordeel mee en ga aan de slag in je tuin.

Groenblauwe stad

In Dordrecht werken de gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners samen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Dat doen ze door het toevoegen van natuur (groen) en water (blauw). Zo verhogen ze het welzijn van de Dordtenaren. Tegelijk maken ze de stad klimaatbestendig en helpen ze de natuur. Meer informatie over deze opgave staat op www.groenblauwdordrecht.nl.

Het vergeten plantseizoen

Het vergeten plantseizoen is een landelijke campagne van NL Vergroent.
Gedurende de hele maand oktober schenkt NL Vergroent aandacht aan het najaar als vergeten plantseizoen. Via (online) kanalen, nieuwsbrieven, tv-programma’s, dagelijks tuintips, tuinmagazines, etc. gaat NL Vergroent heel Nederland weer opnieuw enthousiast maken om juist in het najaar actief te planten en aan de slag te gaan in de tuin.

privacy