In oktober besteden allerlei media volop aandacht aan het najaar als 'Vergeten Plantseizoen'. Variërend van (online) landelijke en lokale mediakanalen, activiteiten, nieuwsbrieven, tv-programma’s, dagelijkse tuintips en tuinmagazines. Ook in Dordrecht vinden allerlei inspirerende tuinactiviteiten plaats.

1 oktober: Planten-, stekken- en zadenruilbeurs

Groei en Bloei organiseert een planten-, stekken- en zadenruilbeurs vanuit de kofferbak op de parkeerplaats van De Volière, aan de Adjudant H.P. Kosterstraat 5. Start is om 10.00 uur tot 12.00 uur.

1 tot en met 31 oktober: NK Tegelwippen

Dordrecht doet mee aan het NK Tegelwippen. Haal jij ook tegels uit je tuin en vervang je het door beplanting? Geef het aantal tegels dan door via de website https://nk-tegelwippen.nl/ 

5 tot 16 oktober: Kinderboekenweek Gi-Ga-groen

Van 5 tot 16 oktober is het kinderboekenweek. Dit jaar is het thema Gi-Ga-Groen. En past zo ook helemaal bij het Vergeten Plantseizoen. Veel scholen en organisaties besteden aandacht aan dit onderwerp. Bij Duurzaamheidscentrum Weizigt en Bibliotheek Stadspolders wordt er voorgelezen uit het boekje ‘De tuin met Stip’ waarin een tegeltuin wordt omgebouwd tot dierenparadijs. Voor kinderen en hun ouders tot en met 8 jaar.

7, 13, 21 en 28 oktober: Tuincoach op tuinbezoek

Op deze data kan je de tuincoach boeken om bij jouw op tuinbezoek te komen. Ze geeft je dan persoonlijk advies over jouw tuin. Meer informatie hierover vindt je op de pagina van de Tuincoach

7 oktober: Workshop het Vergeten Plantseizoen – VOL

In de workshop vertellen we je welke mooie herfstbloeiers er zijn, welke planten er zijn die water vasthouden in de tuin. Hoe je zelf planten stekt en krijg je informatie mee over het kopen van bomen, struiken en heesters. Tijdens de workshop kun je planten kopen van Stadslandbouwkas de Oude Beer. De workshop is inmiddels volgeboekt, aanmelden kan niet meer.

8 oktober: Amstelwijckdag

In Amstelwijck wordt een nieuwe wijk gebouwd. Om de nieuwe bewoners welkom te heten en aankomende nieuwe bewoners alles over de nieuwe wijk te vertellen is er een keer per jaar een Amstelwijckdag. Amstelwijck wordt een groene woonwijk. De bedoeling is dat ook tuinen groen worden ingericht. Op de Amstelwijckdag geeft de tuincoach voor de nieuwe bewoners workshops over het groen aanleggen van een nieuwbouwtuin. Meer informatie staat op de website van Amstelwijck

26 oktober: Workshop Composteren kan je leren

Kook je of heb je een tuin? Dan heb je groente- fruit- en tuinafval. Je kunt dit gft-afval wel inleveren maar dat is eigenlijk zonde, want iedereen kan het omzetten in nieuw voedsel voor (kamer)planten. Je (moes)tuin, balkon of de tuin van een ander zal er van opleven! Compost verbetert namelijk de structuur van de grond én levert voedingsstoffen voor de planten. Iedereen kan composteren. Wat het allemaal precies is en wat past bij jou? Tijdens de workshop ‘Composteren kan je leren’ maak je kennis met alle varianten en leer je de beginselen van het composteren in de tuin. De workshop wordt gegeven door compostmeester Caroline de Vlaam.

Datum en tijdstip: Woensdagmiddag 26 oktober 14.00-16.00 uur

Locatie: Stadsboerderij Duurzaamheidscentrum Weizigt, van Baerleplantsoen 30

Inwoners van Dordrecht kunnen zich aanmelden door naam en adres door te geven via wijmakendordtgroen@dordrecht.nl 

Er is plek voor 15 deelnemers, dus meld je snel aan.

27 oktober: Workshop Een levende tuin maak je zelf

Een groene tuin vangt water op bij hevige regenbuien en is met warme dagen lekker koel. En een groene tuin is aantrekkelijker voor dieren en veel fijner om in te verblijven. Maar hoe maak je dan zo’n ‘Levende tuin’?

Ervaren tuinexperts Hanneke Oosterloo (van VELT) en Marijke Hubers (van Groei en Bloei Dordrecht) geven tijdens de workshop “Een levende tuin maak je zelf’ beginnende tuineigenaren tips en voorbeelden om hun tuin aantrekkelijker te maken. Voor henzelf èn voor vogels, insecten en andere dieren.

Hanneke Oosterloo vertelt; “Het is een praktische workshop waarbij deelnemers in een aantal stappen een schets maken voor hun tuin. We geven handige tips waarmee je direct aan de slag kunt als je thuis komt. Ook deelnemers onderling weten elkaar vaak veel inspiratie te geven”.

Tijdens deze 2 uur durende workshop leer je wat een levende tuin is en oefen je in een praktische opdracht hoe je een tuin natuurlijker en diervriendelijker kunt maken.

Datum en tijdstip: donderdagavond 27 oktober, 19.00 -21.00 uur

Locatie: het koetshuis van Duurzaamheidscentrum Weizigt, van Baerleplantsoen 30

Inwoners van Dordrecht kunnen zich aanmelden door naam en adres door te geven via wijmakendordtgroen@dordrecht.nl 

Er is plek voor 15 deelnemers, dus meld je snel aan.

31 oktober: Tegelophaalservice

Op 31 oktober haalt de gemeente Dordrecht tegels op bij bewoners die in hun tuin tegels vervangen voor beplanting. Dit gebeurt op een maandag. Zo hebben tuineigenaren het weekend om de tegels uit de tuin te verwijderen. Per ophaaldag is er plaats voor 15 adressen. Aanmelden kan tot uiterlijk 24 oktober via deze link.

Meer informatie over alle landelijke activiteiten in Het Vergeten Plantseizoen staat op http://vergetenplantseizoen.nl/

Meer activiteiten?

Organiseert u zelf een activiteit met betrekking tot het vergroenen van tuinen of over het vergeten plantseizoen? Of ziet u een activiteit niet in dit lijstje staan die er volgens jou wel bij hoort? Mail dan naar wijmakendordtgroen@dordrecht.nl

privacy