180 nieuwe Redders van Dordt

1 jul 2022

In de afgelopen weken hebben bijna 200 basisschoolleerlingen meegedaan aan het waterveiligheidsproject ‘De Redders van Dordt’. En met succes! Alle deelnemers hebben de trainingsmissie goed afgerond en zijn daarmee officieel benoemd tot ‘Redder van Dordt’.

Hiermee is Dordrecht nóg beter voorbereid op de komst van een eventuele overstroming.

Waterveiligheid

De training over waterveiligheid bestaat uit twee dagdelen en is speciaal ontwikkeld voor leerlingen uit groep 6. Uit verschillende Dordtse wijken kwamen de deelnemers naar het hoofdkwartier in de Biesboschhal. Naast het bezoeken van een tentoonstelling en het bouwen van een evacuatievlot, lag de focus van deze editie op hoe je je het beste kunt voorbereiden op een dijkdoorbraak. Zo hielden de leerlingen zich bezig met het samenstellen van een noodpakket en het maken van een familieplan. Door het uitvoeren van een zogeheten ’thuismissie’ hebben de Redders in opleiding het belang hiervan ook thuis doorgegeven.

Hiermee zijn al ruim 1000 Dordtenaren bereikt en aangespoord zich ook goed voor te bereiden. Onderdeel van de thuismissie was het doen van de postcodecheck op de website van overstroom ik. Daar zie je tot hoe hoog het water bij jou thuis komt in het geval van een dijkdoorbraak.

Landelijke bekendheid

Niet alleen in Dordrecht is het belang van De Redders van Dordt én het voorbereiden op een overstroming duidelijker geworden. Naast verschillende persberichten en een item op de regionale zenders RTV Dordt en RTV Rijnmond, waren de Redders ook landelijk te zien op het Jeugdjournaal en het ‘grote mensen journaal’ op NPO 1. Heb je de uitzendingen gemist? Je kunt alle nieuwsitems hier terugkijken.

Over De Redders van Dordt

Het geheime genootschap met de naam De Redders van Dordt zet zich al meer dan 600 jaar in voor het droog en veilig houden van de stad Dordrecht. Zo hebben ze de stad aan het water al meerdere keren droog gehouden door dijkdoorbraken te voorkomen. En wanneer een overstroming onvermijdelijk was, hebben ze veel mensen en dieren gered door hen zelfredzaam te maken óf te redden.

Waar de heldhaftige kinderen sinds de Sint Elisabethsvloed onder de radar zijn bleven, opereert de groep sinds 2021 in het openbaar om zo meer leden te werven en meer inwoners bewust te maken van waterveiligheid. Ben je benieuwd naar een volgende trainingsmissie of het verhaal van De Redders van Dordt? Kijk op de website van De Redders van Dordt of volg ze op Facebook of Instagram: @dereddersvandordt

Wouter Sieuwerts

Meer nieuws


Deltacommissaris bezoekt Dordrecht

21 mrt 2025

Op vrijdag 21 maart bracht deltacommissaris Co Verdaas een bezoek aan Dordrecht. Op het programma stond de waterveiligheidsstrategie van Dordrecht. De...

Lees meer

Op vrijdag 21 maart bracht deltacommissaris Co Verdaas een bezoek aan Dordrecht. Op het programma stond de waterveiligheidsstrategie van Dordrecht. Deltacommissaris Deltacommissaris Co Verdaas sprak in het Stadhuis met bestuurders en andere vertegenwoordigers van de vier organisaties betrokken bij de waterveiligheid van Dordrecht. Naast de meerlaagse waterveiligheidsstrategie en de ontwikkeling de Staart en het Maasterras als schuillocaties, waren ook de functie en toekomst van de Voorstraat als waterkering, het vloedschottensysteem en de aanpak van crisisbeheersing bij overstroming onderwerpen van het gesprek. Als regeringscommissaris doet deltacommissaris voorstellen voor het nationaal Deltaprogramma. Hij adviseert bewindspersonen over waterveiligheid, de beschikbaarheid van zoetwater en ruimtelijke aanpassingen. Met name de inrichting van de Staart en het Maasterras als schuillocaties bij een grote overstroming spreekt de deltacommissaris aan. Meerlaagse waterveiligheidsaanpak Dordrecht is kwetsbaar bij een grote overstroming. Gemeente Dordrecht, provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werken nauw samen aan de waterveiligheid van het eiland. Dat doen we met een zogenaamde \'meerlaagse\' strategie. Deze aanpak bestaat uit vier lagen: Preventie door dijkversterkingen, Beperking van de gevolgen van overstroming door ruimtelijke inrichting, Crisisbeheersing en Snel herstel na een overstroming. Vergroten van het bewustzijn op het risico van hoogwater en overstroming ligt aan de basis van alle lagen. Schuillocaties We zetten in op het voorkomen van een overstroming en het voorbereiden van goede rampenplannen. Daarnaast ontwikkelen we in Dordrecht ook ‘shelters’. Dit zijn veilige vluchtlocaties op hogere stadsgebieden. Het gaat hierbij om De Staart en het toekomstige Maasterras. Hier kunnen inwoners tijdens een mogelijke overstroming in de toekomst schuilen. Vanaf deze plek zullen we ook reddingsacties opzetten en schade herstellen.  Dordrecht is de eerste stad die met deze meerlaagse aanpak werkt aan het beperken van de gevolgen van overstroming. Onder de indruk De deltacommissaris was onder de indruk van de aanpak in Dordrecht en de samenwerking van de partijen. “Dordrecht is voor zo ver ik weet de eerste gemeente in Nederland die serieus werk maakt van schuillocaties waar mensen naartoe kunnen vluchten als er een overstroming is. We zijn de best beschermde delta ter wereld, maar we blijven gezien onze ligging kwetsbaar. Het is daarom goed dat we niet alleen onze dijken en keringen op orde brengen en houden maar ons ook voorbereiden op een eventuele overstroming. Mooi dat ze in Dordrecht hier volop mee bezig zijn. De stad is daarmee een mooi voorbeeld voor andere Deltasteden die kwetsbaar zijn bij een overstroming.\"

Feestelijke opening Weizigtpark op 22 maart

11 mrt 2025

Kom naar de feestelijke opening van het vernieuwde Weizigtpark op zaterdag 22 maart 2025 vanaf 14.00 uur. De hele middag kun je meedoen aan veel leuke...

Lees meer

Kom naar de feestelijke opening van het vernieuwde Weizigtpark op zaterdag 22 maart 2025 vanaf 14.00 uur. De hele middag kun je meedoen aan veel leuke activiteiten en iets lekkers halen bij één van de foodtrucks. Vernieuwd We hebben het 75-jarige Weizigtpark vernieuwd. En dat is goed nieuws! Ook voor de natuur. We hebben de paden verbetert en de hoofdpaden breder gemaakt. Fietsers en voetgangers hebben daardoor nu voldoende ruimte. We konden dit doen dankzij een subsidie van Provincie Zuid-Holland. Het park heeft meer vijvers en natuurlijke oevers. Dat is goed voor de waterkwaliteit. En meer vaste planten en bomen zorgen voor een betere biodiversiteit. De brug bij Mauritsweg, de bankjes en verlichting zijn nieuw. We verbeterden de sporttoestellen, het schaakbord en de hondenspeelplaats. En natuurlijk is er ook het stationsplein bij de nieuwe fietsenstalling aan parkzijde. Kortom: het vernieuwde Weizigtpark is weer een mooie, groene kern met goede voorzieningen voor iedereen! Feestelijk programma Op zaterdag 22 maart openen we het vernieuwde Weizigtpark met een feestelijk programma. De hele middag kun je aan heel veel leuke activiteiten deelnemen. Om 14.00 uur opent wethouder Rik van der Linden het park en het feestelijke programma. Er is een swingende brassband en er zijn spectaculaire demo\'s van toplatleten. En diverse leuke workshops om zelf aan mee te doen. Er staan foodtrucks met poffertjes, pizza, patat, koffie, thee en chocomel. Wil je weten wat er allemaal te doen is in het Weizigtpark op 22 maart? Klik dan hier voor het hele programma Voor sommige activiteiten en workshops moet je je inschrijven. Wereldwaterdag bij Weizigt Op 22 maart is het ook wereldwaterdag. Daarom kun je die middag bij Weizigt allerlei wateractiviteiten doen. Om 15.00 uur opent wethouder Tanja de Jonge er het nieuwe watertappunt. Vanaf nu is het dus nog makkelijker om je flesje of bidon met lekker fris drinkwater te vullen. Weizigt krijgt het watertappunt van Evides. Wil je erbij zijn/ Kijk dan voor het programma bij Weizigt op deze website.

Groene Gezonde Staart ‘in the picture’

27 feb 2025

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman én voorvechter van een groenere, duurzame wereld. In zijn elektrische ‘groene ambulance’ doo...

Lees meer

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman én voorvechter van een groenere, duurzame wereld. In zijn elektrische ‘groene ambulance’ doorkruist hij het land op zoek naar mooie voorbeelden van plekken die daaraan bijdragen. Natuurlijk bezocht hij ook de Staart-Oost in Dordrecht. Hier werken bewoners en gemeente samen aan een Groene Gezonde Staart. Een project dat voortkomt uit de Groene Cirkels. Annemarie Lammers is senior beleidsadviseur gezonde leefomgeving bij de gemeente. Zij ontmoette Lodewijk op de Staart en vertelde hem alles over de mooie groene ontwikkelingen in deze wijk. Video Bekijk hier de video van de rondleiding en het gesprek van Lodewijk en Annemarie Podcast Hier luister je naar de podcast waarin Annemarie en Lodewijk praten over hoe we samen met bewoners werken aan een steeds groenere en gezondere Staart. Wil je meer weten over het project Groene Gezonde Staart? Kijk dan op deze pagina.


  Nieuwsoverzicht
privacy