Bestuurders en directeuren zijn ‘Klaar voor De Staart’

12 jul 2021

De Staart is een hoog gelegen gebied van Dordrecht. Een veilige plek om naartoe te vluchten bij een overstroming. Het is een ideale locatie voor grootschalige opvang van Dordtenaren uit andere wijken. Maar daar moet het wel nog op ingericht worden. Het IABR-Atelier Dordrecht onderzocht hoe zo’n inrichting tegelijk kan bijdragen aan de ontwikkeling van De Staart als aantrekkelijk woon- en werkgebied. IABR staat voor ‘Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam’.

Gebiedsontwikkeling leidt 99 van de 100 keer nog altijd tot extra klimaatopgaven. “Dat moet naar 1 van de 100 keer” aldus watergezant Henk Ovink. Hij deed deze uitspraak in zijn slotwoord van het debat ‘Klaar voor De Staart’. Volgens Ovink laten de resultaten van het IABR–Atelier Dordrecht zien dat het kan, en welke maatschappelijke waarden dit oplevert. In het debat op 2 juli bespraken bestuurders en directeuren uit de regio de onderzoeksresultaten met elkaar.

Tentoonstelling The High Ground in de Biesboschhal

Het debat vond plaats in de Biesboschhal te Dordrecht, waar van 3 juli tot en met half september de tentoonstelling The High Ground is gehuisvest. Het debat begon met een introductie door wethouder Piet Sleeking, Deltacommissaris Peter Glas en directeur bestuurder van de IABR (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam) George Brugmans. Vervolgens gaf architect Adriaan Geuze een toelichting op de resultaten van het Atelier.

Hij liet zien dat De Staart een onverwacht belangrijke rol kan spelen bij het realiseren van de Dordtse waterveiligheidsagenda. Tegelijk ontstaan er kansen voor een duurzame ontwikkeling van een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Met nieuwe woonvormen, waterveilige voorzieningen om te schuilen bij hoogwater, vernieuwende werkconcepten en een bijzonder getijdenpark aan de rivier. Alles in harmonie met de natuur en met nieuwe verbindingen voor langzaam verkeer die tevens kunnen dienen als vluchtroutes.

Discussietafels

Het debat was bedoeld om een discussie te starten over het toekomstbeeld voor De Staart en wat ervoor nodig zal zijn om dat te bereiken. Hiervoor gingen de bestuurders en directeuren in twee groepen uiteen. Ellen van Bueren en Chris Zevenbergen, professoren aan de TU-Delft, begeleidden de discussietafels. Zij vroegen de bestuurders naar hun dromen voor het gebied en gingen met hen op zoek naar raakvlakken tussen deze dromen.

Dromen

In de individuele dromen kwamen veel ideeën uit het IABR-Atelier terug. De droom van Jeannette Baljeu, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, was dat De Staart zich ontwikkelt tot een gezond groen woon- en werkgebied. Arjan Driesprong, directeur Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, droomde over de toekomst van het Wantij als getijdenpark. In zijn droom blijven de huidige functies van het Wantij behouden, zoals de kwaliteit van rivierwater. Daarnaast krijgt het riviertje nog meer betekenis voor bewoners en recreanten. Volgens wethouder Marco Stam kan de integrale buurtaanpak helpen om samen met bewoners en bedrijven deze betekenis te verkennen.

Realisatie

Dijkgraaf Jan Bonjer van Waterschap Hollandse Delta riep op om het niet bij dromen alleen te houden. “Hoe komen we van mooie ideeën naar realisatie?” Zijn oproep kon op weerklank rekenen bij andere bestuurders. Zij spraken naar elkaar de intentie uit om met kleine stappen te beginnen. Zoals een fietsroute die tegelijk evacuatieroute is. Door te beginnen met concrete plannen waar draagvlak en financiering voor is, kan er energie komen voor de grotere dromen, zo was het idee.

Betrokkenheid

Deltacommissaris Peter Glas benadrukte het belang van een actieve betrokkenheid van de huidige bewoners van De Staart bij de plannen. Ook riep hij op tot een goede betrokkenheid van de Veiligheidsregio en Defensie. “Hiervoor treed ik vanuit mijn rol als Delta-commissaris graag als verbindingsofficier op”, bood Glas aan. Naast de wens om nu al stappen met de uitvoering te zetten, klonk de vraag om een strakke regie op de lange termijn te houden en hiervoor voldoende geld te reserveren.

Wethouder Piet Sleeking nam de uitkomsten van het debat in ontvangst. “Ik ben trots op deze tentoonstelling. Ik zie het als een geweldig resultaat richting het einde van mijn wethouderschap.” Hij beloofde om zich de komende maanden nog wel in te zetten om de uitkomsten verder te brengen. Als dank voor zijn inzet voor de waterveiligheid van Rijnmond-Drechtsteden ontving hij van de Deltacommissaris het boek “Johan van Veen, meester van de zee, grondlegger van het Deltaplan”.

Jarko De Witte van Leeuwen

Meer nieuws


Reewegpark geopend!

10 mei 2023

Wat een feeeeest!! Het nieuwe Reewegpark is geopend. Dordrecht is hiermee een park rijker.Afgelopen winter hebben we een deel van het sportpark ondera...

Lees meer

Wat een feeeeest!! Het nieuwe Reewegpark is geopend. Dordrecht is hiermee een park rijker. Afgelopen winter hebben we een deel van het sportpark onderaan de Noordendijk omgevormd tot stadspark. De bewoners van Reeland en Stadspolders hebben meegedacht over de inrichting. Ze wilden een plek waar ze kunnen ontspannen, van de natuur kunnen genieten en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. En… waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en ravotten! En die opzet lijkt meer dan geslaagd. Na de officiële opening - het doorknippen van het lintje - waren de kinderen niet te houden. Ze stormden op de nieuwe speelplek af en namen de speeltoestellen gretig in gebruik. Dat het park nu nog niet zo groen is, kon de kinderen niet boeien. Dit najaar planten we er nog 70 bomen. Maar spelen kan er nu al volop gedaan worden! Vogelbuurt Een nieuwe wandelbrug verbindt het Reewegpark met de naastliggende Vogelbuurt. Meer groen in de wijken zorgt voor schonere lucht en voor ruimte om te bewegen en te ontspannen. Bomen zijn ook prettig bij hitte en onverharde grond neemt het water bij hevige regenval sneller op. De herinrichting van het Reewegpark werd mede mogelijk gemaakt met hulp van de Provincie Zuid-Holland

Groene Vogels vergroenen Vogelbuurt

9 mei 2023

Zie ‘Groene Vogel’ Patrick glunderen! Afgelopen week plantten hij en zijn collega Tom maar liefst 36 bomen en 900 plantjes in voortuinen e...

Lees meer

Zie \'Groene Vogel\' Patrick glunderen! Afgelopen week plantten hij en zijn collega Tom maar liefst 36 bomen en 900 plantjes in voortuinen en geveltuinen in de Vogelbuurt. Het is de afronding van het project \'Boom zoekt Grond\'. Bewoners van de Vogelbuurt met een voortuin mochten een gratis boom of beplanting kiezen. Zo wordt de buurt groener, en dat leidt tot minder wateroverlast en minder hittestress. Daarnaast zijn bewoners van de Vogelbuurt betrokken bij het opknappen van het openbaar groen in de wijk. Zo ontstaat er meer bewustwording over de functie van groen. Meer groen maakt de wijk leefbaarder en biodiverser (een gevarieerd planten- en dierenleven). De buurtbewoners zijn enthousiast over het initiatief: \'Leuk dat we samen met de buren de hele straat opfleuren\'. Het project heeft dus ook een sociaal aspect. Het zorgt voor meer contact tussen de buurtbewoners. In de Vogelbuurt ervaart men veel last van hitte en wateroverlast. Een belangrijke oorzaak is dat er zoveel \'stenige\' gedeeltes zijn. Niet alleen in de openbare ruimte maar ook in de tuinen. De wijk is in de jaren \'50 gebouwd. Door de krappe inrichting van toen is het lastig om de openbare ruimte te vergroenen. Toch is Het Vogelnest, de sociale koffiebar op het Vogelplein, de uitdaging aangegaan. Groene Vogels Patrick en Tom, én de buurtbewoners, zijn blij met het resultaat.

Doe mee aan onderzoek naar hitte en gezondheid!

24 apr 2023

Het Radboud UMC onderzoekt wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Dordrecht is één van de steden waar dit onderzoek plaatsvindt. Do...

Lees meer

Het Radboud UMC onderzoekt wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Dordrecht is één van de steden waar dit onderzoek plaatsvindt. Dordtenaren die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen zich aanmelden.   Het klimaat verandert. Daardoor krijgen we vaker te maken met warme zomers en hittegolven. Hitte kan invloed hebben op de gezondheid van mensen. Vooral bij ouderen en mensen die ziek zijn. Het Radboud UMC doet onderzoek in Dordrecht naar wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Wil je meedoen? Meld je aan op  www.radboudumc.nl/hitte Hittestress De afgelopen jaren hebben we een aantal weken met tropische temperaturen gehad. Ook voor deze zomer is de verwachting dat het flink heet kan worden. Vooral als je in de stad woont, kan dat onprettig zijn. In de stad is het in de zomer namelijk warmer dan in het buitengebied. Soms scheelt het wel 8°C! Dat komt doordat gebouwen en straten veel warmte vasthouden. Bomen en planten houden de stad juist koeler. En ook water zoals vijvers zorgen dat het er minder warm wordt. Veel stenen en weinig groen veroorzaken zogenaamde hittestress. En daar kunnen stadsbewoners veel last van hebben. Of zelfs ziek van worden. Help mee! Als inwoner van Dordrecht, kun je helpen hittestress in de stad tegen te gaan. Daarvoor willen we weten hoeveel last inwoners hebben van de warmte. Het Radboud UMC onderzoekt in Dordrecht wat hitte doet met de gezondheid. Ook onderzoeken ze wat de invloed is van de hoeveelheid groen en water in een buurt. In groene wijken blijft de temperatuur immers lager dan in versteende wijken. Elke inwoner van Dordrecht van 18 jaar en ouder kan mee doen aan het onderzoek. Je wordt dan gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen: vóór, tijdens en na een warme periode in de zomer. Wil jij meedoen? Ga dan naar www.radboudumc.nl/hitte Of download Flyer burgeronderzoek hitte  


  Nieuwsoverzicht
privacy