Bestuurders en directeuren zijn ‘Klaar voor De Staart’

12 jul 2021

De Staart is een hoog gelegen gebied van Dordrecht. Een veilige plek om naartoe te vluchten bij een overstroming. Het is een ideale locatie voor grootschalige opvang van Dordtenaren uit andere wijken. Maar daar moet het wel nog op ingericht worden. Het IABR-Atelier Dordrecht onderzocht hoe zo’n inrichting tegelijk kan bijdragen aan de ontwikkeling van De Staart als aantrekkelijk woon- en werkgebied. IABR staat voor ‘Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam’.

Gebiedsontwikkeling leidt 99 van de 100 keer nog altijd tot extra klimaatopgaven. “Dat moet naar 1 van de 100 keer” aldus watergezant Henk Ovink. Hij deed deze uitspraak in zijn slotwoord van het debat ‘Klaar voor De Staart’. Volgens Ovink laten de resultaten van het IABR–Atelier Dordrecht zien dat het kan, en welke maatschappelijke waarden dit oplevert. In het debat op 2 juli bespraken bestuurders en directeuren uit de regio de onderzoeksresultaten met elkaar.

Tentoonstelling The High Ground in de Biesboschhal

Het debat vond plaats in de Biesboschhal te Dordrecht, waar van 3 juli tot en met half september de tentoonstelling The High Ground is gehuisvest. Het debat begon met een introductie door wethouder Piet Sleeking, Deltacommissaris Peter Glas en directeur bestuurder van de IABR (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam) George Brugmans. Vervolgens gaf architect Adriaan Geuze een toelichting op de resultaten van het Atelier.

Hij liet zien dat De Staart een onverwacht belangrijke rol kan spelen bij het realiseren van de Dordtse waterveiligheidsagenda. Tegelijk ontstaan er kansen voor een duurzame ontwikkeling van een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Met nieuwe woonvormen, waterveilige voorzieningen om te schuilen bij hoogwater, vernieuwende werkconcepten en een bijzonder getijdenpark aan de rivier. Alles in harmonie met de natuur en met nieuwe verbindingen voor langzaam verkeer die tevens kunnen dienen als vluchtroutes.

Discussietafels

Het debat was bedoeld om een discussie te starten over het toekomstbeeld voor De Staart en wat ervoor nodig zal zijn om dat te bereiken. Hiervoor gingen de bestuurders en directeuren in twee groepen uiteen. Ellen van Bueren en Chris Zevenbergen, professoren aan de TU-Delft, begeleidden de discussietafels. Zij vroegen de bestuurders naar hun dromen voor het gebied en gingen met hen op zoek naar raakvlakken tussen deze dromen.

Dromen

In de individuele dromen kwamen veel ideeën uit het IABR-Atelier terug. De droom van Jeannette Baljeu, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, was dat De Staart zich ontwikkelt tot een gezond groen woon- en werkgebied. Arjan Driesprong, directeur Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, droomde over de toekomst van het Wantij als getijdenpark. In zijn droom blijven de huidige functies van het Wantij behouden, zoals de kwaliteit van rivierwater. Daarnaast krijgt het riviertje nog meer betekenis voor bewoners en recreanten. Volgens wethouder Marco Stam kan de integrale buurtaanpak helpen om samen met bewoners en bedrijven deze betekenis te verkennen.

Realisatie

Dijkgraaf Jan Bonjer van Waterschap Hollandse Delta riep op om het niet bij dromen alleen te houden. “Hoe komen we van mooie ideeën naar realisatie?” Zijn oproep kon op weerklank rekenen bij andere bestuurders. Zij spraken naar elkaar de intentie uit om met kleine stappen te beginnen. Zoals een fietsroute die tegelijk evacuatieroute is. Door te beginnen met concrete plannen waar draagvlak en financiering voor is, kan er energie komen voor de grotere dromen, zo was het idee.

Betrokkenheid

Deltacommissaris Peter Glas benadrukte het belang van een actieve betrokkenheid van de huidige bewoners van De Staart bij de plannen. Ook riep hij op tot een goede betrokkenheid van de Veiligheidsregio en Defensie. “Hiervoor treed ik vanuit mijn rol als Delta-commissaris graag als verbindingsofficier op”, bood Glas aan. Naast de wens om nu al stappen met de uitvoering te zetten, klonk de vraag om een strakke regie op de lange termijn te houden en hiervoor voldoende geld te reserveren.

Wethouder Piet Sleeking nam de uitkomsten van het debat in ontvangst. “Ik ben trots op deze tentoonstelling. Ik zie het als een geweldig resultaat richting het einde van mijn wethouderschap.” Hij beloofde om zich de komende maanden nog wel in te zetten om de uitkomsten verder te brengen. Als dank voor zijn inzet voor de waterveiligheid van Rijnmond-Drechtsteden ontving hij van de Deltacommissaris het boek “Johan van Veen, meester van de zee, grondlegger van het Deltaplan”.

Jarko De Witte van Leeuwen

Meer nieuws


Meer dan 50 activiteiten tijdens het Weekend van de Natuur!

23 apr 2024

Heb jij een warm hart voor de natuur? Of wil je meer weten over het rijke planten- en dierenleven op ons prachtige Eiland van Dordrecht? Dan is het We...

Lees meer

Heb jij een warm hart voor de natuur? Of wil je meer weten over het rijke planten- en dierenleven op ons prachtige Eiland van Dordrecht? Dan is het Weekend van de Natuur echt iets voor jou. Op 31 mei, 1 en 2 juni kun je kiezen uit meer dan 50 leuke activiteiten op 21 verschillende locaties in Dordrecht. Of je nu jong bent of oud… Een vroege vogel of een nachtvlinder… Dol op bewegen in de natuur of liever creatief bezig… Er is voor iedereen wel wat leuks te doen tijdens een van de vele workshops en excursies. In bijna elke wijk van Dordrecht zijn er activiteiten. Wat dacht je van een plantjes-, stekjes- en zadenruilbeurs of een stekjesroute? Of ga mee met één van de vele wandelingen, zoals een geveltuinenwandeling, een wildplukwandeling of een nachtvlinderexcursie. Liever met je handen bezig? Dan kun je bijvoorbeeld broodjes bakken met eetbare bloemen of meehelpen in de tuin. Voor kinderen zijn er boeiende natuurfilms, een waterbeestjesexpeditie, een workshop vogelhuisjes timmeren en nog veel meer! Er zit vast iets leuks voor jou bij! Neem gauw een kijkje in het volledige aanbod, meld je aan en zet de data en tijdstippen gelijk in je agenda. Klik hier voor het programma.    

Nulmeting flora en fauna in Stadspark Dordrecht

18 apr 2024

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de ProvincialewegOnderzoekDe komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar...

Lees meer

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de Provincialeweg Onderzoek De komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar binnen 10 minuten kan bereiken. Met een oppervlakte van maar liefst 400 hectare wordt het een park om te recreëren waar ook flora en fauna de ruimte krijgen. Om te weten hoe het is gesteld met de flora en fauna in Stadspark Dordrecht hebben we Ecoresult B.V. gevraagd een nulmeting uit te voeren. Ecoresult onderzocht welke en hoeveel soorten dieren en planten er nu aanwezig zijn. De resultaten gebruiken we om maatregelen te nemen die de natuur in het Stadspark helpen verbeteren. Natuurmaatregelen Het nieuwe stadspark strekt zich uit van noord naar zuid midden door de stad, van het Wantij tot aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Het gebied vormt een aaneenschakeling van groengebieden. Deze groengebieden worden doorsneden wordt door verschillende (snel)wegen, spoorlijnen, sportvelden en waterpartijen. Gemeente Dordrecht wil maatregelen nemen om de samenhang tussen de groengebieden te verbeteren, met als doel de biodiversiteit te stimuleren. In het najaar van 2024 starten we met de uitvoer van maateregelen waarmee het makkelijker wordt voor planten en dieren om zich te verplaatsen. Een voorbeeld van zo\'n maatregel is een zogenaamde faunapassage. Dat is een soort natuurlijke oversteekplaats voor dieren. Nulmeting Voor de nulmeting heeft Ecoresult een team samengesteld met specialisten op het gebied van vogels, zoogdieren, insecten, aquatische fauna en planten. Het team heeft vastgesteld welke flora en fauna er nu in het gebied voorkomen en in welke aantallen. Ook onderzocht Ecoresult hoe het gebied door deze soorten wordt gebruikt en waar de knelpunten liggen. Verder brachten ze kwetsbare plekken voor vogels en vleermuizen in kaart. En aan de hand van dit onderzoek weten we ook meer over de waterkwaliteit. Het is de bedoeling deze metingen over een aantal jaar te herhalen, zodat we kunnen nagaan of de genomen maatregelen effectief zijn geweest. Resultaten Wil je meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Lees dan hier verder.

Groenblauwe schoolpleinen inspiratiebijeenkomst op 14 maart

5 mrt 2024

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein?Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ...

Lees meer

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ‘Groenblauwe schoolpleinen’! Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatiever in het spelen. Kinderen komen op een vanzelfsprekende manier in aanraking met de natuur en het klimaat. En een groenblauwe plein kan ook als lesruimte worden gebruikt. Wil je weten hoe? Op 14 maart ben je vanaf 15.30 uur welkom bij Yuverta aan de Groenezoom 398 in Dordrecht. We vertellen je alles over de (subsidie) mogelijkheden voor jouw school. Je kunt je aanmelden via deze link AANMELDEN


  Nieuwsoverzicht
privacy