Breuksnoei
21 mrt 2022
Zagen? Nee, kráken!! Afgelopen week hebben we bij bomen langs het Wantij breuksnoei toegepast. In plaats van takken af te zagen ‘scheuren’ of ‘breken’ we de takken. Oude bomen kunnen hierdoor langer blijven staan.
Natuurlijk snoeien
Breuksnoei is een manier van snoeien ‘op natuurlijke wijze’. Door de takken af te breken, gaan er meer jonge, stevige takken groeien op de breuk. De snoei is nodig omdat anders bij een stevige wind takken spontaan uit de boom kunnen afbreken. Dat is gevaarlijk voor passerende mensen en dieren. Door deze manier van snoeien kunnen we oude bomen mogelijk tien of twintig jaar langer behouden.
Biodiversiteit
De gesnoeide takken krijgen een plek nabij de stam van de boom. Die takken zijn van grote ecologische waarde voor insecten, zoogdieren en vogels, die er hun nestjes in kunnen bouwen. Ook voorkomen de takken zogenaamde ‘bodemverdichting’. Als er gras onder de bomen groeit, kan dat verstorend werken voor de boomgroei. Gras trekt namelijk mensen aan, en maaiers lopen ook weer over het gras. Die bewegingen stampen de grond aan, waardoor je ‘storende’ lagen krijgt. De graszoden zijn forse plakkaten, die veel water opzuigen. Dat water komt dan niet meer bij de wortels van de bomen. Dat kan echt een probleem zijn voor met name oudere bomen. Door de droge zomers van de voorbije jaren is het grondwaterniveau lager. Wortels moeten steeds dieper om bij het water te komen. Daar hebben oudere bomen niet meer de kracht voor.
Zo helpt breuksnoei voor de veiligheid, voor de biodiversiteit en voor een langer behoud van oude bomen.