De Staart als schuillocatie

16 okt 2020

De Staart is een hooggelegen, buitendijks gebied van Dordrecht. De hoge ligging, vlakbij de stad enerzijds en de natuur van de Hollandse Biesbosch anderzijds, maakt het tot een interessant gebied met veel potentie. Vanuit meerdere invalshoeken.

Bijvoorbeeld uit het oogpunt van waterveiligheid. In geval van overstroming van lagere gedeeltes van Dordrecht kan De Staart dienen als opvanglocatie voor geëvacueerde Dordtenaren. Met de alsmaar stijgende zeespiegel zijn dit scenario’s waar we nu al naar kijken. Maar de wijk is ook uniek gelegen tussen de historische stad Dordrecht, omringd door water en grenzend aan het beschermde natuurgebied Nationaal Park De Biesbosch. En dat maakt het tot een aantrekkelijke plek om te wonen. Kortom: een uitdaging op het snijvlak van waterveiligheid, ruimtelijke ontwikkeling, bereikbaarheid en natuurontwikkeling. Iets wat om een integrale aanpak vraagt.

Europees Interreg project C5a

Over dit vraagstuk buigen experts zich in het kader van het Europese Interreg-project C5a. C5a ontwikkelt een integrale aanpak voor klimaatadaptatie in zeven case studies. In de case study ‘De Staart’ werkt de gemeente Dordrecht samen met Rijkswaterstaat en de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). Afgelopen periode vond een serie workshops plaats om tot een toekomstvisie voor De Staart te komen. Dat gebeurde onder de noemer ‘Waterveiligheid als hefboom voor duurzame gebiedsontwikkeling’. Wat is er nodig om De Staart in te richten als grootschalige schuillocatie voor als Dordrecht bedreigd wordt door overstromingen?

Integrale oplossing

Een belangrijk aspect voor de ontwikkeling en leefbaarheid van het gebied is: bereikbaarheid. Welke infrastructuur kan beschikbaar blijven tijdens een overstroming? Een betere ontsluiting van het gebied draagt ook bij aan het beleven van de natuur, en daarmee ook aan de natuurontwikkeling. In te toekomst moeten wonen, werken (industrie), recreëren en natuur allemaal een plek krijgen op De Staart. Een integrale oplossing behoort zeker tot de mogelijkheden, was de conclusie van de deelnemers aan de workshop. Wel is het een voorwaarde dat de vervuilde grond en bijbehorende milieuproblematiek eerst worden opgelost.

Mobiliteit

In de workshop werd er ook gekeken naar aspecten als zeespiegelstijging en veranderingen in mobiliteit. Verschillende scenario’s, trends en ontwikkelingen spelen hierbij een rol. Denk bijvoorbeeld aan deelmobiliteit (van bezit naar gebruik van vervoersmiddelen). En de e-bike en step als vormen van individuele mobiliteit.

Er waren tijdens de workshop drie tafels: Natuurontwikkeling, Waterveiligheid en Ruimtelijke ontwikkeling/bereikbaarheid. Aan de tafels keken de deelnemers naar twee scenario’s: beschermen gesloten en beschermen open. De Beschermen-gesloten variant houdt in dat heel Nederland permanent is afgesloten van zee. Rivieren worden dan met grote gemalen afgepompt in de Noordzee.

Natuurontwikkeling

De deelnemers aan de tafel Natuurontwikkeling stelden dat het scenario van beschermen gesloten een groot effect heeft op de natuur. Want dan verdwijnen onmiddellijk de getijden. Bij een beschermen open scenario gaan de veranderingen in de natuur geleidelijk. Pas bij een zeespiegelstijging van 2 meter overstromen de graslanden en verdwijnen de oevers. Daarom moeten we nu al kijken naar kenmerkende natuurwaarden die we willen behouden.

Waterveiligheid

Als het op waterveiligheid aankomt, is het evacuatieprobleem in het scenario ‘beschermen gesloten’ bijna weg. Want er zullen dan geen overstromingen uit zee meer zijn. Bij het scenario ‘beschermen open’ blijft De Staart juist wel belangrijk als evacuatiegebied.

Bereikbaarheid

Om ruim baan te geven aan nieuwe vormen van mobiliteit zagen deelnemers aan de tafel Ruimtelijke ordening/bereikbaarheid investeren in een water-robuuste fietsboulevard als cruciaal. Ook moet er een goede verbinding zijn met openbaar vervoer en stations op De Staart. Temeer omdat de auto naar verwachting uit het stadsbeeld zal verdwijnen.

Uit oogpunt van zowel waterveiligheid als het grondvervuilingsprobleem zouden publieke gebieden op De Staart alvast een meter opgehoogd kunnen worden.

Er is veel enthousiasme onder de deelnemers aan de workshop. Graag geven ze hier een vervolg aan, waarin ze de opgehaalde inzichten vertalen in beleid en concrete projecten.

Meer nieuws


Festival voor De Vloed

27 sep 2023

Op zaterdag 30 september wordt in de Dordtse binnenstad op verschillende ludieke manieren aandacht gevraagd voor wateroverlast en overstroming. Gemeen...

Lees meer

Op zaterdag 30 september wordt in de Dordtse binnenstad op verschillende ludieke manieren aandacht gevraagd voor wateroverlast en overstroming. Gemeente Dordrecht en waterschap Hollandse Delta organiseren deze dag het culturele Festival Voor de Vloed. Dordrecht is kwetsbaar als het water stijgt. Daarom beschermen we de stad en haar bewoners met veilige dijken en waterkeringen. Maar elk jaar hebben we in Dordrecht te maken met hoog water en wateroverlast. En door klimaatverandering stijgt de kans op een grote overstroming. Met het Festival Voor de Vloed vragen we met een culturele knipoog aandacht voor dit risico. En laten we Dordtenaren op ludieke manieren ervaren wat zij zelf kunnen doen om zich voor te bereiden voor als het mis gaat. Leven met hoog water Vanaf 11.00 uur vinden op diverse locaties in de binnenstad van Dordrecht straattheater acts plaats. De acts geven op een komische en soms absurde manier een inkijkje in hoe het leven met hoog water eruit kan zien. In de werfkelder van de Berckepoort is van 11.00 tot 17.00 uur een onderwaterexpo over waterveiligheid te bezoeken. De tentoonstelling laat zien wat er, zichtbaar en onzichtbaar, gebeurt om ervoor te zorgen dat we in deze regio \'overstromingsbestendig\' kunnen wonen en werken. En wat men zelf kan doen om zich voor te bereiden op een mogelijk overstroming. Hoog en droog route Waar kun je schuilen als de stad overstroomt? Speciaal voor het festival Voor de Vloed stellen vier prominente Dordtse gebouwen hun zolders open voor een unieke Hoog en Droog-beleving. Hier kunnen inwoners van Dordrecht ervaren hoe het is om te schuilen tijdens een overstroming. Zonder licht en zonder elektriciteit. Verschillende vormen van kunst, muziek en cultuur maken er een bijzondere belevenis van. Opening stormseizoen Het festival markeert tevens de start van het stormseizoen, dat loopt van oktober tot april. In deze periode is de kans op hoog water en overstroming het grootst. Zaterdag om 17.00 uur openen burgemeester Wouter Kolff, kinderburgemeester Keyshia Andre en dijkgraaf Jan Bonjer officieel het Dordtse stormseizoen. Dit gebeurt op de kruising van de Voorstraat met de Nieuwstraat. Programma en informatie over Festival Voor de Vloed: www.festivalvoordevloed.nl

De Redders van Dordt volop in training

29 jun 2023

Ruim 200 groep 6-leerlingen van scholen uit Dordrecht worden deze weken getraind tijdens een bijzondere trainingsmissie van het geheime genootschap â€...

Lees meer

Ruim 200 groep 6-leerlingen van scholen uit Dordrecht worden deze weken getraind tijdens een bijzondere trainingsmissie van het geheime genootschap – De Redders van Dordt op hun hoofdkwartier in de Biesboschhal. Met deze trainingsmissie zijn de kinderen - als aspirant-leden van De Redders van Dordt - volop bezig met de bewustwording over de overstromingsrisico\'s van Dordrecht én hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden. Waterveiligheid centraal Tijdens dit bijzondere programma staat waterveiligheid centraal. De kinderen leren over de Dordtse geschiedenis met het water en welke innovaties worden ingezet om de stad droog te houden. Ook gaan de kinderen zelf aan de slag met waterveiligheid, bouwen ze vlotten en leren hoe je jezelf en anderen in veiligheid brengt. Noodpakket Naast het bouwen van een eigen evacuatievlot, gaan ze bijvoorbeeld ook aan de slag met het maken van een familieplan én het samenstellen van een noodpakket. Met een reeks uitdagende opdrachten worden alle vaardigheden ook getest op het water. Zo moeten er op de zelfgebouwde vlotten verschillende benodigdheden worden verzameld én mensen worden gered. Wanneer alle opdrachten goed zijn volbracht, worden de deelnemers benoemd tot Redder van Dordt. Geheim genootschap Het geheime genootschap met de naam De Redders van Dordt zet zich al meer dan 600 jaar in voor het droog en veilig houden van de stad Dordrecht. Zo hebben ze de stad aan het water al meerdere keren droog gehouden door dijkdoorbraken te voorkomen. En wanneer een overstroming onvermijdelijk was, hebben ze veel mensen en dieren gered. Waar de heldhaftige kinderen sinds de Sint Elizabethsvloed van 1421 onder de radar zijn gebleven, opereert de groep sinds 2021 in het openbaar om zo meer leden te werven en meer inwoners bewust te maken over waterveiligheid. Benieuwd naar de trainingsmissie of het verhaal van De Redders van Dordt? Kijk op dereddersvandordt.nl

Waterschap geeft subsidie voor waterinitiatieven

13 jun 2023

Het Waterschap Hollande Delta geeft subsidie voor initiatieven en projecten die helpen wateroverlast of droogte te voorkomen. De regeling geldt voor m...

Lees meer

Het Waterschap Hollande Delta geeft subsidie voor initiatieven en projecten die helpen wateroverlast of droogte te voorkomen. De regeling geldt voor maatregelen uitgevoerd in 2023. Het klimaat verandert. We hebben steeds vaker te maken met extreme neerslag, wateroverlast of juist hitte en droogte. Door onze tuinen en schoolpleinen te vergroenen hebben we daar minder last van. Om inwoners, scholen en verenigingen daarbij te helpen, geeft het Waterschap Hollandse Delta subsidie. Voor projecten en initiatieven die helpen wateroverlast of droogte te voorkomen, kun je voor 20% van de kosten subsidie krijgen. Subsidieregeling Je kunt subsidie krijgen voor maatregelen en projecten vanaf 250 euro. Je krijgt 20% van de gemaakte kosten terug. Er geldt een maximum van 5000 euro subsidie voor particulieren en 10.000 euro voor rechtspersonen, zoals scholen en verenigingen. Je kunt je aanvraag indienen tot 1 november 2023. De subsidie is ook aan te vragen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Extreme regen of droogte De subsidie is bedoeld voor initiatieven en projecten die ervoor zorgen dat we minder last hebben van extreme regen of juist droogte. Je kunt dan denken aan het opvangen en opslaan van regenwater. Bijvoorbeeld met een regenton of een groen dak. Of je verwijdert tegels en plaatst er natuurlijke ondergrond en planten voor terug, zodat overtollig water makkelijker weg kan stromen. Ook het aanleggen van een vijver of een wadi komt in aanmerking voor subsidie. Een wadi helpt namelijk om grondwaterstanden op peil te houden. Voor informatie over de subsidieregeling van het Waterschap Hollandse Delta, kijk je op www.wshd.nl/subsidie. Of mail naar stimuleringsregeling@wshd.nl


  Nieuwsoverzicht
privacy