De Staart als schuillocatie

16 okt 2020

De Staart is een hooggelegen, buitendijks gebied van Dordrecht. De hoge ligging, vlakbij de stad enerzijds en de natuur van de Hollandse Biesbosch anderzijds, maakt het tot een interessant gebied met veel potentie. Vanuit meerdere invalshoeken.

Bijvoorbeeld uit het oogpunt van waterveiligheid. In geval van overstroming van lagere gedeeltes van Dordrecht kan De Staart dienen als opvanglocatie voor geëvacueerde Dordtenaren. Met de alsmaar stijgende zeespiegel zijn dit scenario’s waar we nu al naar kijken. Maar de wijk is ook uniek gelegen tussen de historische stad Dordrecht, omringd door water en grenzend aan het beschermde natuurgebied Nationaal Park De Biesbosch. En dat maakt het tot een aantrekkelijke plek om te wonen. Kortom: een uitdaging op het snijvlak van waterveiligheid, ruimtelijke ontwikkeling, bereikbaarheid en natuurontwikkeling. Iets wat om een integrale aanpak vraagt.

Europees Interreg project C5a

Over dit vraagstuk buigen experts zich in het kader van het Europese Interreg-project C5a. C5a ontwikkelt een integrale aanpak voor klimaatadaptatie in zeven case studies. In de case study ‘De Staart’ werkt de gemeente Dordrecht samen met Rijkswaterstaat en de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). Afgelopen periode vond een serie workshops plaats om tot een toekomstvisie voor De Staart te komen. Dat gebeurde onder de noemer ‘Waterveiligheid als hefboom voor duurzame gebiedsontwikkeling’. Wat is er nodig om De Staart in te richten als grootschalige schuillocatie voor als Dordrecht bedreigd wordt door overstromingen?

Integrale oplossing

Een belangrijk aspect voor de ontwikkeling en leefbaarheid van het gebied is: bereikbaarheid. Welke infrastructuur kan beschikbaar blijven tijdens een overstroming? Een betere ontsluiting van het gebied draagt ook bij aan het beleven van de natuur, en daarmee ook aan de natuurontwikkeling. In te toekomst moeten wonen, werken (industrie), recreëren en natuur allemaal een plek krijgen op De Staart. Een integrale oplossing behoort zeker tot de mogelijkheden, was de conclusie van de deelnemers aan de workshop. Wel is het een voorwaarde dat de vervuilde grond en bijbehorende milieuproblematiek eerst worden opgelost.

Mobiliteit

In de workshop werd er ook gekeken naar aspecten als zeespiegelstijging en veranderingen in mobiliteit. Verschillende scenario’s, trends en ontwikkelingen spelen hierbij een rol. Denk bijvoorbeeld aan deelmobiliteit (van bezit naar gebruik van vervoersmiddelen). En de e-bike en step als vormen van individuele mobiliteit.

Er waren tijdens de workshop drie tafels: Natuurontwikkeling, Waterveiligheid en Ruimtelijke ontwikkeling/bereikbaarheid. Aan de tafels keken de deelnemers naar twee scenario’s: beschermen gesloten en beschermen open. De Beschermen-gesloten variant houdt in dat heel Nederland permanent is afgesloten van zee. Rivieren worden dan met grote gemalen afgepompt in de Noordzee.

Natuurontwikkeling

De deelnemers aan de tafel Natuurontwikkeling stelden dat het scenario van beschermen gesloten een groot effect heeft op de natuur. Want dan verdwijnen onmiddellijk de getijden. Bij een beschermen open scenario gaan de veranderingen in de natuur geleidelijk. Pas bij een zeespiegelstijging van 2 meter overstromen de graslanden en verdwijnen de oevers. Daarom moeten we nu al kijken naar kenmerkende natuurwaarden die we willen behouden.

Waterveiligheid

Als het op waterveiligheid aankomt, is het evacuatieprobleem in het scenario ‘beschermen gesloten’ bijna weg. Want er zullen dan geen overstromingen uit zee meer zijn. Bij het scenario ‘beschermen open’ blijft De Staart juist wel belangrijk als evacuatiegebied.

Bereikbaarheid

Om ruim baan te geven aan nieuwe vormen van mobiliteit zagen deelnemers aan de tafel Ruimtelijke ordening/bereikbaarheid investeren in een water-robuuste fietsboulevard als cruciaal. Ook moet er een goede verbinding zijn met openbaar vervoer en stations op De Staart. Temeer omdat de auto naar verwachting uit het stadsbeeld zal verdwijnen.

Uit oogpunt van zowel waterveiligheid als het grondvervuilingsprobleem zouden publieke gebieden op De Staart alvast een meter opgehoogd kunnen worden.

Er is veel enthousiasme onder de deelnemers aan de workshop. Graag geven ze hier een vervolg aan, waarin ze de opgehaalde inzichten vertalen in beleid en concrete projecten.

Meer nieuws


Meer dan 50 activiteiten tijdens het Weekend van de Natuur!

23 apr 2024

Heb jij een warm hart voor de natuur? Of wil je meer weten over het rijke planten- en dierenleven op ons prachtige Eiland van Dordrecht? Dan is het We...

Lees meer

Heb jij een warm hart voor de natuur? Of wil je meer weten over het rijke planten- en dierenleven op ons prachtige Eiland van Dordrecht? Dan is het Weekend van de Natuur echt iets voor jou. Op 31 mei, 1 en 2 juni kun je kiezen uit meer dan 50 leuke activiteiten op 21 verschillende locaties in Dordrecht. Of je nu jong bent of oud… Een vroege vogel of een nachtvlinder… Dol op bewegen in de natuur of liever creatief bezig… Er is voor iedereen wel wat leuks te doen tijdens een van de vele workshops en excursies. In bijna elke wijk van Dordrecht zijn er activiteiten. Wat dacht je van een plantjes-, stekjes- en zadenruilbeurs of een stekjesroute? Of ga mee met één van de vele wandelingen, zoals een geveltuinenwandeling, een wildplukwandeling of een nachtvlinderexcursie. Liever met je handen bezig? Dan kun je bijvoorbeeld broodjes bakken met eetbare bloemen of meehelpen in de tuin. Voor kinderen zijn er boeiende natuurfilms, een waterbeestjesexpeditie, een workshop vogelhuisjes timmeren en nog veel meer! Er zit vast iets leuks voor jou bij! Neem gauw een kijkje in het volledige aanbod, meld je aan en zet de data en tijdstippen gelijk in je agenda. Klik hier voor het programma.    

Nulmeting flora en fauna in Stadspark Dordrecht

18 apr 2024

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de ProvincialewegOnderzoekDe komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar...

Lees meer

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de Provincialeweg Onderzoek De komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar binnen 10 minuten kan bereiken. Met een oppervlakte van maar liefst 400 hectare wordt het een park om te recreëren waar ook flora en fauna de ruimte krijgen. Om te weten hoe het is gesteld met de flora en fauna in Stadspark Dordrecht hebben we Ecoresult B.V. gevraagd een nulmeting uit te voeren. Ecoresult onderzocht welke en hoeveel soorten dieren en planten er nu aanwezig zijn. De resultaten gebruiken we om maatregelen te nemen die de natuur in het Stadspark helpen verbeteren. Natuurmaatregelen Het nieuwe stadspark strekt zich uit van noord naar zuid midden door de stad, van het Wantij tot aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Het gebied vormt een aaneenschakeling van groengebieden. Deze groengebieden worden doorsneden wordt door verschillende (snel)wegen, spoorlijnen, sportvelden en waterpartijen. Gemeente Dordrecht wil maatregelen nemen om de samenhang tussen de groengebieden te verbeteren, met als doel de biodiversiteit te stimuleren. In het najaar van 2024 starten we met de uitvoer van maateregelen waarmee het makkelijker wordt voor planten en dieren om zich te verplaatsen. Een voorbeeld van zo\'n maatregel is een zogenaamde faunapassage. Dat is een soort natuurlijke oversteekplaats voor dieren. Nulmeting Voor de nulmeting heeft Ecoresult een team samengesteld met specialisten op het gebied van vogels, zoogdieren, insecten, aquatische fauna en planten. Het team heeft vastgesteld welke flora en fauna er nu in het gebied voorkomen en in welke aantallen. Ook onderzocht Ecoresult hoe het gebied door deze soorten wordt gebruikt en waar de knelpunten liggen. Verder brachten ze kwetsbare plekken voor vogels en vleermuizen in kaart. En aan de hand van dit onderzoek weten we ook meer over de waterkwaliteit. Het is de bedoeling deze metingen over een aantal jaar te herhalen, zodat we kunnen nagaan of de genomen maatregelen effectief zijn geweest. Resultaten Wil je meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Lees dan hier verder.

Groenblauwe schoolpleinen inspiratiebijeenkomst op 14 maart

5 mrt 2024

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein?Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ...

Lees meer

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ‘Groenblauwe schoolpleinen’! Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatiever in het spelen. Kinderen komen op een vanzelfsprekende manier in aanraking met de natuur en het klimaat. En een groenblauwe plein kan ook als lesruimte worden gebruikt. Wil je weten hoe? Op 14 maart ben je vanaf 15.30 uur welkom bij Yuverta aan de Groenezoom 398 in Dordrecht. We vertellen je alles over de (subsidie) mogelijkheden voor jouw school. Je kunt je aanmelden via deze link AANMELDEN


  Nieuwsoverzicht
privacy