Deltacommissaris bezoekt Eiland van Dordrecht

3 sep 2020

Vanmiddag mochten we de nieuwe Deltacommissaris, de heer Peter Glas, verwelkomen op ons Eiland van Dordrecht. De Deltacommissaris is de hoge baas van het Deltaprogramma, dat Nederland beschermt tegen het water en de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie). Hij is hier op uitnodiging van wethouder Piet Sleeking (waterveiligheid). Doel van het bezoek is wederzijdse kennismaking. Ook laten we zien hoe wij op het Eiland van Dordrecht werken aan waterveiligheid en klimaatadaptatie.

Peter Glas volgde vorig jaar Wim Kuijken op, de eerste Nederlandse Deltacommissaris. De vorige Deltacommissaris had een goede relatie met Dordrecht. Wim Kuijken bezocht het Eiland van Dordrecht vier keer. Ook met zijn opvolger willen we een goede relatie opbouwen.

Dordwijkzone als ecologische verbindingszone

Tijdens het bezoek lieten de Gemeente Dordrecht, waterschap Hollandse Delta, de Provincie Zuid-Holland en samenwerkende partners verschillende plekken zien die belangrijk zijn op het vlak van klimaatadaptatie en waterveiligheid. Bij Sportpark Schenkeldijk stapte het gezelschap op de fiets voor een tocht door de Dordwijkzone. Dit is het gebied met parken en sportparken tussen rivier het Wantij in het noorden en de Nieuwe Dordtse Biesbosch in het zuiden.

Het gebied speelt een grote rol als ecologische verbindingszone tussen stad en buitengebied. De zone wordt ingericht als een samenhangend stadspark dat tegelijk dient als natuurlijke klimaatbuffer. Hiervoor heeft Dordrecht begin dit jaar een rijksbijdrage gekregen van € 1.165.000 euro.

Deltaprogramma

De Gemeente Dordrecht, waterschap Hollandse Delta en de Provincie Zuid-Holland werken samen in het Deltaprogramma. Vooral in de deelprogramma’s Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Dordrecht heeft een groot belang bij dit deelprogramma. Op dit moment worden dijken beoordeeld op de nieuwe norm. Voor de dijkversterking van de Kop van het Land is het de eerste beoordeling sinds de aanleg in 2017. Waterschap Hollandse Delta heeft hier 2 miljoen euro extra in geïnvesteerd. Het is ons belangrijkste dijkvak. Als deze dijk zou doorbreken, loopt heel het stedelijk gebied onder water. Daarom hebben we in het Deltaprogramma geadviseerd om de gerealiseerde extra veiligheid bij dit dijkvak vast te houden voor de toekomst. We kunnen de hulp van de Deltacommissaris goed gebruiken om de mogelijkheden daarvoor te verkennen.

Meer nieuws


Nulmeting flora en fauna in Stadspark Dordrecht

18 apr 2024

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de ProvincialewegOnderzoekDe komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar...

Lees meer

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de Provincialeweg Onderzoek De komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar binnen 10 minuten kan bereiken. Met een oppervlakte van maar liefst 400 hectare wordt het een park om te recreëren waar ook flora en fauna de ruimte krijgen. Om te weten hoe het is gesteld met de flora en fauna in Stadspark Dordrecht hebben we Ecoresult B.V. gevraagd een nulmeting uit te voeren. Ecoresult onderzocht welke en hoeveel soorten dieren en planten er nu aanwezig zijn. De resultaten gebruiken we om maatregelen te nemen die de natuur in het Stadspark helpen verbeteren. Natuurmaatregelen Het nieuwe stadspark strekt zich uit van noord naar zuid midden door de stad, van het Wantij tot aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Het gebied vormt een aaneenschakeling van groengebieden. Deze groengebieden worden doorsneden wordt door verschillende (snel)wegen, spoorlijnen, sportvelden en waterpartijen. Gemeente Dordrecht wil maatregelen nemen om de samenhang tussen de groengebieden te verbeteren, met als doel de biodiversiteit te stimuleren. In het najaar van 2024 starten we met de uitvoer van maateregelen waarmee het makkelijker wordt voor planten en dieren om zich te verplaatsen. Een voorbeeld van zo\'n maatregel is een zogenaamde faunapassage. Dat is een soort natuurlijke oversteekplaats voor dieren. Nulmeting Voor de nulmeting heeft Ecoresult een team samengesteld met specialisten op het gebied van vogels, zoogdieren, insecten, aquatische fauna en planten. Het team heeft vastgesteld welke flora en fauna er nu in het gebied voorkomen en in welke aantallen. Ook onderzocht Ecoresult hoe het gebied door deze soorten wordt gebruikt en waar de knelpunten liggen. Verder brachten ze kwetsbare plekken voor vogels en vleermuizen in kaart. En aan de hand van dit onderzoek weten we ook meer over de waterkwaliteit. Het is de bedoeling deze metingen over een aantal jaar te herhalen, zodat we kunnen nagaan of de genomen maatregelen effectief zijn geweest. Resultaten Wil je meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Lees dan hier verder.

Groenblauwe schoolpleinen inspiratiebijeenkomst op 14 maart

5 mrt 2024

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein?Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ...

Lees meer

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ‘Groenblauwe schoolpleinen’! Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatiever in het spelen. Kinderen komen op een vanzelfsprekende manier in aanraking met de natuur en het klimaat. En een groenblauwe plein kan ook als lesruimte worden gebruikt. Wil je weten hoe? Op 14 maart ben je vanaf 15.30 uur welkom bij Yuverta aan de Groenezoom 398 in Dordrecht. We vertellen je alles over de (subsidie) mogelijkheden voor jouw school. Je kunt je aanmelden via deze link AANMELDEN

Winterlezing Planten families en determineren

2 feb 2024

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond ...

Lees meer

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond 8 februari naar de winterlezing Planten families en determineren. Willemien Troelstra, auteur van de blog Stadsplanten.nl en coördinator van Floron Zuid Holland Zuid neemt je mee in het herkennen van soorten stadsplanten. Je krijgt een introductie planten determineren zodat je na de lezing in je eigen tuin of buurt aan de slag kunt met het herkennen en op naam brengen van de natuur dichtbij. De lezing vindt plaats bij de Voliére, Adjudant H.P. Kosterstraat 5. Inloop om 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur tot 21.30 uur. Deelname is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Consumpties zijn voor eigen rekening. Dit is een activiteit van Biodivers Dordt, een samenwerking tussen  IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, Nivon Drechtsteden, KNNV, Stadslandbouwkas de Oude Beer, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Biesboschcentrum en gemeente Dordrecht. We organiseren deze winter een lezingenreeks over het thema biodiversiteit. De reeks gaat in op allerlei aspecten van de natuur, maar ook op wat u praktisch zelf kunt doen in uw eigen tuin en buurt.


  Nieuwsoverzicht
privacy