Deltacommissaris bezoekt Eiland van Dordrecht

3 sep 2020

Vanmiddag mochten we de nieuwe Deltacommissaris, de heer Peter Glas, verwelkomen op ons Eiland van Dordrecht. De Deltacommissaris is de hoge baas van het Deltaprogramma, dat Nederland beschermt tegen het water en de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie). Hij is hier op uitnodiging van wethouder Piet Sleeking (waterveiligheid). Doel van het bezoek is wederzijdse kennismaking. Ook laten we zien hoe wij op het Eiland van Dordrecht werken aan waterveiligheid en klimaatadaptatie.

Peter Glas volgde vorig jaar Wim Kuijken op, de eerste Nederlandse Deltacommissaris. De vorige Deltacommissaris had een goede relatie met Dordrecht. Wim Kuijken bezocht het Eiland van Dordrecht vier keer. Ook met zijn opvolger willen we een goede relatie opbouwen.

Dordwijkzone als ecologische verbindingszone

Tijdens het bezoek lieten de Gemeente Dordrecht, waterschap Hollandse Delta, de Provincie Zuid-Holland en samenwerkende partners verschillende plekken zien die belangrijk zijn op het vlak van klimaatadaptatie en waterveiligheid. Bij Sportpark Schenkeldijk stapte het gezelschap op de fiets voor een tocht door de Dordwijkzone. Dit is het gebied met parken en sportparken tussen rivier het Wantij in het noorden en de Nieuwe Dordtse Biesbosch in het zuiden.

Het gebied speelt een grote rol als ecologische verbindingszone tussen stad en buitengebied. De zone wordt ingericht als een samenhangend stadspark dat tegelijk dient als natuurlijke klimaatbuffer. Hiervoor heeft Dordrecht begin dit jaar een rijksbijdrage gekregen van € 1.165.000 euro.

Deltaprogramma

De Gemeente Dordrecht, waterschap Hollandse Delta en de Provincie Zuid-Holland werken samen in het Deltaprogramma. Vooral in de deelprogramma’s Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Dordrecht heeft een groot belang bij dit deelprogramma. Op dit moment worden dijken beoordeeld op de nieuwe norm. Voor de dijkversterking van de Kop van het Land is het de eerste beoordeling sinds de aanleg in 2017. Waterschap Hollandse Delta heeft hier 2 miljoen euro extra in geïnvesteerd. Het is ons belangrijkste dijkvak. Als deze dijk zou doorbreken, loopt heel het stedelijk gebied onder water. Daarom hebben we in het Deltaprogramma geadviseerd om de gerealiseerde extra veiligheid bij dit dijkvak vast te houden voor de toekomst. We kunnen de hulp van de Deltacommissaris goed gebruiken om de mogelijkheden daarvoor te verkennen.

Meer nieuws


Denk mee over regels voor vergroening

7 okt 2024

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversite...

Lees meer

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversiteit. Om dat in goede banen te leiden, hebben we zogenaamde ‘groenblauwe regels’ opgesteld. ‘Groen’ staat voor bomen en planten en ‘blauw’ staat voor water. Kunnen we nog dingen verbeteren of aanscherpen? Dat horen we graag van jou. Daarom nodigen we je uit voor de bewonersavond over de ‘groenblauwe regels’. Deze vindt plaats op 16 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. Het klimaat verandert en daar moeten we ons op voorbereiden. Dat heet ‘klimaatadaptatie’. Het zorgt ervoor dat we minder last krijgen van wateroverlast, bijvoorbeeld als er hevige regenbuien zijn. Ook voorkomt het hittestress op warme dagen. Het planten- en dierenleven noemen we ‘biodiversiteit’. Die gaat achteruit in Nederland. Er komen steeds minder dier- en plantensoorten voor. We proberen de biodiversiteit op het eiland van Dordrecht te beschermen en te laten groeien. Gezonde leefomgeving Een groene leefomgeving is ook beter voor de gezondheid van de Dordtenaren. Het betekent dat er in jouw buurt ook genoeg plekken zijn om te spelen, te bewegen en te ontmoeten. Elk initiatief om de stad te vergroenen, ook van bewoners zelf, kan een steentje bijdragen. Daarom bespreken we de opgestelde regels graag met je voordat ze van kracht worden. Programma Tijdens de inloopavond presenteren we de groenblauwe regels. Je leert wat ‘natuurinclusief bouwen’ is. Hoe werken we als gemeente aan het beschermen van de natuur in de stad? Ook leer je wat het belang is van een groene omgeving voor jouw gezondheid. Ook de Tuincoach is die avond aanwezig. Je kunt namelijk ook zelf meehelpen, bijvoorbeeld door jouw eigen tuin te vergroenen. Je krijgt allerlei handige tips. Ook kun je een afspraak maken voor een gratis tuinbezoek. Je krijgt dan meteen advies hoe je jouw tuin kunt vergroenen. Inspirerende voorbeelden Die avond is er ook een wandeling door het Weizigtpark. Deze start om 19.30 uur bij het Koetshuis. Tijdens de wandeling leer je welke maatregelen we hebben genomen om het park beter in te richten op klimaatverandering. Daarnaast nemen we je tijdens de avond mee langs diverse voorbeeldprojecten. Hierin zie je hoe de situaties zijn voor en na de klimaatadaptieve maatregelen. Het verschil is groot. Graag ontmoeten we je op 16 oktober. Je kunt op ieder moment tussen 19.00 uur en 21.00 uur binnen lopen in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. De parkwandeling begint om 19.30 uur bij het Koetshuis. Was je niet bij de bijeenkomst? Kon je niet bij de bijeenkomst zijn maar wil je ons wel laten weten wat je van de groenblauwe regels vindt? Op doemeedordrecht.nl/groenblauweregels kun je tot 14 november 2024 reageren met jouw ideeën of aanvullingen.  

Workshop Tuinplezier op 23 oktober

24 sep 2024

Maak van je tuin of balkon een aantrekkelijke plek waar je echt graag komt. Dat is goed voor je gezondheid, de natuur en het klimaat.Kun je daar wat h...

Lees meer

Maak van je tuin of balkon een aantrekkelijke plek waar je echt graag komt. Dat is goed voor je gezondheid, de natuur en het klimaat. Kun je daar wat hulp en inspiratie bij gebruiken? Kom dan op 23 oktober naar de workshop Tuinplezier bij Wijkcentrum de Wijkhaven. In deze praktische workshop krijg je handige tips waarmee je thuis zelf aan de slag kunt. Zo maak je jouw tuin of balkon aantrekkelijker voor jezelf én voor de vogels en andere dieren. Neem naar de workshop een plattegrond van je eigen tuin mee. Wanneer? Woensdag 23 oktober 2024, van 19.00 tot 21.00 uur Waar? Wijkcentrum de Wijkhaven, Maasstraat 23-25, Dordrecht Kosten: Gratis Voor wie? Voor iedereen in de wijk de Staart en omgeving die in het bezit is van een tuin(tje) of balkon Aanmelden is niet nodig

Paddenstoelenexcursie in de Biesbosch

24 sep 2024

Op zaterdag 12 oktober organiseert Biodivers Dordt van 13.30 tot 15.30 uur een paddenstoelenexcursie in de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen...

Lees meer

Op zaterdag 12 oktober organiseert Biodivers Dordt van 13.30 tot 15.30 uur een paddenstoelenexcursie in de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Met behulp van de paddenstoelen zoekkaart en het spiegeltje ontdek je welke soort jij hebt gevonden. We verzamelen bij het Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53. Meedoen is gratis. Aanmelden is niet nodig. Biodivers Dordt Biodivers Dordt is een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, KNNV Drechtsteden, Nivon natuurvrienden, Stadslandbouwkas de Oude Beer, Biesboschcentrum Dordrecht en Weizigt. Biodivers Dordt heeft als doel om bewoners dichterbij de natuur te brengen en de natuur van dichtbij te beleven.  


  Nieuwsoverzicht
privacy