Dijkonderzoek in de binnenstad

18 mei 2020

In de periode van maandag 18 tot en met dinsdag 26 mei onderzoek we de staat van de dijken in de binnenstad. We beginnen met de Voorstraat. Voor velen vooral bekend als winkelstraat, maar het is van oorsprong een zeedijk. En die functie heeft de Voorstraat nog steeds. Bij het onderzoek doet de aannemer een soort boringen. Dat gebeurt met een speciale truck. Delen van de Voorstraat zijn tijdens de werkzaamheden tijdelijk afgezet.

Aannemer Mos Grondmechanica B.V. doet het onderzoek in opdracht van Waterschap Hollandse Delta. Zo’n onderzoek moet minstens een keer in de 12 jaar gebeuren. Dat staat in de Waterwet. Het is nodig om te zien of de dijken nog voldoen aan de veiligheidseisen. In 2017 zijn er nieuwe veiligheidseisen gekomen. In 2050 moeten alle ‘waterkeringen’ voldoen aan de nieuwe norm. Dus ook de Voorstraat. Na de Voorstraat zijn de Prinsenstraat, Riedijk, Sluisweg en Weeskinderendijk aan de beurt voor het dijkonderzoek.

Jarko De Witte van LeeuwenGrondonderzoek
Om de dijken op het Eiland van Dordrecht te kunnen beoordelen, is informatie nodig van de dijk. Hiervoor is grondonderzoek nodig. Bij het onderzoek vinden er een soort ‘dijkboringen’ plaats. Dat gebeurt met speciale machines die eruit zien als een truck op rupsbanden. Elke dijkboring duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. De onderzoeker kan maximaal 5 sonderingen op een dag doen. De plek van de sondering hangt af van bereikbaarheid en de aanwezigheid van kabels of leidingen. De Voorstraat wordt in etappes onderzocht.

Bereikbaarheid
Het kan zijn dat door de sondering er tijdelijke verkeershinder ontstaat. De aannemer Mos Grondmechanica B.V. informeert de omwonenden en winkeliers hierover. Indien nodig voor een goede doorstroom van het verkeer, stellen we een tijdelijke omleiding in.

Hinder
Het sonderen gebeurt vanaf de binnenkant van een truck. Deze truck moet de werkzaamheden uitvoeren met een draaiende motor. Dat hoor je. Maar het geluid is niet harder dan van een gewone vrachtwagen. De wagen draait alleen stationair. De werkzaamheden veroorzaken geen trillingen die tot schade aan omliggende panden zouden kunnen leiden. Het sonderen geeft geen stankoverlast. Tenzij er onverwacht verontreiniging in de grond aanwezig is. Onverwachte stankoverlast komt echter zelden voor.

Jarko De Witte van Leeuwen

Planning
De boringen aan de Voorstraat vinden plaats volgens onderstaand schema. De aannemer informeert omwonenden en winkeliers in het gebied. Wij geven omleidingen via borden aan.

  • Maandag 18 mei: gedeelte van de Voorstraat tussen de Nieuwbrug en de Torenstraat
  • Dinsdag 19 mei: gedeelte van de Voorstraat tussen Steegoversloot en de Nieuwbrug
  • Woensdag 20 mei: gedeelte van de Voorstraat tussen de Visstraat en Steegoversloot
  • Maandag 25 mei tot en met dinsdag 26 mei: gedeelte van de Voorstraat tussen de Prinsenstraat en de Visstraat

Meer informatie
Na de Voorstraat zijn de Prinsenstraat, Riedijk, Sluisweg en Weeskinderendijk aan de beurt. De planning van deze werkzaamheden is nog niet bekend. Zodra deze bekend is, publiceren we dit op de website www.dordrecht.nl/sonderingen. Daar vind je ook meer informatie over het dijkonderzoek. Daarnaast informeert aannemer Mos Grondmechanica B.V. omwonenden steeds per brief.

Meer nieuws


Bewonersavond ‘Ben jij klaar voor de vloed?’ 23 september

10 sep 2024

Wat doe jij als het water komt? En dan bedoelen we ècht hoog water: stórmvloed! Weet jij dan wat je te doen staat? En wat doen gemeente, Rijkswaters...

Lees meer

Wat doe jij als het water komt? En dan bedoelen we ècht hoog water: stórmvloed! Weet jij dan wat je te doen staat? En wat doen gemeente, Rijkswaterstaat en het waterschap in zo’n geval? Hoe bereiden we ons goed voor? Al deze vragen komen aan bod tijdens de gratis bewonersavond ‘Ben jij klaar voor de vloed?’ op 23 september om 19.30 uur in de Kunstkerk, aan de Museumstraat 65. We nodigen jou hiervoor van harte uit. Speciaal voor inwoners van de stad en andere geïnteresseerden organiseren gemeente en waterschap Hollandse Delta tijdens Festival Voor de Vloed een inspirerende bijeenkomst over hoe om te gaan met (hoog)water in onze regio en stad. Programma In een avondvullend programma leer je hoe je je kunt voorbereiden op een overstroming. Ook leer je wat je moet doen als het eenmaal zo ver is. Heb jij bijvoorbeeld een noodpakket in huis? Weet jij wat er in moet zitten? En stel dat je moet evacueren, weet je dan waarheen? Daarnaast kun je de foto-expositie Waterberichten van Stadskunstenaar Anja de Jonge bekijken. Haar werk gaat over de risico\'s van klimaatverandering en hoe Dordrecht omgaat met water. Aanmelden Ben je benieuwd en wil je meer weten? Kom dan op 23 september naar de bewonersavond in de Kunstkerk, aan de Museumstraat 65. Inloop vanaf 19.00 uur. Om 19.30 uur begint het programma. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur. Toegang is gratis. Wel graag van tevoren even aanmelden. Dat kan hieronder: [gravityform id=\"39\" title=\"true\" description=\"true\"] Festival Voor de Vloed De bewonersavond is onderdeel van het Festival Voor de Vloed. Het volledige programma vind je op www.festivalvoordevloed.nl    

Kom jij naar het Festival Voor de Vloed?

9 sep 2024

Van 21 september tot 1 oktober vindt in de Dordtse binnenstad voor de tweede keer het Festival Voor de Vloed plaats. Dit festival vraagt aandacht voor...

Lees meer

Van 21 september tot 1 oktober vindt in de Dordtse binnenstad voor de tweede keer het Festival Voor de Vloed plaats. Dit festival vraagt aandacht voor wateroverlast en overstroming. Maar bovenal vieren we dat Dordrecht klaar is voor de vloed. Dat gebeurt met verschillende activiteiten voor alle Dordtenaren en inwoners uit de regio. De grote aftrap is op zaterdag 21 september met straattheater en excursies. Dordrecht is kwetsbaar als het water stijgt. Daarom beschermen we de stad en haar bewoners met veilige dijken en waterkeringen. Elk jaar hebben we in Dordrecht te maken met hoogwater en wateroverlast. Door klimaatverandering stijgt de kans op een grote overstroming. Festival Voor de Vloed vraagt hier aandacht voor en laat festivalbezoekers ervaren hoe ze zich kunnen voorbereiden op de vloed. Leven met hoogwater Zaterdag 21 september is er door de hele Dordtse binnenstad pop-up straattheater. Met ludieke acts laten acteurs zien hoe het is om te leven met hoogwater. Ook laten ze zien wat inwoners zelf kunnen doen om zich goed voor te bereiden. Er zweven onderwaterdieren door de binnenstad en bevers bouwen een dam over een winkelstraat. Redders van Dordt Kinderen kunnen op het Hof meedoen met de officiële Redders van Dordt Bootcamp. Hier maken bezoekers ook kennis met het werk van waterschap Hollandse Delta en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. ’s Avonds kunnen bezoekers de ‘Hoog en Droog Route’ lopen. Op de zolders van diverse prominente Dordtse gebouwen ervaren ze hoe het is om te schuilen tijdens een grote overstroming. Tiendaags festival Tot 1 oktober zijn er nog veel meer activiteiten waarin het stormseizoen, waterveiligheid en het belang van voorbereiding centraal staan, zoals rondvaarten, stadswandelingen en een tentoonstelling. Het volledige programma van Festival Voor de Vloed staat op www.festivalvoordevloed.nl

Paddenstoelenexcursie

27 aug 2024

Op 12 oktober maken we een herfstwandeling door de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Met behulp va...

Lees meer

Op 12 oktober maken we een herfstwandeling door de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Met behulp van een  paddenstoelenzoekkaart en een spiegeltje ontdek je welke paddenstoelen je hebt gevonden. De excursie is van 13.30 tot 15.30 uur en start bij het Biesboschcentrum aan de Baanhoekweg 53. Je kunt gratis deelnemen en je hoeft je niet aan te melden.  


  Nieuwsoverzicht
privacy