Dordrechts hoogste zonnebloem is reus van 4m+

30 sep 2020

De winnaars van de wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht?’ zijn bekend. Familie De Gram (op de foto het gezin met de bloembollen in de hand) kweekte afgelopen zomer een zonnebloem van maar liefst 4 meter en 8 centimeter. Hun geheim: veel water geven en goed ondersteunen met stokken.

Jarko De Witte van LeeuwenMet bijna 30 inzendingen en winnaars in 6 categorieën is de zonnebloemwedstrijd van de gemeente Dordrecht geslaagd. In mei riep de gemeente haar inwoners op om deel te nemen aan de wedstrijd en foto’s van hun zonnebloemen in te zenden. Het doel was om met een leuke ‘staycation’ activiteit een bijdrage te leveren aan biodiversiteit in de stad. En hier hebben Dordtenaren volop gehoor aan gegeven. Overal in Dordrecht staken zonnebloemen de kop op. De prijswinnaars hebben storm, hitte, droogte en slakken het hoofd moeten bieden om in de prijzen te vallen.

Heldhaftigste zonnebloemkweker

 

Jarko De Witte van Leeuwen

Eise Dijkstra’s zonnebloem haalde net niet de vier meter. Eises papa had met spanbanden de zonnebloem vastgezet. Maar het mocht niet baten. Alle zonnebloemen in zijn tuin waren door de storm van augustus geknakt. Gelukkig had Eise het aantal centimeters en een foto van zijn zonnebloem doorgestuurd naar de gemeente. Met alle inspanningen heeft Eise de prijs voor ‘De heldhaftigste zonnebloemkweker’ gewonnen.

Sympathiekste zonnebloem

Jarko De Witte van LeeuwenDe prijs voor ‘De sympathiekste zonnebloem’ heeft Jeanette Domenie–Zwang in de wacht gesleept. “We hebben van alles gedaan om de planten te beschermen tegen de slakken. We gingen zelfs na een regenbui ’s avonds de tuin in om de slakken te rapen”. Het opmeten van de zonnebloem gebeurde met de nodige capriolen. Om de paar weken klom Jeannettes echtgenoot op het schuurdak om zo de zonnebloem op te kunnen meten. Dit elke keer tot groot vermaak van de buren.

Meest attente verzorger

Jarko De Witte van LeeuwenDe 10-jarige Fernando Regoort won de prijs voor ‘Meest attente verzorger’. Fernando is gek op tuinieren. In de achtertuin van zijn huis heeft hij een moestuintje gemaakt met onder andere radijs en tomaten. Zijn cavia’s eten daar graag een hapje van mee. “Ik verklap de geheime formule voor een hoge zonnebloem niet, want volgend jaar doe ik weer mee”, vertelt Fernando. Op 17 maart zaaide hij zijn zonnebloemzaden. Van alle stappen maakte deze tuinman in spé foto’s in maart, juni en juli.

Grootste zonnebloemfan

Jarko De Witte van LeeuwenEen van de meest enthousiaste inzendingen kwam van Rianne Bestman. Zij stuurde een verslag en uitgebreide fotoreportage van de vele zonnebloemsoorten in haar tuin. “Wauw, ik en mijn gezin wisten niet hoe fantastisch zonnebloemen waren. Maar deze zomer waren wij in de ban van de zonnebloem! De bloemen worden druk bezocht door bijen en hommels. Kortom; het zijn waanzinnige bloemen!” Rianne heeft de prijs voor ‘Grootste zonnebloemfan’ gewonnen.

Meeste bloeiende bloemknoppen

Jarko De Witte van LeeuwenTot slot was er een prijs in de categorie ‘Meeste bloemknoppen aan een stengel’. De 9-jarige Lucas Stok won deze prijs. Hij kweekte een spectaculaire zonnebloem met maar liefst 22 bloeiende bloemknoppen. Lucas is een bescheiden zonnebloemkweker en was blij met de prijs: voorjaarsbollen én een zakje zonnebloemzaad.

Biodiversiteit

Maar de grootste winnaars van allemaal in deze wedstrijd zijn de insecten. Insecten zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Insecten zijn onmisbaar voor het bestuiven van planten en ze zijn op hun beurt weer voedsel voor andere dieren. De uitgebloeide zonnebloemen zijn binnenkort ook in trek bij vogels. Zij kunnen dan volop smullen van de zaden. Wie enkele zaden oogst, kan deze gebruiken om volgend jaar weer mee te doen met de wedstrijd. Met de vele zonnebloemen hebben we een steentje kunnen bijdragen aan de biodiversiteit in onze stad.

Groenblauwe stad

De zonnebloemwedstrijd is onderdeel van de opgave ‘Groenblauwe Stad’. In Dordrecht werken de gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners samen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Dat doen ze door het toevoegen van natuur (groen) en water (blauw). Zo verhogen ze het welzijn van de Dordtenaren. Tegelijk maken ze de stad klimaatbestendig en helpen ze de natuur.

Vanwege het grote succes van de wedstrijd heeft de gemeente besloten volgend jaar weer een zonnebloemwedstrijd te organiseren.

Meer nieuws


Deltacommissaris bezoekt Dordrecht

21 mrt 2025

Op vrijdag 21 maart bracht deltacommissaris Co Verdaas een bezoek aan Dordrecht. Op het programma stond de waterveiligheidsstrategie van Dordrecht. De...

Lees meer

Op vrijdag 21 maart bracht deltacommissaris Co Verdaas een bezoek aan Dordrecht. Op het programma stond de waterveiligheidsstrategie van Dordrecht. Deltacommissaris Deltacommissaris Co Verdaas sprak in het Stadhuis met bestuurders en andere vertegenwoordigers van de vier organisaties betrokken bij de waterveiligheid van Dordrecht. Naast de meerlaagse waterveiligheidsstrategie en de ontwikkeling de Staart en het Maasterras als schuillocaties, waren ook de functie en toekomst van de Voorstraat als waterkering, het vloedschottensysteem en de aanpak van crisisbeheersing bij overstroming onderwerpen van het gesprek. Als regeringscommissaris doet deltacommissaris voorstellen voor het nationaal Deltaprogramma. Hij adviseert bewindspersonen over waterveiligheid, de beschikbaarheid van zoetwater en ruimtelijke aanpassingen. Met name de inrichting van de Staart en het Maasterras als schuillocaties bij een grote overstroming spreekt de deltacommissaris aan. Meerlaagse waterveiligheidsaanpak Dordrecht is kwetsbaar bij een grote overstroming. Gemeente Dordrecht, provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werken nauw samen aan de waterveiligheid van het eiland. Dat doen we met een zogenaamde \'meerlaagse\' strategie. Deze aanpak bestaat uit vier lagen: Preventie door dijkversterkingen, Beperking van de gevolgen van overstroming door ruimtelijke inrichting, Crisisbeheersing en Snel herstel na een overstroming. Vergroten van het bewustzijn op het risico van hoogwater en overstroming ligt aan de basis van alle lagen. Schuillocaties We zetten in op het voorkomen van een overstroming en het voorbereiden van goede rampenplannen. Daarnaast ontwikkelen we in Dordrecht ook ‘shelters’. Dit zijn veilige vluchtlocaties op hogere stadsgebieden. Het gaat hierbij om De Staart en het toekomstige Maasterras. Hier kunnen inwoners tijdens een mogelijke overstroming in de toekomst schuilen. Vanaf deze plek zullen we ook reddingsacties opzetten en schade herstellen.  Dordrecht is de eerste stad die met deze meerlaagse aanpak werkt aan het beperken van de gevolgen van overstroming. Onder de indruk De deltacommissaris was onder de indruk van de aanpak in Dordrecht en de samenwerking van de partijen. “Dordrecht is voor zo ver ik weet de eerste gemeente in Nederland die serieus werk maakt van schuillocaties waar mensen naartoe kunnen vluchten als er een overstroming is. We zijn de best beschermde delta ter wereld, maar we blijven gezien onze ligging kwetsbaar. Het is daarom goed dat we niet alleen onze dijken en keringen op orde brengen en houden maar ons ook voorbereiden op een eventuele overstroming. Mooi dat ze in Dordrecht hier volop mee bezig zijn. De stad is daarmee een mooi voorbeeld voor andere Deltasteden die kwetsbaar zijn bij een overstroming.\"

Feestelijke opening Weizigtpark op 22 maart

11 mrt 2025

Kom naar de feestelijke opening van het vernieuwde Weizigtpark op zaterdag 22 maart 2025 vanaf 14.00 uur. De hele middag kun je meedoen aan veel leuke...

Lees meer

Kom naar de feestelijke opening van het vernieuwde Weizigtpark op zaterdag 22 maart 2025 vanaf 14.00 uur. De hele middag kun je meedoen aan veel leuke activiteiten en iets lekkers halen bij één van de foodtrucks. Vernieuwd We hebben het 75-jarige Weizigtpark vernieuwd. En dat is goed nieuws! Ook voor de natuur. We hebben de paden verbetert en de hoofdpaden breder gemaakt. Fietsers en voetgangers hebben daardoor nu voldoende ruimte. We konden dit doen dankzij een subsidie van Provincie Zuid-Holland. Het park heeft meer vijvers en natuurlijke oevers. Dat is goed voor de waterkwaliteit. En meer vaste planten en bomen zorgen voor een betere biodiversiteit. De brug bij Mauritsweg, de bankjes en verlichting zijn nieuw. We verbeterden de sporttoestellen, het schaakbord en de hondenspeelplaats. En natuurlijk is er ook het stationsplein bij de nieuwe fietsenstalling aan parkzijde. Kortom: het vernieuwde Weizigtpark is weer een mooie, groene kern met goede voorzieningen voor iedereen! Feestelijk programma Op zaterdag 22 maart openen we het vernieuwde Weizigtpark met een feestelijk programma. De hele middag kun je aan heel veel leuke activiteiten deelnemen. Om 14.00 uur opent wethouder Rik van der Linden het park en het feestelijke programma. Er is een swingende brassband en er zijn spectaculaire demo\'s van toplatleten. En diverse leuke workshops om zelf aan mee te doen. Er staan foodtrucks met poffertjes, pizza, patat, koffie, thee en chocomel. Wil je weten wat er allemaal te doen is in het Weizigtpark op 22 maart? Klik dan hier voor het hele programma Voor sommige activiteiten en workshops moet je je inschrijven. Wereldwaterdag bij Weizigt Op 22 maart is het ook wereldwaterdag. Daarom kun je die middag bij Weizigt allerlei wateractiviteiten doen. Om 15.00 uur opent wethouder Tanja de Jonge er het nieuwe watertappunt. Vanaf nu is het dus nog makkelijker om je flesje of bidon met lekker fris drinkwater te vullen. Weizigt krijgt het watertappunt van Evides. Wil je erbij zijn/ Kijk dan voor het programma bij Weizigt op deze website.

Groene Gezonde Staart ‘in the picture’

27 feb 2025

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman én voorvechter van een groenere, duurzame wereld. In zijn elektrische ‘groene ambulance’ doo...

Lees meer

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman én voorvechter van een groenere, duurzame wereld. In zijn elektrische ‘groene ambulance’ doorkruist hij het land op zoek naar mooie voorbeelden van plekken die daaraan bijdragen. Natuurlijk bezocht hij ook de Staart-Oost in Dordrecht. Hier werken bewoners en gemeente samen aan een Groene Gezonde Staart. Een project dat voortkomt uit de Groene Cirkels. Annemarie Lammers is senior beleidsadviseur gezonde leefomgeving bij de gemeente. Zij ontmoette Lodewijk op de Staart en vertelde hem alles over de mooie groene ontwikkelingen in deze wijk. Video Bekijk hier de video van de rondleiding en het gesprek van Lodewijk en Annemarie Podcast Hier luister je naar de podcast waarin Annemarie en Lodewijk praten over hoe we samen met bewoners werken aan een steeds groenere en gezondere Staart. Wil je meer weten over het project Groene Gezonde Staart? Kijk dan op deze pagina.


  Nieuwsoverzicht
privacy