Dordts klimaatproject Europese publieksfavoriet

3 dec 2021

Het Dordts-Europese klimaatadaptieproject BEGIN is dik in de prijzen gevallen bij de RegioStars Awards van de Europese Commissie. Het project kreeg niet alleen de publieksprijs in de categorie ‘Green Europe’ maar sleepte ook de algemene ‘Public Choice Award’ in de wacht. Dit betekent dat BEGIN dit jaar van alle Europese projecten de meeste stemmen van het publiek heeft gekregen. Eurocommissaris Elisa Ferreira maakte de winnaars gisteravond bekend via een livestream uitzending vanuit Brussel.

De RegioStars Award is een jaarlijkse excellentie prijs van de Europese Commissie. Hiermee wil de Commissie laten zien hoe inspirerende, lokale projecten met steun van de Europese Unie een belangrijke bijdrage leveren aan een slimme, groene economie in de regio’s.

Aanvankelijk zouden de prijzen uitgereikt worden tijdens een ceremonie in Dubrovnik, Kroatië. Vanwege de beperkende maatregelen rondom covid in diverse lidstaten van de Europese Unie heeft men echter gekozen voor het alternatief van een livestream vanuit Brussel. Dat maakt de feestvreugde onder de BEGIN partners er echter niet minder om. De dubbele prijs is een flinke opsteker voor de gemeente Dordrecht, die ‘lead partner’ (internationaal trekker) is van het project.

BEGIN

BEGIN staat voor ‘Blue Green Infrastructures Through Social Innovation’. Het project is in 2014 gestart. Het heeft als algemeen doel om effectieve oplossingen te bieden voor aanpassing aan de klimaatverandering door ‘blauwe en groene’ infrastructuur (BGI) toe te voegen in stedelijke gebieden. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met bewoners en lokale partners (‘social innovation’). Zo worden buurten beter ingericht om met de gevolgen van klimaatverandering om te gaan. Er is dan sprake van minder hittestress, minder wateroverlast en een gezondere, groenere leefomgeving.

Kennisdeling

Een belangrijk aspect van BEGIN is de kennisuitwisseling tussen de deelnemende partners. 16 organisaties – 10 steden en 6 kennisinstellingen – werken samen uit 6 landen rondom de Noordzee: België, Duitsland, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In totaal werden in afgelopen jaren 35 projecten opgeleverd die, naast vergroening en waterberging, klimaatproblemen zoals overstromingsgevaar met 30 procent hebben verminderd. Dit alles door toevoeging van hypermoderne infrastructuur, zoals groene corridors en duurzame stedelijke afwateringssystemen.

Dordtse resultaten

Met financiële middelen en expertise vanuit BEGIN heeft Dordrecht in de afgelopen jaren meerdere projecten gerealiseerd. Er werd groen toegevoegd in versteende wijken, zoals de Vogelbuurt. In het Sterrenburgpark zorgde water voor veel overlast. Het park werd in samenwerking met omwonenden opnieuw ingericht met onder andere een natuurlijke waterspeelplaats. In het Dubbeldemondepark zijn diverse maatregelen doorgevoerd om de biodiversiteit te verbeteren. De ontwikkeling van het plan om de Dordwijkzone om te vormen tot een Stadspark XXL werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking in BEGIN. En dat geldt ook voor de plannen voor een getijdenpark op De Staart.

Bewustwording

Ellen Kelder, opgavemanager Groenblauwe Stad en internationaal leider van BEGIN, over de internationale samenwerking: “Wat we de afgelopen jaren hebben geleerd is om te gaan met klimaatextremen. Dit vraagt naast veel groen in de steden ook veel bewustwording bij de bewoners. We moeten het samen doen. Bij gemeenten en andere overheden en kennisinstellingen zit veel kennis over wat er kan gebeuren als het heel warm wordt in een stad. Hoe zorg je dat ouderen, die hier vaak het meest kwetsbaar voor zijn, weten wat ze moeten doen om een hittegolf te doorstaan? Hoe weten bewoners wat ze moeten doen als het hevig gaat regenen? En wat als er een orkaan voorspeld is, wat moeten ze dan doen? Dat vertel je ze niet als het zich voordoet, maar van te voren zodat men zich kan voorbereiden. En dat is een uitdaging, maar wel een noodzaak. Want juist dat kan de meeste schade voorkomen en levens redden!”

De Staart

Ellen Kelder is blij met het geboekte succes en de resultaten, maar houdt de blik op de toekomst: “We blijven werken aan nieuwe oplossingen om goed voorbereid om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Dat doen we met partners én vooral ook met inwoners. Verder zetten we in op gebiedsontwikkeling van De Staart. Van een kwetsbare wijk, waar de voorzieningen terugliepen, gaan we investeren in de ontwikkeling naar een duurzame, inclusieve wijk. Met meer groen en direct grenzend aan natuurgebied Nationaal Park De Biesbosch is het een unieke plek om te wonen en te recreëren. Bovendien speelt deze wijk een belangrijke rol als opvanglocatie bij een eventuele overstroming. Ook daar zullen we de wijk op inrichten.”

Trots

Wethouder Marco Stam (klimaatadaptatie) reageert trots op het winnen van de publieksprijzen: “Uit honderden Europese projecten is BEGIN als grote publieksfavoriet uit de bus gekomen. Dordrecht, als trekker van het project, staat met het winnen van de Regiostars Awards internationaal nóg meer op de kaart. Onze stad is hiermee een inspirerend voorbeeld voor andere Europese steden, regio’s en landen”.

Bekijk hieronder het filmpje met de bekendmaking van BEGIN als winnaar van de Public Choice Award en daaronder het nominatiefilmpje van BEGIN.

Meer nieuws


Reewegpark geopend!

10 mei 2023

Wat een feeeeest!! Het nieuwe Reewegpark is geopend. Dordrecht is hiermee een park rijker.Afgelopen winter hebben we een deel van het sportpark ondera...

Lees meer

Wat een feeeeest!! Het nieuwe Reewegpark is geopend. Dordrecht is hiermee een park rijker. Afgelopen winter hebben we een deel van het sportpark onderaan de Noordendijk omgevormd tot stadspark. De bewoners van Reeland en Stadspolders hebben meegedacht over de inrichting. Ze wilden een plek waar ze kunnen ontspannen, van de natuur kunnen genieten en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. En… waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en ravotten! En die opzet lijkt meer dan geslaagd. Na de officiële opening - het doorknippen van het lintje - waren de kinderen niet te houden. Ze stormden op de nieuwe speelplek af en namen de speeltoestellen gretig in gebruik. Dat het park nu nog niet zo groen is, kon de kinderen niet boeien. Dit najaar planten we er nog 70 bomen. Maar spelen kan er nu al volop gedaan worden! Vogelbuurt Een nieuwe wandelbrug verbindt het Reewegpark met de naastliggende Vogelbuurt. Meer groen in de wijken zorgt voor schonere lucht en voor ruimte om te bewegen en te ontspannen. Bomen zijn ook prettig bij hitte en onverharde grond neemt het water bij hevige regenval sneller op. De herinrichting van het Reewegpark werd mede mogelijk gemaakt met hulp van de Provincie Zuid-Holland

Groene Vogels vergroenen Vogelbuurt

9 mei 2023

Zie ‘Groene Vogel’ Patrick glunderen! Afgelopen week plantten hij en zijn collega Tom maar liefst 36 bomen en 900 plantjes in voortuinen e...

Lees meer

Zie \'Groene Vogel\' Patrick glunderen! Afgelopen week plantten hij en zijn collega Tom maar liefst 36 bomen en 900 plantjes in voortuinen en geveltuinen in de Vogelbuurt. Het is de afronding van het project \'Boom zoekt Grond\'. Bewoners van de Vogelbuurt met een voortuin mochten een gratis boom of beplanting kiezen. Zo wordt de buurt groener, en dat leidt tot minder wateroverlast en minder hittestress. Daarnaast zijn bewoners van de Vogelbuurt betrokken bij het opknappen van het openbaar groen in de wijk. Zo ontstaat er meer bewustwording over de functie van groen. Meer groen maakt de wijk leefbaarder en biodiverser (een gevarieerd planten- en dierenleven). De buurtbewoners zijn enthousiast over het initiatief: \'Leuk dat we samen met de buren de hele straat opfleuren\'. Het project heeft dus ook een sociaal aspect. Het zorgt voor meer contact tussen de buurtbewoners. In de Vogelbuurt ervaart men veel last van hitte en wateroverlast. Een belangrijke oorzaak is dat er zoveel \'stenige\' gedeeltes zijn. Niet alleen in de openbare ruimte maar ook in de tuinen. De wijk is in de jaren \'50 gebouwd. Door de krappe inrichting van toen is het lastig om de openbare ruimte te vergroenen. Toch is Het Vogelnest, de sociale koffiebar op het Vogelplein, de uitdaging aangegaan. Groene Vogels Patrick en Tom, én de buurtbewoners, zijn blij met het resultaat.

Doe mee aan onderzoek naar hitte en gezondheid!

24 apr 2023

Het Radboud UMC onderzoekt wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Dordrecht is één van de steden waar dit onderzoek plaatsvindt. Do...

Lees meer

Het Radboud UMC onderzoekt wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Dordrecht is één van de steden waar dit onderzoek plaatsvindt. Dordtenaren die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen zich aanmelden.   Het klimaat verandert. Daardoor krijgen we vaker te maken met warme zomers en hittegolven. Hitte kan invloed hebben op de gezondheid van mensen. Vooral bij ouderen en mensen die ziek zijn. Het Radboud UMC doet onderzoek in Dordrecht naar wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Wil je meedoen? Meld je aan op  www.radboudumc.nl/hitte Hittestress De afgelopen jaren hebben we een aantal weken met tropische temperaturen gehad. Ook voor deze zomer is de verwachting dat het flink heet kan worden. Vooral als je in de stad woont, kan dat onprettig zijn. In de stad is het in de zomer namelijk warmer dan in het buitengebied. Soms scheelt het wel 8°C! Dat komt doordat gebouwen en straten veel warmte vasthouden. Bomen en planten houden de stad juist koeler. En ook water zoals vijvers zorgen dat het er minder warm wordt. Veel stenen en weinig groen veroorzaken zogenaamde hittestress. En daar kunnen stadsbewoners veel last van hebben. Of zelfs ziek van worden. Help mee! Als inwoner van Dordrecht, kun je helpen hittestress in de stad tegen te gaan. Daarvoor willen we weten hoeveel last inwoners hebben van de warmte. Het Radboud UMC onderzoekt in Dordrecht wat hitte doet met de gezondheid. Ook onderzoeken ze wat de invloed is van de hoeveelheid groen en water in een buurt. In groene wijken blijft de temperatuur immers lager dan in versteende wijken. Elke inwoner van Dordrecht van 18 jaar en ouder kan mee doen aan het onderzoek. Je wordt dan gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen: vóór, tijdens en na een warme periode in de zomer. Wil jij meedoen? Ga dan naar www.radboudumc.nl/hitte Of download Flyer burgeronderzoek hitte  


  Nieuwsoverzicht
privacy