Dordts klimaatproject Europese publieksfavoriet

3 dec 2021

Het Dordts-Europese klimaatadaptieproject BEGIN is dik in de prijzen gevallen bij de RegioStars Awards van de Europese Commissie. Het project kreeg niet alleen de publieksprijs in de categorie ‘Green Europe’ maar sleepte ook de algemene ‘Public Choice Award’ in de wacht. Dit betekent dat BEGIN dit jaar van alle Europese projecten de meeste stemmen van het publiek heeft gekregen. Eurocommissaris Elisa Ferreira maakte de winnaars gisteravond bekend via een livestream uitzending vanuit Brussel.

De RegioStars Award is een jaarlijkse excellentie prijs van de Europese Commissie. Hiermee wil de Commissie laten zien hoe inspirerende, lokale projecten met steun van de Europese Unie een belangrijke bijdrage leveren aan een slimme, groene economie in de regio’s.

Aanvankelijk zouden de prijzen uitgereikt worden tijdens een ceremonie in Dubrovnik, Kroatië. Vanwege de beperkende maatregelen rondom covid in diverse lidstaten van de Europese Unie heeft men echter gekozen voor het alternatief van een livestream vanuit Brussel. Dat maakt de feestvreugde onder de BEGIN partners er echter niet minder om. De dubbele prijs is een flinke opsteker voor de gemeente Dordrecht, die ‘lead partner’ (internationaal trekker) is van het project.

BEGIN

BEGIN staat voor ‘Blue Green Infrastructures Through Social Innovation’. Het project is in 2014 gestart. Het heeft als algemeen doel om effectieve oplossingen te bieden voor aanpassing aan de klimaatverandering door ‘blauwe en groene’ infrastructuur (BGI) toe te voegen in stedelijke gebieden. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met bewoners en lokale partners (‘social innovation’). Zo worden buurten beter ingericht om met de gevolgen van klimaatverandering om te gaan. Er is dan sprake van minder hittestress, minder wateroverlast en een gezondere, groenere leefomgeving.

Kennisdeling

Een belangrijk aspect van BEGIN is de kennisuitwisseling tussen de deelnemende partners. 16 organisaties – 10 steden en 6 kennisinstellingen – werken samen uit 6 landen rondom de Noordzee: België, Duitsland, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In totaal werden in afgelopen jaren 35 projecten opgeleverd die, naast vergroening en waterberging, klimaatproblemen zoals overstromingsgevaar met 30 procent hebben verminderd. Dit alles door toevoeging van hypermoderne infrastructuur, zoals groene corridors en duurzame stedelijke afwateringssystemen.

Dordtse resultaten

Met financiële middelen en expertise vanuit BEGIN heeft Dordrecht in de afgelopen jaren meerdere projecten gerealiseerd. Er werd groen toegevoegd in versteende wijken, zoals de Vogelbuurt. In het Sterrenburgpark zorgde water voor veel overlast. Het park werd in samenwerking met omwonenden opnieuw ingericht met onder andere een natuurlijke waterspeelplaats. In het Dubbeldemondepark zijn diverse maatregelen doorgevoerd om de biodiversiteit te verbeteren. De ontwikkeling van het plan om de Dordwijkzone om te vormen tot een Stadspark XXL werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking in BEGIN. En dat geldt ook voor de plannen voor een getijdenpark op De Staart.

Bewustwording

Ellen Kelder, opgavemanager Groenblauwe Stad en internationaal leider van BEGIN, over de internationale samenwerking: “Wat we de afgelopen jaren hebben geleerd is om te gaan met klimaatextremen. Dit vraagt naast veel groen in de steden ook veel bewustwording bij de bewoners. We moeten het samen doen. Bij gemeenten en andere overheden en kennisinstellingen zit veel kennis over wat er kan gebeuren als het heel warm wordt in een stad. Hoe zorg je dat ouderen, die hier vaak het meest kwetsbaar voor zijn, weten wat ze moeten doen om een hittegolf te doorstaan? Hoe weten bewoners wat ze moeten doen als het hevig gaat regenen? En wat als er een orkaan voorspeld is, wat moeten ze dan doen? Dat vertel je ze niet als het zich voordoet, maar van te voren zodat men zich kan voorbereiden. En dat is een uitdaging, maar wel een noodzaak. Want juist dat kan de meeste schade voorkomen en levens redden!”

De Staart

Ellen Kelder is blij met het geboekte succes en de resultaten, maar houdt de blik op de toekomst: “We blijven werken aan nieuwe oplossingen om goed voorbereid om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Dat doen we met partners én vooral ook met inwoners. Verder zetten we in op gebiedsontwikkeling van De Staart. Van een kwetsbare wijk, waar de voorzieningen terugliepen, gaan we investeren in de ontwikkeling naar een duurzame, inclusieve wijk. Met meer groen en direct grenzend aan natuurgebied Nationaal Park De Biesbosch is het een unieke plek om te wonen en te recreëren. Bovendien speelt deze wijk een belangrijke rol als opvanglocatie bij een eventuele overstroming. Ook daar zullen we de wijk op inrichten.”

Trots

Wethouder Marco Stam (klimaatadaptatie) reageert trots op het winnen van de publieksprijzen: “Uit honderden Europese projecten is BEGIN als grote publieksfavoriet uit de bus gekomen. Dordrecht, als trekker van het project, staat met het winnen van de Regiostars Awards internationaal nóg meer op de kaart. Onze stad is hiermee een inspirerend voorbeeld voor andere Europese steden, regio’s en landen”.

Bekijk hieronder het filmpje met de bekendmaking van BEGIN als winnaar van de Public Choice Award en daaronder het nominatiefilmpje van BEGIN.

Meer nieuws


Groenblauwe schoolpleinen inspiratiebijeenkomst op 14 maart

5 mrt 2024

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein?Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ...

Lees meer

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ‘Groenblauwe schoolpleinen’! Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatiever in het spelen. Kinderen komen op een vanzelfsprekende manier in aanraking met de natuur en het klimaat. En een groenblauwe plein kan ook als lesruimte worden gebruikt. Wil je weten hoe? Op 14 maart ben je vanaf 15.30 uur welkom bij Yuverta aan de Groenezoom 398 in Dordrecht. We vertellen je alles over de (subsidie) mogelijkheden voor jouw school. Je kunt je aanmelden via deze link AANMELDEN

Winterlezing Planten families en determineren

2 feb 2024

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond ...

Lees meer

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond 8 februari naar de winterlezing Planten families en determineren. Willemien Troelstra, auteur van de blog Stadsplanten.nl en coördinator van Floron Zuid Holland Zuid neemt je mee in het herkennen van soorten stadsplanten. Je krijgt een introductie planten determineren zodat je na de lezing in je eigen tuin of buurt aan de slag kunt met het herkennen en op naam brengen van de natuur dichtbij. De lezing vindt plaats bij de Voliére, Adjudant H.P. Kosterstraat 5. Inloop om 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur tot 21.30 uur. Deelname is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Consumpties zijn voor eigen rekening. Dit is een activiteit van Biodivers Dordt, een samenwerking tussen  IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, Nivon Drechtsteden, KNNV, Stadslandbouwkas de Oude Beer, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Biesboschcentrum en gemeente Dordrecht. We organiseren deze winter een lezingenreeks over het thema biodiversiteit. De reeks gaat in op allerlei aspecten van de natuur, maar ook op wat u praktisch zelf kunt doen in uw eigen tuin en buurt.

Op zoek naar 10.000 soorten in het 10.000 soorten-jaar

11 jan 2024

In 2024 gaan we zoveel mogelijk soorten dieren en planten ontdekken op het Eiland van Dordrecht. Groene organisaties en de gemeente gaan de Dordtse bi...

Lees meer

In 2024 gaan we zoveel mogelijk soorten dieren en planten ontdekken op het Eiland van Dordrecht. Groene organisaties en de gemeente gaan de Dordtse biodiversiteit in kaart brengen. Het doel is om in één jaar 10.000 wilde soorten leven waar te nemen op het Eiland van Dordrecht en in de wateren daar omheen. 10.000 verschillende soorten! En daarvan zit de helft in de bodem. Biodiversiteit Je hoort de laatste jaren vaak over biodiversiteit. Dat is de verscheidenheid in wilde planten en dieren. Het gaat helaas niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Dordrecht heeft de ambitie om de biodiversiteit binnen en buiten de stad te versterken. Dat is  belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met het Dordtse dieren- en plantenleven? Onderzoek hiernaar is hard nodig. Samen met heel veel natuurliefhebbers en natuurexperts gaan we de uitdagende zoektocht aan. In dit 10.000 soortenjaar gaan we met vrijwilligers, experts, natuurverenigingen en onderzoeksinstituten onderzoek doen naar allerlei verschillende soortgroepen op het Eiland van Dordrecht. Zo verzamelen we heel veel nuttige informatie over de Dordtse biodiversiteit. Onder de grond Biodiversiteit is niet altijd zichtbaar met het blote oog. Vogels, insecten en andere dieren, planten, bomen en struiken kun je makkelijk waarnemen. In een waterrijk gebied zoals het onze leven ook veel soorten in het water. En een belangrijk deel van onze biodiversiteit zit zelfs onder de grond. In de bodem leven namelijk duizenden soorten bodemorganismen, zoals bacteriën en schimmels. Die zijn belangrijk voor een goede bodemkwaliteit en daarmee voor een gezonde leefomgeving. Daarom zoeken we in het 10.000 soortenjaar de helft van de soorten, dus 5.000, in de bodem. Meedoen Iedereen kan een steentje aan bijdragen aan het 10.000 soortenjaar. Ga dus ook gerust zelf op pad en geef je waarnemingen door via waarneming.nl. Wanneer jouw waarneming in 2024 en binnen de grenzen van het Eiland van Dordrecht wordt geregistreerd, telt deze automatisch mee in de resultaten. Het is nog makkelijker, om voor je waarnemingen de app ObsIdentify te gebruiken. Je hoeft dan alleen met je telefoon een foto te maken van je waarneming en de app doet de rest. Klik hier voor een handige uitleg van hoe de app ObsIdentify werkt. De Dordtse groene organisaties organiseren regelmatig activiteiten waarin ze op zoek gaan naar wilde soorten. Kijk hiervoor op de website van de Groene Agenda van Dordrecht. Het Dordtse 10.000 soortenjaar is ook te volgen op Instagram:  Bioblitzdordrecht2024   


  Nieuwsoverzicht
privacy