Dordtse Vrije School krijgt groenblauw schoolplein
5 jul 2021
De Dordtse Vrije School heeft een mooi maar heel stenig schoolplein aan de Dubbelmondestraat in de wijk Land van Valk. Er staan al wat bomen en planten. Er is een insectenhotel. Er wordt zelfs appelmoes gemaakt met de appels van de appelboom. Maar het kan zoveel beter en avontuurlijker!
Daarom wil de school een groenblauw schoolplein realiseren voor en met de leerlingen, leraren, ouders, bso en de buurt. Bureau Krachtgroen heeft een mooi ontwerp gemaakt. Vrijwilligers helpen met hand- en spandiensten, geven materialen of dragen financieel bij. De school is nu een doneeractie gestart waarmee ze de laatste benodigde 10.000 euro hopen op te halen. De start van de uitvoering is gepland voor deze herfst.
Groenblauw
Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurelementen (groen) en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. Dit is de verzamelnaam voor alle planten- en dierensoorten. Een groenblauw schoolplein biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. De gemeente Dordrecht stimuleert vanuit de opgave Groenblauwe Stad zulke schoolpleinen via de Ontwerpregeling en de Uitvoeringsregeling Groenblauwe Schoolpleinen.
Dordtse Vrije School
Leven met de seizoenen, het vieren van jaarfeesten, onderwijs gericht op hoofd, hart en handen, natuurlijke lesmaterialen en biologische voeding zijn belangrijke basisingrediënten voor het leerplan van de Dordtse Vrije School. Dat er ook een subsidie voor ontwerp en uitvoering van de gemeente Dordrecht is voor een groenblauw schoolplein gaf de doorslag om voor de locatie aan de Dubbelmondestraat zo’n plein te ontwikkelen.
Doneeractie
Om dit grote en groene project te kunnen realiseren, vraagt de school de steun van buurtgenoten, natuurliefhebbers en andere mensen die de Dordtse Vrije School een warm hart toedragen. Zo willen ze 60 kubieke meter aarde, 25 vierkante meter valzand, een waterpomp, een klimrots, diverse planten, struiken en bomen aanschaffen.
De school betaalt het project met eigen middelen, ontvangen ouderbijdragen en bijdragen van de gemeente Dordrecht, fondsen en donaties in natura. Met een crowdfundingactie wil de school de laatste 10.000 euro bijeen brengen.