Eerste wereldwijde online klimaattop
25 jan 2021
Vandaag en morgen is Nederland gastland van de eerste internationale online klimaattop ‘Climate Adaptation Summit (CAS) 2021’. Wereldleiders werken met elkaar aan een agenda om te bouwen aan een klimaatbestendige toekomst voor onze wereld. Dordrecht werkt al jaren aan een stad die voorbereid is op een extremer klimaat en hogere zeespiegel.
Gastland Nederland presenteert zich als proactief land op het gebied van klimaatverandering. Onder andere met een film, waar ook vakspecialisten uit Dordrecht aan hebben meegewerkt. Provincies, waterschappen, gemeentes, bedrijven en maatschappelijke organisaties starten allerlei projecten. Bijvoorbeeld voor meer groen en een gevarieerde planten- en dierenwereld. Maar ook voor een leefomgeving die beter kan omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. En ook betrokken burgers doen het nodige in hun tuin of directe omgeving.
Wereldwijd
Tijdens de klimaattop werken de deelnemers in aanwezigheid van staatshoofden, regeringsleiders en inspirators op het gebied van klimaat aan een actieagenda. Onder de deelnemers zijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Boris Johnsson, de Franse president Macron, de vice-premier van China, Han Zheng, en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry. Met de actieagenda kunnen we in allerlei samenwerkingsverbanden aan de slag met oplossingen voor vraagstukken op het vlak van klimaatverandering.
Aanpak Dordrecht
Dordrecht werkt al vele jaren aan een klimaatbestendige stad. En ook aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. De klimaatambitie van Dordrecht is om een groene, levendige stad te zijn. Een stad waar bewoners zijn voorbereid op een extremer klimaat en een hogere zeespiegel. Dit doen we door meer groen en blauw toe te voegen aan de stad. En door te kijken hoe we het aanwezige groen en blauw beter kunnen benutten en met elkaar kunnen verbinden. En dat in de volle breedte: van stadsparken tot geveltuinen. Variërend van getijdeparken tot individuele maatregelen tegen wateroverlast en overstromingen.
Natuurontwikkeling
Bij bouwontwikkeling willen we ook nadrukkelijk natuurontwikkeling de ruimte geven. Zo willen we in het gebied Amstelwijck de kwaliteit van het killenlandschap verhogen. Dat is een landschap met watergeulen en kreken. Bij de Vlijweide willen we de kwaliteiten van het zoetwatergetijdelandschap vergroten. Daarbij kijken we ook naar mogelijkheden voor een meer gevarieerde planten- en dierenwereld en een meer gezonde leefomgeving. Door de buitenruimte en beweegroutes te vergroenen, wordt het voor de Dordtenaren aantrekkelijk om de natuur in eigen stad op te zoeken. Dit kan in de eigen voortuin, maar ook door elkaar te ontmoeten op een bankje in de buurt. Of door te wandelen, fietsen of sporten in de openbare ruimte en de natuur.
Waterveiligheid
Naast wateroverlast, hitte en droogte gaat klimaatverandering ook over overstromingen. De basisveiligheid voor elke Dordtenaar is goed geregeld. De dijken zijn op orde en Dordrecht is even veilig als andere steden. Toch kunnen we de veiligheid verder vergroten. En wel door ons voor te bereiden op de uitzonderlijke situatie dat het toch misgaat. We willen ernaartoe dat Dordrecht een zelfredzaam eiland is. Waar we als gemeenschap elkaar kunnen helpen bij een overstroming. Een bijzondere rol is hierin weggelegd voor de Staart. Dit is een hooggelegen buitendijks gebied. Het blijft droog bij een overstroming. Daarom is het zeer geschikt als tijdelijke schuillocatie voor veel mensen uit andere, lagergelegen wijken en buurten.
Bekijk hier de film ‘The Climate Resilient City Explained’ (Nederlandstalig):