Europese subsidie voor Dordtse biodiversiteit
29 sep 2022
Europa kent subsidie toe voor Dordts biodiversiteitsproject
Deze week kende de Europese Unie wederom een subsidie toe voor een project in Dordrecht en in diverse andere Noord-Europese steden. In het Interreg North Sea Region project Biodiverse Cities werken de steden de komende vier jaar samen aan betere biodiversiteit en gezonde ecosystemen in de stad. Dordrecht is ‘lead partner’ van het project.
Biodiverse Cities
De aanvraag voor de Interreg North Sea Region subsidie Biodiverse Cities werd namens de samenwerkende steden door Dordrecht ingediend. Deze week werd bekend dat de subsidie van in totaal 5,7 miljoen euro is toegekend. Met Dordrecht als lead partner gaan kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, universiteiten en steden in Nederland, Duitsland, Scandinavië, België, Frankrijk elkaar kruisbestuiven met kennis en ervaring. Er wordt samengewerkt aan projecten gericht op het verbeteren van biodiversiteit, het betrekken van burgers bij de zorg voor natuur en het meenemen van de belangen voor ecologie en biodiversiteit in beleid, onderhouds- en nieuwbouwprojecten. Het project loopt tot en met 2026.
Klimaatoplossingen
Vorig jaar werd het Europese project BEGIN succesvol afgesloten met het winnen van twee Europese prijzen: de REGIOSTARS Awards. Sinds 2014 werkt Dordrecht hierin samen met 10 andere steden in Europa aan oplossingen om beter om te gaan met extreme weersomstandigheden in de stad. De oplossingen werden vertaald naar projecten die mede door financiële steun van de Europese Unie konden worden gerealiseerd. De uitvoering van de projecten gebeurde in samenwerking met inwoners. In Dordrecht werden vanuit BEGIN diverse klimaatprojecten gerealiseerd. Zo werd o.a. groen toegevoegd in versteende wijken, zoals de Vogelbuurt, waardoor hittestress en overstromingsrisico verminderden. Sterrenburgpark, waar water voor veel overlast zorgde, werd in samenwerking met omwonenden opnieuw ingericht. En in Dubbeldemondepark werden maatregelen doorgevoerd om de biodiversiteit te verbeteren.
Biodiversiteit en gezonde leefomgeving
Tot en met 2026 kunnen we dus wederom met Europees geld werken aan groenblauwe uitdagingen in onze stad. Biodiversiteit en een gezond ecosysteem zijn niet alleen belangrijk voor de natuur zelf. Het zorgt voor een fijne en gezonde leefomgeving voor de bewoners. Dat is belangrijk in een groeiende stad als Dordrecht. De nieuwe subsidie en de Europese samenwerking bieden kansen om die groei te verbinden met het verbeteren van de biodiversiteit en de leefomgeving. In Dordrecht gaan we ons met Biodiverse Cities richten op heel de stad, maar met drie focus-projecten in de wijken De Staart en Amstelwijck en het toekomstig Stadspark rondom Dordwijk. Dat doen we samen met onderwijs en maatschappelijke organisaties, die dicht bij bewoners staan, zoals het Vogelnest.