Europese subsidie voor Dordtse biodiversiteit

29 sep 2022

Europa kent subsidie toe voor Dordts biodiversiteitsproject

Deze week kende de Europese Unie wederom een subsidie toe voor een project in Dordrecht en in diverse andere Noord-Europese steden. In het Interreg North Sea Region project Biodiverse Cities werken de steden de komende vier jaar samen aan betere biodiversiteit en gezonde ecosystemen in de stad. Dordrecht is ‘lead partner’ van het project.

Biodiverse Cities

De aanvraag voor de Interreg North Sea Region subsidie Biodiverse Cities werd namens de samenwerkende steden door Dordrecht ingediend. Deze week werd bekend dat de subsidie van in totaal 5,7 miljoen euro is toegekend. Met Dordrecht als lead partner gaan kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, universiteiten en steden in Nederland, Duitsland, Scandinavië, België, Frankrijk elkaar kruisbestuiven met kennis en ervaring. Er wordt samengewerkt aan projecten gericht op het verbeteren van biodiversiteit, het betrekken van burgers bij de zorg voor natuur en het meenemen van de belangen voor ecologie en biodiversiteit in beleid, onderhouds- en nieuwbouwprojecten. Het project loopt tot en met 2026.

Klimaatoplossingen

Vorig jaar werd het Europese project BEGIN succesvol afgesloten met het winnen van twee Europese prijzen: de REGIOSTARS Awards. Sinds 2014 werkt Dordrecht hierin samen met 10 andere steden in Europa aan oplossingen om beter om te gaan met extreme weersomstandigheden in de stad. De oplossingen werden vertaald naar projecten die mede door financiële steun van de Europese Unie konden worden gerealiseerd. De uitvoering van de projecten gebeurde in samenwerking met inwoners. In Dordrecht werden vanuit BEGIN diverse klimaatprojecten gerealiseerd. Zo werd o.a. groen toegevoegd in versteende wijken, zoals de Vogelbuurt, waardoor hittestress en overstromingsrisico verminderden. Sterrenburgpark, waar water voor veel overlast zorgde, werd in samenwerking met omwonenden opnieuw ingericht. En in Dubbeldemondepark werden maatregelen doorgevoerd om de biodiversiteit te verbeteren.

Biodiversiteit en gezonde leefomgeving

Tot en met 2026 kunnen we dus wederom met Europees geld werken aan groenblauwe uitdagingen in onze stad. Biodiversiteit en een gezond ecosysteem zijn niet alleen belangrijk voor de natuur zelf. Het zorgt voor een fijne en gezonde leefomgeving voor de bewoners. Dat is belangrijk in een groeiende stad als Dordrecht. De nieuwe subsidie en de Europese samenwerking bieden kansen om die groei te verbinden met het verbeteren van de biodiversiteit en de leefomgeving. In Dordrecht gaan we ons met Biodiverse Cities richten op heel de stad, maar met drie focus-projecten in de wijken De Staart en Amstelwijck en het toekomstig Stadspark rondom Dordwijk. Dat doen we samen met onderwijs en maatschappelijke organisaties, die dicht bij bewoners staan, zoals het Vogelnest.

Meer nieuws


Winterlezing Biesbosch door Arendsogen

14 jan 2025

Korte film: de Biesbosch door ArendsogenDe winterlezing door boswachter Harm Blom begint met de vertoning van een korte, maar indrukwekkende film geti...

Lees meer

Korte film: de Biesbosch door Arendsogen De winterlezing door boswachter Harm Blom begint met de vertoning van een korte, maar indrukwekkende film getiteld De Biesbosch door Arendsogen. Deze film biedt een uniek perspectief op het prachtige natuurgebied, de Biesbosch, gezien vanuit de ogen van een arend. Lezing: de Biesbosch van nu en de toekomst Na de film volgt een boeiende lezing van een uur door boswachter Harm Blom, waarin hij zijn uitgebreide kennis en passie voor de Biesbosch deelt. Hij zal het publiek meenemen op een reis door dit unieke ecosysteem van het zoetwatergetijdengebied. Wil je de lezing bijwonen, stuur een mail naar Biesboschcentrum Dordrecht, m.de.koning@dordrecht.nl en geef aan met hoeveel personen je komt. Je ontvangt geen bevestiging, maar bent van harte welkom op 15 februari. Wanneer: zaterdag 15 februari, van 14.00 uur tot 15.30 uur Locatie: Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 Kosten: gratis, aanmelden via m.de.koning@dordrecht.nl

Kerstmarkt voor groenblauw schoolplein IKC De Horizon

18 dec 2024

Op 19 december 2024 organiseert IKC De Horizon een kerstmarkt om geld in te zamelen voor een groenblauwe schoolplein. Je bent van harte welkom!Tegels ...

Lees meer

Op 19 december 2024 organiseert IKC De Horizon een kerstmarkt om geld in te zamelen voor een groenblauwe schoolplein. Je bent van harte welkom! Tegels eruit In maart 2025 begint de aanleg van een groenblauw schoolplein bij Integraal KindCentrum De Horizon in Dordrecht. Er worden 5700 stoeptegels verwijderd om plaats te maken voor groen en buitenlessen. Om geld in te zamelen, organiseert de school op 19 december 2024 een kerstmarkt met handgemaakte kerstproducten, een fotobooth, karaoke en een loterij. Groene oase Het nieuwe schoolplein, ontworpen door bureau Krachtgroen, wordt een groene oase met veel planten, bomen en kunst. Er komt een hartenbank van kunstenaar Johan Leemkuil en kunstwerken van Nico Parlevliet. De school werkt samen met kinderopvang SDK en Scheurwater Hoveniers. Groenblauw schoolplein Een groenblauw schoolplein heeft meer planten en minder tegels. Dit is goed voor de biodiversiteit en helpt bij waterberging. De gemeente Dordrecht stimuleert zulke schoolpleinen via de Ontwerpregeling en de Uitvoeringsregeling Groenblauwe Schoolpleinen. Annemarie Lammers, Senior Beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving: “Het is geweldig om te merken dat er ook in Dordrecht steeds meer animo is voor groenblauwe schoolpleinen. Dat is goed voor mens en natuur!” Kerstmarkt Wil je IKC De Horizon ook een handje helpen bij de aanleg van hun groenblauwe schoolplein? Kom dan naar de kerstmarkt op donderdag 19 december 2024. Je bent vanaf 16.30 uur welkom op de Singel 441. Wil je ook een groenblauw schoolplein? Kijk dan eens op op deze pagina.

Denk mee over regels voor vergroening

7 okt 2024

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversite...

Lees meer

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversiteit. Om dat in goede banen te leiden, hebben we zogenaamde ‘groenblauwe regels’ opgesteld. ‘Groen’ staat voor bomen en planten en ‘blauw’ staat voor water. Kunnen we nog dingen verbeteren of aanscherpen? Dat horen we graag van jou. Daarom nodigen we je uit voor de bewonersavond over de ‘groenblauwe regels’. Deze vindt plaats op 16 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. Het klimaat verandert en daar moeten we ons op voorbereiden. Dat heet ‘klimaatadaptatie’. Het zorgt ervoor dat we minder last krijgen van wateroverlast, bijvoorbeeld als er hevige regenbuien zijn. Ook voorkomt het hittestress op warme dagen. Het planten- en dierenleven noemen we ‘biodiversiteit’. Die gaat achteruit in Nederland. Er komen steeds minder dier- en plantensoorten voor. We proberen de biodiversiteit op het eiland van Dordrecht te beschermen en te laten groeien. Gezonde leefomgeving Een groene leefomgeving is ook beter voor de gezondheid van de Dordtenaren. Het betekent dat er in jouw buurt ook genoeg plekken zijn om te spelen, te bewegen en te ontmoeten. Elk initiatief om de stad te vergroenen, ook van bewoners zelf, kan een steentje bijdragen. Daarom bespreken we de opgestelde regels graag met je voordat ze van kracht worden. Programma Tijdens de inloopavond presenteren we de groenblauwe regels. Je leert wat ‘natuurinclusief bouwen’ is. Hoe werken we als gemeente aan het beschermen van de natuur in de stad? Ook leer je wat het belang is van een groene omgeving voor jouw gezondheid. Ook de Tuincoach is die avond aanwezig. Je kunt namelijk ook zelf meehelpen, bijvoorbeeld door jouw eigen tuin te vergroenen. Je krijgt allerlei handige tips. Ook kun je een afspraak maken voor een gratis tuinbezoek. Je krijgt dan meteen advies hoe je jouw tuin kunt vergroenen. Inspirerende voorbeelden Die avond is er ook een wandeling door het Weizigtpark. Deze start om 19.30 uur bij het Koetshuis. Tijdens de wandeling leer je welke maatregelen we hebben genomen om het park beter in te richten op klimaatverandering. Daarnaast nemen we je tijdens de avond mee langs diverse voorbeeldprojecten. Hierin zie je hoe de situaties zijn voor en na de klimaatadaptieve maatregelen. Het verschil is groot. Graag ontmoeten we je op 16 oktober. Je kunt op ieder moment tussen 19.00 uur en 21.00 uur binnen lopen in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. De parkwandeling begint om 19.30 uur bij het Koetshuis. Was je niet bij de bijeenkomst? Kon je niet bij de bijeenkomst zijn maar wil je ons wel laten weten wat je van de groenblauwe regels vindt? Op doemeedordrecht.nl/groenblauweregels kun je tot 14 november 2024 reageren met jouw ideeën of aanvullingen.  


  Nieuwsoverzicht
privacy