Geld voor groenere schoolpleinen

29 mrt 2019

Basisscholen in Zuid-Holland kunnen vanaf 15 maart een financiële bijdrage krijgen als zij hun schoolplein ‘groenblauw’ inrichten: stoeptegels eruit, natuur en water erin. De provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland hebben samen het themafonds ‘Groenblauwe Schoolpleinen’ opgericht, dat in totaal 620.000 euro beschikbaar stelt voor de komende drie jaar.

Doel van het themafonds is om binnen drie jaar vijftig scholen te helpen een groenblauw schoolplein in te richten. Voorwaarde is dat de scholen zelf ook minimaal de helft van de kosten investeren in het duurzame plein.

Groene speelomgeving en buitenlessen
Een groenblauw schoolplein biedt niet alleen een prachtige speelomgeving, maar biedt leraren ook de mogelijkheid om buitenlessen te organiseren. Kinderen komen in contact met de natuur, wat goed is voor hun concentratie en lichaamsbeweging. Ook leveren groene schoolpleinen een bijdrage aan waterberging en hebben ze een positief effect op de biodiversiteit.

Feestelijke aftrap
Op 1 april vindt de feestelijke aftrap plaats van het themafonds. Basisschool OKC de Westhoek in Maassluis ontvangt die dag een voucher uit handen van gedeputeerde Han Weber en bestuurder Hugo van den Hoek Ostende van het Cultuurfonds, om het schoolplein te vergroenen en klimaatbestendig te maken. In april kunnen basisscholen ook op de website www.groenblauweschoolpleinen.nl terecht voor ervaringen, inspiratie en informatie over groenblauwe schoolpleinen in de praktijk. Op www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/zuid-holland staat meer informatie over de voorwaarden.

Groener Zuid-Holland
De stimuleringsmaatregel maakt deel uit van een beleid om te investeren in een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. Klimaatverandering, bodemdaling, teruglopende biodiversiteit, de energietransitie, welvaartsziekten – het zijn onderwerpen die alle inwoners aangaan. De provincie werkt samen met maatschappelijke partners zoals het Cultuurfonds om Zuid-Holland te vergroenen.

Meer nieuws


Gratis bomen bij de Dordtse Bomen- en plantenhub

17 nov 2023

Gratis bomen bij de bomenuitdeeldag op 18 november.Zoek je een boom voor je tuin? Kom dan een gratis boom ophalen tijdens de bomenuitdeeldag van de Do...

Lees meer

Gratis bomen bij de bomenuitdeeldag op 18 november. Zoek je een boom voor je tuin? Kom dan een gratis boom ophalen tijdens de bomenuitdeeldag van de Dordtse Bomen- en Plantenhub. Op zaterdagochtend 18 november van 10.30 tot 12.00 uur kun je kiezen uit verschillende bomen. De bomen zijn maximaal anderhalve meter hoog, dus goed mee te nemen in de auto. Er zijn onder andere meidoorns, berken en veldesdoorns. Locatie: de bomenuitdeeldag is bij Volkstuinvereniging de Vrije Tuinder. Deze vind je op sportpark Schenkeldijk (de dijk af, eerste weg links, helemaal doorrijden tot het einde van het sportpark, aan de rechterkant is de ingang). In elke tuin past wel een boom. Een boom zorgt voor schaduw en verkoeling in de zomer en werkt tegen wateroverlast tijdens hevige regenbuien. En wist je dat als je uitkijkt op een boom je vaak gelukkiger bent?

Winterlezing Composteren kun je leren

16 okt 2023

9 november gaat de winterlezingenreeks van Werkgroep Biodivers Dordt weer van start.Biodivers Dordt, een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei &...

Lees meer

9 november gaat de winterlezingenreeks van Werkgroep Biodivers Dordt weer van start. Biodivers Dordt, een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, Nivon Drechtsteden, KNNV, Stadslandbouwkas de Oude Beer en Duurzaamheidscentrum Weizigt, organiseert deze winter een lezingenreeks over het thema biodiversiteit! De reeks gaat in op allerlei aspecten van de natuur, maar ook op wat u praktisch zelf kunt doen in uw eigen tuin en buurt. Composteren kun je leren De eerste lezing is op donderdagavond 9 november met als titel Composteren kun je leren. Compostmeester Caroline de Vlaam vertelt over het waarom, hoe en wat van het zelf eenvoudig composteren. Ook het wormenhotel en fermenteren van resten in een bokashi-emmer worden besproken. Dus wil jij aan de slag met het composteren van je groente, fruit en tuinafval voor een betere bodem voor jouw tuin, kom dan naar deze lezing. Locatie: De Groeituinen, Patersweg 53. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.30 uur. De lezing is gratis. Consumpties voor eigen rekening.

Amstelwijck voorbeeld in KNMI klimaatscenario’s

10 okt 2023

De nieuwe Dordtse wijk Amstelwijck is opgenomen in de KNMI Klimaatscenario’s 2023 als voorbeeld voor de bouw van een wijk die op de gevolgen van kli...

Lees meer

De nieuwe Dordtse wijk Amstelwijck is opgenomen in de KNMI Klimaatscenario’s 2023 als voorbeeld voor de bouw van een wijk die op de gevolgen van klimaatverandering is voorbereid. De nieuwe klimaatscenario’s van de KNMI laten zien wat Nederland de komende decennia te wachten staat aan klimaatverandering. Zelfs in de meest optimistische scenario’s verandert het klimaat nog een flinke tijd door, met grote gevolgen voor Nederland. Het wordt in alle seizoenen warmer, met meer tropische dagen en minder vorstdagen. De winters worden natter, de zomers worden droger. Er ontstaan zwaardere buien en de zeespiegel blijft stijgen. In Dordrecht werken we aan oplossingen om beter om te gaan met deze veranderingen. Eén van die oplossingen is het bouwen van zogenaamde klimaatadaptieve wijken. Dat doen we samen met partners als projectontwikkelaars, bouwbedrijven en financiers. En natuurlijk samen met de (toekomstig) bewoners. Amstelwijck is hiervoor door het KNMI gekozen als voorbeeld. In het Gebruikersrapport KNMI’23 Klimaatscenario’s lees je er alles over. Met het voorbeeld van  Amstelwijck op pagina 50. KNMI23_klimaatscenarios_gebruikersrapport_23-03.pdf  Of kijk naar deze heldere animatie, als je in 3 minuten wilt weten hoe het klimaat in Nederland er de komende jaren uit kan gaan zien. https://youtu.be/3DCIzLbAvz8 Klimaatbestendig bouwen in Amstelwijck | Groenblauw Dordrecht


  Nieuwsoverzicht
privacy