Groenblauw schoolplein voor Dordtse Vrije School

16 nov 2021

Overal zand, een worteltjestaart voor de werkmannen en meer dan 7500 stoeptegels eruit. De uitvoering van een groenblauw schoolplein voor de Dordtse Vrije School, locatie Dubbelmondestraat, is begonnen bij mild en zonnig novemberweer!

Projectleider Lotti Hesper: “Heerlijk om te zien dat we na anderhalf jaar ideeën verzamelen, ontwerpen, afstemmen, stukken schrijven en euro’s regelen nu in de uitvoering zitten. Zoals het maken van een rooster voor vrijwilligers, waar halen we boomstammen vandaan, een hek dat eruit moet om aarde en zand te lossen, ouders die handen uit de mouwen steken en kinderen die stralen van de hoeveelheden zand en stenen. Voor de kerstvakantie hopen we al te gaan genieten van heuveltjes, klimwand, tribunes en randen van hergebruikte stoepstenen en veel meer groen en bomen. Donaties in natura, met spierkracht of euro’s blijven welkom.”

Groenblauw

Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurelementen (groen) en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. En het biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. De gemeente Dordrecht stimuleert vanuit de opgave Groenblauwe Stad zulke schoolpleinen via de Ontwerpregeling en de Uitvoeringsregeling Groenblauwe Schoolpleinen. Annemarie Lammers, Senior Beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving: “Het is geweldig om te merken dat er ook in Dordrecht steeds meer animo is voor groenblauwe schoolpleinen. Dat is goed voor mens en natuur!”

Wadi, tribunes en hergebruik van stoeptegels

Lotti Hesper

Nienke Bouwhuis en Gudule Mertens van Bureau Krachtgroen maakten het definitief ontwerp voor het plein: “Kinderen, ouders, leraren en zelfs buurtbewoners hebben meegedacht over een groener, spannender schoolplein. Zo komt er een wadi voor waterberging op het laagste punt van het plein, worden heel veel stoeptegels hergebruikt voor tribunes en randen voor plantvakken en komen er heel veel planten en bomen bij. Als je mee mag denken over het ontwerp, wat er komt, waarom en hoe, dan voel je je al gauw mede-eigenaar van het plein en dan is de stap naar samen (aanleggen,) beheren en onderhouden snel gezet.”

Ecologisch tuinier Ilya Toornvliet van De Stadstuinier doet de uitvoering: “In de natuurspeelplaatsen kunnen kinderen lekker doen wat ieder kind het liefste doet: spelen, ravotten, zich uitleven en hun fantasie de vrije loop laten. De planten moeten dan ook robuust zijn en dat geldt ook voor de andere elementen van de speeltuin, zoals zitplekken, een speelhuisje en een zandplaats.”

Hartverwarmende acties

Lotti Hesper

Wij danken alle kinderen en DVS-gemeenschap met hartverwarmende acties om dit groenblauw schoolplein te realiseren.

Zo haalde klas 3a met periode rekenen met hun markt maar liefst € 480,70 op. Dit hebben ze gedoneerd voor de klimgrepen van het plein.

“Zou een vrijeschool over worteltjestaart gaan?”, vroeg een van de werkmannen na duizenden stenen eruit scheppen. Daarom kwamen mama Amber en haar kleuter Abel Rune de volgende dag natuurlijk een worteltjestaart brengen.

Vader Alexander en klusser in het dagelijks leven hielp heel wat dagen mee met muurtjes maken van stoeptegels. Ook doneerde hij een stam van een notenboom.

Ouder en eigenaar Teun van der Klis van Natuurlijk Sportief sponsort de klimboom op het plein: “Wij maken van sporten weer buitenspelen, dus daar past zo’n schoolplein wel bij.”

Ouders Sander en Willemijn steunden met ontbijtjes in het park van Nobels Brood het pleinproject.

Open voor buurtkinderen

Lotti Hesper

Kinderopvang COKD met bso Xieje stelt in de middag het plein open voor wat buurtkinderen als de groepsgrootte dat toelaat. Daarnaast wil de Dordtse Vrije School (DVS) het plein openstellen op zondagen voor buurtkinderen. Een aantal ouders en een buurtbewoner hebben zich al gemeld om toezicht te houden. DVS zoekt nog meer ouders en buurtbewoners om bijvoorbeeld een dagdeel per maand dit mogelijk te maken. Aanmelden kan bij Lotti Hesper via e-mail: post@lottihesper.nl of telefoon: 06-44 21 56 56.

Onderhoudsgroep

Zo’n mooi groenblauw schoolplein moet natuurlijk onderhouden worden. Ongeveer drie keer per jaar wil DVS een pleinwerkdag gaan organiseren met ouders en kinderen onder begeleiding van een hovenier. Denk aan reparaties houtwerk, klein metselwerk, uitbreiding en/of herstel aanplant, wieden borders, snoeien kleine bomen en struiken, uitscheppen watergoten, wadi, aanvullen schors e.d. Aanmelden kan bij Lotti Hesper via e-mail: post@lottihesper.nl of telefoon: 06-44 21 56 56.

Interessante weetjes

Lotti Hesper

  • 1435 m2 totale oppervlakte plein
  • 473 m2 verhard oppervlakte (was 1039 m2)
  • 962 m2 waterdoorlatend oppervlakte (was 473 m2)
  • Ontwerpbureau: Krachtgroen | Hovenier: De Stadstuinier i.s.m. aannemer Van Schie | projectleider Lotti Hesper

Met dank aan eigen middelen school, ouderbijdragen, doneeractie, Stichting Samenwerkende Scholen Zuid-Holland, gemeente Dordrecht, Waterschap Hollandse Delta, COKD bso Xieje, H.M.A. Schadee-fonds, Van der Mandele Stichting, voucher De Groene Motor, donaties in natura: bakstenen Keramia BV, boomstammen gemeente Dordrecht, klimboom Natuurlijk Sportief, regentonnen Uvar, heerlijke soep, taarten en dergelijke en vrijwillige inzet van ouders en buren.

Planning: eind december 2021 grotendeels klaar. Punten op i nog vanaf januari. Afhankelijk van laatste donaties in euro’s of natura.

RTV Dordrecht maakte het volgende item over het groenblauwe schoolplein van de Dordtse Vrije School:

 

 

 

Meer nieuws


Deltacommissaris bezoekt Dordrecht

21 mrt 2025

Op vrijdag 21 maart bracht deltacommissaris Co Verdaas een bezoek aan Dordrecht. Op het programma stond de waterveiligheidsstrategie van Dordrecht. De...

Lees meer

Op vrijdag 21 maart bracht deltacommissaris Co Verdaas een bezoek aan Dordrecht. Op het programma stond de waterveiligheidsstrategie van Dordrecht. Deltacommissaris Deltacommissaris Co Verdaas sprak in het Stadhuis met bestuurders en andere vertegenwoordigers van de vier organisaties betrokken bij de waterveiligheid van Dordrecht. Naast de meerlaagse waterveiligheidsstrategie en de ontwikkeling de Staart en het Maasterras als schuillocaties, waren ook de functie en toekomst van de Voorstraat als waterkering, het vloedschottensysteem en de aanpak van crisisbeheersing bij overstroming onderwerpen van het gesprek. Als regeringscommissaris doet deltacommissaris voorstellen voor het nationaal Deltaprogramma. Hij adviseert bewindspersonen over waterveiligheid, de beschikbaarheid van zoetwater en ruimtelijke aanpassingen. Met name de inrichting van de Staart en het Maasterras als schuillocaties bij een grote overstroming spreekt de deltacommissaris aan. Meerlaagse waterveiligheidsaanpak Dordrecht is kwetsbaar bij een grote overstroming. Gemeente Dordrecht, provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werken nauw samen aan de waterveiligheid van het eiland. Dat doen we met een zogenaamde \'meerlaagse\' strategie. Deze aanpak bestaat uit vier lagen: Preventie door dijkversterkingen, Beperking van de gevolgen van overstroming door ruimtelijke inrichting, Crisisbeheersing en Snel herstel na een overstroming. Vergroten van het bewustzijn op het risico van hoogwater en overstroming ligt aan de basis van alle lagen. Schuillocaties We zetten in op het voorkomen van een overstroming en het voorbereiden van goede rampenplannen. Daarnaast ontwikkelen we in Dordrecht ook ‘shelters’. Dit zijn veilige vluchtlocaties op hogere stadsgebieden. Het gaat hierbij om De Staart en het toekomstige Maasterras. Hier kunnen inwoners tijdens een mogelijke overstroming in de toekomst schuilen. Vanaf deze plek zullen we ook reddingsacties opzetten en schade herstellen.  Dordrecht is de eerste stad die met deze meerlaagse aanpak werkt aan het beperken van de gevolgen van overstroming. Onder de indruk De deltacommissaris was onder de indruk van de aanpak in Dordrecht en de samenwerking van de partijen. “Dordrecht is voor zo ver ik weet de eerste gemeente in Nederland die serieus werk maakt van schuillocaties waar mensen naartoe kunnen vluchten als er een overstroming is. We zijn de best beschermde delta ter wereld, maar we blijven gezien onze ligging kwetsbaar. Het is daarom goed dat we niet alleen onze dijken en keringen op orde brengen en houden maar ons ook voorbereiden op een eventuele overstroming. Mooi dat ze in Dordrecht hier volop mee bezig zijn. De stad is daarmee een mooi voorbeeld voor andere Deltasteden die kwetsbaar zijn bij een overstroming.\"

Feestelijke opening Weizigtpark op 22 maart

11 mrt 2025

Kom naar de feestelijke opening van het vernieuwde Weizigtpark op zaterdag 22 maart 2025 vanaf 14.00 uur. De hele middag kun je meedoen aan veel leuke...

Lees meer

Kom naar de feestelijke opening van het vernieuwde Weizigtpark op zaterdag 22 maart 2025 vanaf 14.00 uur. De hele middag kun je meedoen aan veel leuke activiteiten en iets lekkers halen bij één van de foodtrucks. Vernieuwd We hebben het 75-jarige Weizigtpark vernieuwd. En dat is goed nieuws! Ook voor de natuur. We hebben de paden verbetert en de hoofdpaden breder gemaakt. Fietsers en voetgangers hebben daardoor nu voldoende ruimte. We konden dit doen dankzij een subsidie van Provincie Zuid-Holland. Het park heeft meer vijvers en natuurlijke oevers. Dat is goed voor de waterkwaliteit. En meer vaste planten en bomen zorgen voor een betere biodiversiteit. De brug bij Mauritsweg, de bankjes en verlichting zijn nieuw. We verbeterden de sporttoestellen, het schaakbord en de hondenspeelplaats. En natuurlijk is er ook het stationsplein bij de nieuwe fietsenstalling aan parkzijde. Kortom: het vernieuwde Weizigtpark is weer een mooie, groene kern met goede voorzieningen voor iedereen! Feestelijk programma Op zaterdag 22 maart openen we het vernieuwde Weizigtpark met een feestelijk programma. De hele middag kun je aan heel veel leuke activiteiten deelnemen. Om 14.00 uur opent wethouder Rik van der Linden het park en het feestelijke programma. Er is een swingende brassband en er zijn spectaculaire demo\'s van toplatleten. En diverse leuke workshops om zelf aan mee te doen. Er staan foodtrucks met poffertjes, pizza, patat, koffie, thee en chocomel. Wil je weten wat er allemaal te doen is in het Weizigtpark op 22 maart? Klik dan hier voor het hele programma Voor sommige activiteiten en workshops moet je je inschrijven. Wereldwaterdag bij Weizigt Op 22 maart is het ook wereldwaterdag. Daarom kun je die middag bij Weizigt allerlei wateractiviteiten doen. Om 15.00 uur opent wethouder Tanja de Jonge er het nieuwe watertappunt. Vanaf nu is het dus nog makkelijker om je flesje of bidon met lekker fris drinkwater te vullen. Weizigt krijgt het watertappunt van Evides. Wil je erbij zijn/ Kijk dan voor het programma bij Weizigt op deze website.

Groene Gezonde Staart ‘in the picture’

27 feb 2025

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman én voorvechter van een groenere, duurzame wereld. In zijn elektrische ‘groene ambulance’ doo...

Lees meer

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman én voorvechter van een groenere, duurzame wereld. In zijn elektrische ‘groene ambulance’ doorkruist hij het land op zoek naar mooie voorbeelden van plekken die daaraan bijdragen. Natuurlijk bezocht hij ook de Staart-Oost in Dordrecht. Hier werken bewoners en gemeente samen aan een Groene Gezonde Staart. Een project dat voortkomt uit de Groene Cirkels. Annemarie Lammers is senior beleidsadviseur gezonde leefomgeving bij de gemeente. Zij ontmoette Lodewijk op de Staart en vertelde hem alles over de mooie groene ontwikkelingen in deze wijk. Video Bekijk hier de video van de rondleiding en het gesprek van Lodewijk en Annemarie Podcast Hier luister je naar de podcast waarin Annemarie en Lodewijk praten over hoe we samen met bewoners werken aan een steeds groenere en gezondere Staart. Wil je meer weten over het project Groene Gezonde Staart? Kijk dan op deze pagina.


  Nieuwsoverzicht
privacy