Groenblauw schoolplein voor Dordtse Vrije School

16 nov 2021

Overal zand, een worteltjestaart voor de werkmannen en meer dan 7500 stoeptegels eruit. De uitvoering van een groenblauw schoolplein voor de Dordtse Vrije School, locatie Dubbelmondestraat, is begonnen bij mild en zonnig novemberweer!

Projectleider Lotti Hesper: “Heerlijk om te zien dat we na anderhalf jaar ideeën verzamelen, ontwerpen, afstemmen, stukken schrijven en euro’s regelen nu in de uitvoering zitten. Zoals het maken van een rooster voor vrijwilligers, waar halen we boomstammen vandaan, een hek dat eruit moet om aarde en zand te lossen, ouders die handen uit de mouwen steken en kinderen die stralen van de hoeveelheden zand en stenen. Voor de kerstvakantie hopen we al te gaan genieten van heuveltjes, klimwand, tribunes en randen van hergebruikte stoepstenen en veel meer groen en bomen. Donaties in natura, met spierkracht of euro’s blijven welkom.”

Groenblauw

Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurelementen (groen) en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. En het biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. De gemeente Dordrecht stimuleert vanuit de opgave Groenblauwe Stad zulke schoolpleinen via de Ontwerpregeling en de Uitvoeringsregeling Groenblauwe Schoolpleinen. Annemarie Lammers, Senior Beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving: “Het is geweldig om te merken dat er ook in Dordrecht steeds meer animo is voor groenblauwe schoolpleinen. Dat is goed voor mens en natuur!”

Wadi, tribunes en hergebruik van stoeptegels

Lotti Hesper

Nienke Bouwhuis en Gudule Mertens van Bureau Krachtgroen maakten het definitief ontwerp voor het plein: “Kinderen, ouders, leraren en zelfs buurtbewoners hebben meegedacht over een groener, spannender schoolplein. Zo komt er een wadi voor waterberging op het laagste punt van het plein, worden heel veel stoeptegels hergebruikt voor tribunes en randen voor plantvakken en komen er heel veel planten en bomen bij. Als je mee mag denken over het ontwerp, wat er komt, waarom en hoe, dan voel je je al gauw mede-eigenaar van het plein en dan is de stap naar samen (aanleggen,) beheren en onderhouden snel gezet.”

Ecologisch tuinier Ilya Toornvliet van De Stadstuinier doet de uitvoering: “In de natuurspeelplaatsen kunnen kinderen lekker doen wat ieder kind het liefste doet: spelen, ravotten, zich uitleven en hun fantasie de vrije loop laten. De planten moeten dan ook robuust zijn en dat geldt ook voor de andere elementen van de speeltuin, zoals zitplekken, een speelhuisje en een zandplaats.”

Hartverwarmende acties

Lotti Hesper

Wij danken alle kinderen en DVS-gemeenschap met hartverwarmende acties om dit groenblauw schoolplein te realiseren.

Zo haalde klas 3a met periode rekenen met hun markt maar liefst € 480,70 op. Dit hebben ze gedoneerd voor de klimgrepen van het plein.

“Zou een vrijeschool over worteltjestaart gaan?”, vroeg een van de werkmannen na duizenden stenen eruit scheppen. Daarom kwamen mama Amber en haar kleuter Abel Rune de volgende dag natuurlijk een worteltjestaart brengen.

Vader Alexander en klusser in het dagelijks leven hielp heel wat dagen mee met muurtjes maken van stoeptegels. Ook doneerde hij een stam van een notenboom.

Ouder en eigenaar Teun van der Klis van Natuurlijk Sportief sponsort de klimboom op het plein: “Wij maken van sporten weer buitenspelen, dus daar past zo’n schoolplein wel bij.”

Ouders Sander en Willemijn steunden met ontbijtjes in het park van Nobels Brood het pleinproject.

Open voor buurtkinderen

Lotti Hesper

Kinderopvang COKD met bso Xieje stelt in de middag het plein open voor wat buurtkinderen als de groepsgrootte dat toelaat. Daarnaast wil de Dordtse Vrije School (DVS) het plein openstellen op zondagen voor buurtkinderen. Een aantal ouders en een buurtbewoner hebben zich al gemeld om toezicht te houden. DVS zoekt nog meer ouders en buurtbewoners om bijvoorbeeld een dagdeel per maand dit mogelijk te maken. Aanmelden kan bij Lotti Hesper via e-mail: post@lottihesper.nl of telefoon: 06-44 21 56 56.

Onderhoudsgroep

Zo’n mooi groenblauw schoolplein moet natuurlijk onderhouden worden. Ongeveer drie keer per jaar wil DVS een pleinwerkdag gaan organiseren met ouders en kinderen onder begeleiding van een hovenier. Denk aan reparaties houtwerk, klein metselwerk, uitbreiding en/of herstel aanplant, wieden borders, snoeien kleine bomen en struiken, uitscheppen watergoten, wadi, aanvullen schors e.d. Aanmelden kan bij Lotti Hesper via e-mail: post@lottihesper.nl of telefoon: 06-44 21 56 56.

Interessante weetjes

Lotti Hesper

  • 1435 m2 totale oppervlakte plein
  • 473 m2 verhard oppervlakte (was 1039 m2)
  • 962 m2 waterdoorlatend oppervlakte (was 473 m2)
  • Ontwerpbureau: Krachtgroen | Hovenier: De Stadstuinier i.s.m. aannemer Van Schie | projectleider Lotti Hesper

Met dank aan eigen middelen school, ouderbijdragen, doneeractie, Stichting Samenwerkende Scholen Zuid-Holland, gemeente Dordrecht, Waterschap Hollandse Delta, COKD bso Xieje, H.M.A. Schadee-fonds, Van der Mandele Stichting, voucher De Groene Motor, donaties in natura: bakstenen Keramia BV, boomstammen gemeente Dordrecht, klimboom Natuurlijk Sportief, regentonnen Uvar, heerlijke soep, taarten en dergelijke en vrijwillige inzet van ouders en buren.

Planning: eind december 2021 grotendeels klaar. Punten op i nog vanaf januari. Afhankelijk van laatste donaties in euro’s of natura.

RTV Dordrecht maakte het volgende item over het groenblauwe schoolplein van de Dordtse Vrije School:

 

 

 

Meer nieuws


Reewegpark geopend!

10 mei 2023

Wat een feeeeest!! Het nieuwe Reewegpark is geopend. Dordrecht is hiermee een park rijker.Afgelopen winter hebben we een deel van het sportpark ondera...

Lees meer

Wat een feeeeest!! Het nieuwe Reewegpark is geopend. Dordrecht is hiermee een park rijker. Afgelopen winter hebben we een deel van het sportpark onderaan de Noordendijk omgevormd tot stadspark. De bewoners van Reeland en Stadspolders hebben meegedacht over de inrichting. Ze wilden een plek waar ze kunnen ontspannen, van de natuur kunnen genieten en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. En… waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en ravotten! En die opzet lijkt meer dan geslaagd. Na de officiële opening - het doorknippen van het lintje - waren de kinderen niet te houden. Ze stormden op de nieuwe speelplek af en namen de speeltoestellen gretig in gebruik. Dat het park nu nog niet zo groen is, kon de kinderen niet boeien. Dit najaar planten we er nog 70 bomen. Maar spelen kan er nu al volop gedaan worden! Vogelbuurt Een nieuwe wandelbrug verbindt het Reewegpark met de naastliggende Vogelbuurt. Meer groen in de wijken zorgt voor schonere lucht en voor ruimte om te bewegen en te ontspannen. Bomen zijn ook prettig bij hitte en onverharde grond neemt het water bij hevige regenval sneller op. De herinrichting van het Reewegpark werd mede mogelijk gemaakt met hulp van de Provincie Zuid-Holland

Groene Vogels vergroenen Vogelbuurt

9 mei 2023

Zie ‘Groene Vogel’ Patrick glunderen! Afgelopen week plantten hij en zijn collega Tom maar liefst 36 bomen en 900 plantjes in voortuinen e...

Lees meer

Zie \'Groene Vogel\' Patrick glunderen! Afgelopen week plantten hij en zijn collega Tom maar liefst 36 bomen en 900 plantjes in voortuinen en geveltuinen in de Vogelbuurt. Het is de afronding van het project \'Boom zoekt Grond\'. Bewoners van de Vogelbuurt met een voortuin mochten een gratis boom of beplanting kiezen. Zo wordt de buurt groener, en dat leidt tot minder wateroverlast en minder hittestress. Daarnaast zijn bewoners van de Vogelbuurt betrokken bij het opknappen van het openbaar groen in de wijk. Zo ontstaat er meer bewustwording over de functie van groen. Meer groen maakt de wijk leefbaarder en biodiverser (een gevarieerd planten- en dierenleven). De buurtbewoners zijn enthousiast over het initiatief: \'Leuk dat we samen met de buren de hele straat opfleuren\'. Het project heeft dus ook een sociaal aspect. Het zorgt voor meer contact tussen de buurtbewoners. In de Vogelbuurt ervaart men veel last van hitte en wateroverlast. Een belangrijke oorzaak is dat er zoveel \'stenige\' gedeeltes zijn. Niet alleen in de openbare ruimte maar ook in de tuinen. De wijk is in de jaren \'50 gebouwd. Door de krappe inrichting van toen is het lastig om de openbare ruimte te vergroenen. Toch is Het Vogelnest, de sociale koffiebar op het Vogelplein, de uitdaging aangegaan. Groene Vogels Patrick en Tom, én de buurtbewoners, zijn blij met het resultaat.

Doe mee aan onderzoek naar hitte en gezondheid!

24 apr 2023

Het Radboud UMC onderzoekt wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Dordrecht is één van de steden waar dit onderzoek plaatsvindt. Do...

Lees meer

Het Radboud UMC onderzoekt wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Dordrecht is één van de steden waar dit onderzoek plaatsvindt. Dordtenaren die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen zich aanmelden.   Het klimaat verandert. Daardoor krijgen we vaker te maken met warme zomers en hittegolven. Hitte kan invloed hebben op de gezondheid van mensen. Vooral bij ouderen en mensen die ziek zijn. Het Radboud UMC doet onderzoek in Dordrecht naar wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Wil je meedoen? Meld je aan op  www.radboudumc.nl/hitte Hittestress De afgelopen jaren hebben we een aantal weken met tropische temperaturen gehad. Ook voor deze zomer is de verwachting dat het flink heet kan worden. Vooral als je in de stad woont, kan dat onprettig zijn. In de stad is het in de zomer namelijk warmer dan in het buitengebied. Soms scheelt het wel 8°C! Dat komt doordat gebouwen en straten veel warmte vasthouden. Bomen en planten houden de stad juist koeler. En ook water zoals vijvers zorgen dat het er minder warm wordt. Veel stenen en weinig groen veroorzaken zogenaamde hittestress. En daar kunnen stadsbewoners veel last van hebben. Of zelfs ziek van worden. Help mee! Als inwoner van Dordrecht, kun je helpen hittestress in de stad tegen te gaan. Daarvoor willen we weten hoeveel last inwoners hebben van de warmte. Het Radboud UMC onderzoekt in Dordrecht wat hitte doet met de gezondheid. Ook onderzoeken ze wat de invloed is van de hoeveelheid groen en water in een buurt. In groene wijken blijft de temperatuur immers lager dan in versteende wijken. Elke inwoner van Dordrecht van 18 jaar en ouder kan mee doen aan het onderzoek. Je wordt dan gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen: vóór, tijdens en na een warme periode in de zomer. Wil jij meedoen? Ga dan naar www.radboudumc.nl/hitte Of download Flyer burgeronderzoek hitte  


  Nieuwsoverzicht
privacy