Groenblauw schoolplein voor Dordtse Vrije School

16 nov 2021

Overal zand, een worteltjestaart voor de werkmannen en meer dan 7500 stoeptegels eruit. De uitvoering van een groenblauw schoolplein voor de Dordtse Vrije School, locatie Dubbelmondestraat, is begonnen bij mild en zonnig novemberweer!

Projectleider Lotti Hesper: “Heerlijk om te zien dat we na anderhalf jaar ideeën verzamelen, ontwerpen, afstemmen, stukken schrijven en euro’s regelen nu in de uitvoering zitten. Zoals het maken van een rooster voor vrijwilligers, waar halen we boomstammen vandaan, een hek dat eruit moet om aarde en zand te lossen, ouders die handen uit de mouwen steken en kinderen die stralen van de hoeveelheden zand en stenen. Voor de kerstvakantie hopen we al te gaan genieten van heuveltjes, klimwand, tribunes en randen van hergebruikte stoepstenen en veel meer groen en bomen. Donaties in natura, met spierkracht of euro’s blijven welkom.”

Groenblauw

Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurelementen (groen) en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. En het biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. De gemeente Dordrecht stimuleert vanuit de opgave Groenblauwe Stad zulke schoolpleinen via de Ontwerpregeling en de Uitvoeringsregeling Groenblauwe Schoolpleinen. Annemarie Lammers, Senior Beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving: “Het is geweldig om te merken dat er ook in Dordrecht steeds meer animo is voor groenblauwe schoolpleinen. Dat is goed voor mens en natuur!”

Wadi, tribunes en hergebruik van stoeptegels

Lotti Hesper

Nienke Bouwhuis en Gudule Mertens van Bureau Krachtgroen maakten het definitief ontwerp voor het plein: “Kinderen, ouders, leraren en zelfs buurtbewoners hebben meegedacht over een groener, spannender schoolplein. Zo komt er een wadi voor waterberging op het laagste punt van het plein, worden heel veel stoeptegels hergebruikt voor tribunes en randen voor plantvakken en komen er heel veel planten en bomen bij. Als je mee mag denken over het ontwerp, wat er komt, waarom en hoe, dan voel je je al gauw mede-eigenaar van het plein en dan is de stap naar samen (aanleggen,) beheren en onderhouden snel gezet.”

Ecologisch tuinier Ilya Toornvliet van De Stadstuinier doet de uitvoering: “In de natuurspeelplaatsen kunnen kinderen lekker doen wat ieder kind het liefste doet: spelen, ravotten, zich uitleven en hun fantasie de vrije loop laten. De planten moeten dan ook robuust zijn en dat geldt ook voor de andere elementen van de speeltuin, zoals zitplekken, een speelhuisje en een zandplaats.”

Hartverwarmende acties

Lotti Hesper

Wij danken alle kinderen en DVS-gemeenschap met hartverwarmende acties om dit groenblauw schoolplein te realiseren.

Zo haalde klas 3a met periode rekenen met hun markt maar liefst € 480,70 op. Dit hebben ze gedoneerd voor de klimgrepen van het plein.

“Zou een vrijeschool over worteltjestaart gaan?”, vroeg een van de werkmannen na duizenden stenen eruit scheppen. Daarom kwamen mama Amber en haar kleuter Abel Rune de volgende dag natuurlijk een worteltjestaart brengen.

Vader Alexander en klusser in het dagelijks leven hielp heel wat dagen mee met muurtjes maken van stoeptegels. Ook doneerde hij een stam van een notenboom.

Ouder en eigenaar Teun van der Klis van Natuurlijk Sportief sponsort de klimboom op het plein: “Wij maken van sporten weer buitenspelen, dus daar past zo’n schoolplein wel bij.”

Ouders Sander en Willemijn steunden met ontbijtjes in het park van Nobels Brood het pleinproject.

Open voor buurtkinderen

Lotti Hesper

Kinderopvang COKD met bso Xieje stelt in de middag het plein open voor wat buurtkinderen als de groepsgrootte dat toelaat. Daarnaast wil de Dordtse Vrije School (DVS) het plein openstellen op zondagen voor buurtkinderen. Een aantal ouders en een buurtbewoner hebben zich al gemeld om toezicht te houden. DVS zoekt nog meer ouders en buurtbewoners om bijvoorbeeld een dagdeel per maand dit mogelijk te maken. Aanmelden kan bij Lotti Hesper via e-mail: post@lottihesper.nl of telefoon: 06-44 21 56 56.

Onderhoudsgroep

Zo’n mooi groenblauw schoolplein moet natuurlijk onderhouden worden. Ongeveer drie keer per jaar wil DVS een pleinwerkdag gaan organiseren met ouders en kinderen onder begeleiding van een hovenier. Denk aan reparaties houtwerk, klein metselwerk, uitbreiding en/of herstel aanplant, wieden borders, snoeien kleine bomen en struiken, uitscheppen watergoten, wadi, aanvullen schors e.d. Aanmelden kan bij Lotti Hesper via e-mail: post@lottihesper.nl of telefoon: 06-44 21 56 56.

Interessante weetjes

Lotti Hesper

  • 1435 m2 totale oppervlakte plein
  • 473 m2 verhard oppervlakte (was 1039 m2)
  • 962 m2 waterdoorlatend oppervlakte (was 473 m2)
  • Ontwerpbureau: Krachtgroen | Hovenier: De Stadstuinier i.s.m. aannemer Van Schie | projectleider Lotti Hesper

Met dank aan eigen middelen school, ouderbijdragen, doneeractie, Stichting Samenwerkende Scholen Zuid-Holland, gemeente Dordrecht, Waterschap Hollandse Delta, COKD bso Xieje, H.M.A. Schadee-fonds, Van der Mandele Stichting, voucher De Groene Motor, donaties in natura: bakstenen Keramia BV, boomstammen gemeente Dordrecht, klimboom Natuurlijk Sportief, regentonnen Uvar, heerlijke soep, taarten en dergelijke en vrijwillige inzet van ouders en buren.

Planning: eind december 2021 grotendeels klaar. Punten op i nog vanaf januari. Afhankelijk van laatste donaties in euro’s of natura.

RTV Dordrecht maakte het volgende item over het groenblauwe schoolplein van de Dordtse Vrije School:

 

 

 

Meer nieuws


Groenblauwe schoolpleinen inspiratiebijeenkomst op 14 maart

5 mrt 2024

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein?Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ...

Lees meer

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ‘Groenblauwe schoolpleinen’! Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatiever in het spelen. Kinderen komen op een vanzelfsprekende manier in aanraking met de natuur en het klimaat. En een groenblauwe plein kan ook als lesruimte worden gebruikt. Wil je weten hoe? Op 14 maart ben je vanaf 15.30 uur welkom bij Yuverta aan de Groenezoom 398 in Dordrecht. We vertellen je alles over de (subsidie) mogelijkheden voor jouw school. Je kunt je aanmelden via deze link AANMELDEN

Winterlezing Planten families en determineren

2 feb 2024

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond ...

Lees meer

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond 8 februari naar de winterlezing Planten families en determineren. Willemien Troelstra, auteur van de blog Stadsplanten.nl en coördinator van Floron Zuid Holland Zuid neemt je mee in het herkennen van soorten stadsplanten. Je krijgt een introductie planten determineren zodat je na de lezing in je eigen tuin of buurt aan de slag kunt met het herkennen en op naam brengen van de natuur dichtbij. De lezing vindt plaats bij de Voliére, Adjudant H.P. Kosterstraat 5. Inloop om 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur tot 21.30 uur. Deelname is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Consumpties zijn voor eigen rekening. Dit is een activiteit van Biodivers Dordt, een samenwerking tussen  IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, Nivon Drechtsteden, KNNV, Stadslandbouwkas de Oude Beer, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Biesboschcentrum en gemeente Dordrecht. We organiseren deze winter een lezingenreeks over het thema biodiversiteit. De reeks gaat in op allerlei aspecten van de natuur, maar ook op wat u praktisch zelf kunt doen in uw eigen tuin en buurt.

Op zoek naar 10.000 soorten in het 10.000 soorten-jaar

11 jan 2024

In 2024 gaan we zoveel mogelijk soorten dieren en planten ontdekken op het Eiland van Dordrecht. Groene organisaties en de gemeente gaan de Dordtse bi...

Lees meer

In 2024 gaan we zoveel mogelijk soorten dieren en planten ontdekken op het Eiland van Dordrecht. Groene organisaties en de gemeente gaan de Dordtse biodiversiteit in kaart brengen. Het doel is om in één jaar 10.000 wilde soorten leven waar te nemen op het Eiland van Dordrecht en in de wateren daar omheen. 10.000 verschillende soorten! En daarvan zit de helft in de bodem. Biodiversiteit Je hoort de laatste jaren vaak over biodiversiteit. Dat is de verscheidenheid in wilde planten en dieren. Het gaat helaas niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Dordrecht heeft de ambitie om de biodiversiteit binnen en buiten de stad te versterken. Dat is  belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met het Dordtse dieren- en plantenleven? Onderzoek hiernaar is hard nodig. Samen met heel veel natuurliefhebbers en natuurexperts gaan we de uitdagende zoektocht aan. In dit 10.000 soortenjaar gaan we met vrijwilligers, experts, natuurverenigingen en onderzoeksinstituten onderzoek doen naar allerlei verschillende soortgroepen op het Eiland van Dordrecht. Zo verzamelen we heel veel nuttige informatie over de Dordtse biodiversiteit. Onder de grond Biodiversiteit is niet altijd zichtbaar met het blote oog. Vogels, insecten en andere dieren, planten, bomen en struiken kun je makkelijk waarnemen. In een waterrijk gebied zoals het onze leven ook veel soorten in het water. En een belangrijk deel van onze biodiversiteit zit zelfs onder de grond. In de bodem leven namelijk duizenden soorten bodemorganismen, zoals bacteriën en schimmels. Die zijn belangrijk voor een goede bodemkwaliteit en daarmee voor een gezonde leefomgeving. Daarom zoeken we in het 10.000 soortenjaar de helft van de soorten, dus 5.000, in de bodem. Meedoen Iedereen kan een steentje aan bijdragen aan het 10.000 soortenjaar. Ga dus ook gerust zelf op pad en geef je waarnemingen door via waarneming.nl. Wanneer jouw waarneming in 2024 en binnen de grenzen van het Eiland van Dordrecht wordt geregistreerd, telt deze automatisch mee in de resultaten. Het is nog makkelijker, om voor je waarnemingen de app ObsIdentify te gebruiken. Je hoeft dan alleen met je telefoon een foto te maken van je waarneming en de app doet de rest. Klik hier voor een handige uitleg van hoe de app ObsIdentify werkt. De Dordtse groene organisaties organiseren regelmatig activiteiten waarin ze op zoek gaan naar wilde soorten. Kijk hiervoor op de website van de Groene Agenda van Dordrecht. Het Dordtse 10.000 soortenjaar is ook te volgen op Instagram:  Bioblitzdordrecht2024   


  Nieuwsoverzicht
privacy