Groenblauw schoolplein voor Dordtse Vrije School

16 nov 2021

Overal zand, een worteltjestaart voor de werkmannen en meer dan 7500 stoeptegels eruit. De uitvoering van een groenblauw schoolplein voor de Dordtse Vrije School, locatie Dubbelmondestraat, is begonnen bij mild en zonnig novemberweer!

Projectleider Lotti Hesper: “Heerlijk om te zien dat we na anderhalf jaar ideeën verzamelen, ontwerpen, afstemmen, stukken schrijven en euro’s regelen nu in de uitvoering zitten. Zoals het maken van een rooster voor vrijwilligers, waar halen we boomstammen vandaan, een hek dat eruit moet om aarde en zand te lossen, ouders die handen uit de mouwen steken en kinderen die stralen van de hoeveelheden zand en stenen. Voor de kerstvakantie hopen we al te gaan genieten van heuveltjes, klimwand, tribunes en randen van hergebruikte stoepstenen en veel meer groen en bomen. Donaties in natura, met spierkracht of euro’s blijven welkom.”

Groenblauw

Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurelementen (groen) en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. En het biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. De gemeente Dordrecht stimuleert vanuit de opgave Groenblauwe Stad zulke schoolpleinen via de Ontwerpregeling en de Uitvoeringsregeling Groenblauwe Schoolpleinen. Annemarie Lammers, Senior Beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving: “Het is geweldig om te merken dat er ook in Dordrecht steeds meer animo is voor groenblauwe schoolpleinen. Dat is goed voor mens en natuur!”

Wadi, tribunes en hergebruik van stoeptegels

Lotti Hesper

Nienke Bouwhuis en Gudule Mertens van Bureau Krachtgroen maakten het definitief ontwerp voor het plein: “Kinderen, ouders, leraren en zelfs buurtbewoners hebben meegedacht over een groener, spannender schoolplein. Zo komt er een wadi voor waterberging op het laagste punt van het plein, worden heel veel stoeptegels hergebruikt voor tribunes en randen voor plantvakken en komen er heel veel planten en bomen bij. Als je mee mag denken over het ontwerp, wat er komt, waarom en hoe, dan voel je je al gauw mede-eigenaar van het plein en dan is de stap naar samen (aanleggen,) beheren en onderhouden snel gezet.”

Ecologisch tuinier Ilya Toornvliet van De Stadstuinier doet de uitvoering: “In de natuurspeelplaatsen kunnen kinderen lekker doen wat ieder kind het liefste doet: spelen, ravotten, zich uitleven en hun fantasie de vrije loop laten. De planten moeten dan ook robuust zijn en dat geldt ook voor de andere elementen van de speeltuin, zoals zitplekken, een speelhuisje en een zandplaats.”

Hartverwarmende acties

Lotti Hesper

Wij danken alle kinderen en DVS-gemeenschap met hartverwarmende acties om dit groenblauw schoolplein te realiseren.

Zo haalde klas 3a met periode rekenen met hun markt maar liefst € 480,70 op. Dit hebben ze gedoneerd voor de klimgrepen van het plein.

“Zou een vrijeschool over worteltjestaart gaan?”, vroeg een van de werkmannen na duizenden stenen eruit scheppen. Daarom kwamen mama Amber en haar kleuter Abel Rune de volgende dag natuurlijk een worteltjestaart brengen.

Vader Alexander en klusser in het dagelijks leven hielp heel wat dagen mee met muurtjes maken van stoeptegels. Ook doneerde hij een stam van een notenboom.

Ouder en eigenaar Teun van der Klis van Natuurlijk Sportief sponsort de klimboom op het plein: “Wij maken van sporten weer buitenspelen, dus daar past zo’n schoolplein wel bij.”

Ouders Sander en Willemijn steunden met ontbijtjes in het park van Nobels Brood het pleinproject.

Open voor buurtkinderen

Lotti Hesper

Kinderopvang COKD met bso Xieje stelt in de middag het plein open voor wat buurtkinderen als de groepsgrootte dat toelaat. Daarnaast wil de Dordtse Vrije School (DVS) het plein openstellen op zondagen voor buurtkinderen. Een aantal ouders en een buurtbewoner hebben zich al gemeld om toezicht te houden. DVS zoekt nog meer ouders en buurtbewoners om bijvoorbeeld een dagdeel per maand dit mogelijk te maken. Aanmelden kan bij Lotti Hesper via e-mail: post@lottihesper.nl of telefoon: 06-44 21 56 56.

Onderhoudsgroep

Zo’n mooi groenblauw schoolplein moet natuurlijk onderhouden worden. Ongeveer drie keer per jaar wil DVS een pleinwerkdag gaan organiseren met ouders en kinderen onder begeleiding van een hovenier. Denk aan reparaties houtwerk, klein metselwerk, uitbreiding en/of herstel aanplant, wieden borders, snoeien kleine bomen en struiken, uitscheppen watergoten, wadi, aanvullen schors e.d. Aanmelden kan bij Lotti Hesper via e-mail: post@lottihesper.nl of telefoon: 06-44 21 56 56.

Interessante weetjes

Lotti Hesper

  • 1435 m2 totale oppervlakte plein
  • 473 m2 verhard oppervlakte (was 1039 m2)
  • 962 m2 waterdoorlatend oppervlakte (was 473 m2)
  • Ontwerpbureau: Krachtgroen | Hovenier: De Stadstuinier i.s.m. aannemer Van Schie | projectleider Lotti Hesper

Met dank aan eigen middelen school, ouderbijdragen, doneeractie, Stichting Samenwerkende Scholen Zuid-Holland, gemeente Dordrecht, Waterschap Hollandse Delta, COKD bso Xieje, H.M.A. Schadee-fonds, Van der Mandele Stichting, voucher De Groene Motor, donaties in natura: bakstenen Keramia BV, boomstammen gemeente Dordrecht, klimboom Natuurlijk Sportief, regentonnen Uvar, heerlijke soep, taarten en dergelijke en vrijwillige inzet van ouders en buren.

Planning: eind december 2021 grotendeels klaar. Punten op i nog vanaf januari. Afhankelijk van laatste donaties in euro’s of natura.

RTV Dordrecht maakte het volgende item over het groenblauwe schoolplein van de Dordtse Vrije School:

 

 

 

Meer nieuws


Gratis bomen bij de Dordtse Bomen- en plantenhub

17 nov 2023

Gratis bomen bij de bomenuitdeeldag op 18 november.Zoek je een boom voor je tuin? Kom dan een gratis boom ophalen tijdens de bomenuitdeeldag van de Do...

Lees meer

Gratis bomen bij de bomenuitdeeldag op 18 november. Zoek je een boom voor je tuin? Kom dan een gratis boom ophalen tijdens de bomenuitdeeldag van de Dordtse Bomen- en Plantenhub. Op zaterdagochtend 18 november van 10.30 tot 12.00 uur kun je kiezen uit verschillende bomen. De bomen zijn maximaal anderhalve meter hoog, dus goed mee te nemen in de auto. Er zijn onder andere meidoorns, berken en veldesdoorns. Locatie: de bomenuitdeeldag is bij Volkstuinvereniging de Vrije Tuinder. Deze vind je op sportpark Schenkeldijk (de dijk af, eerste weg links, helemaal doorrijden tot het einde van het sportpark, aan de rechterkant is de ingang). In elke tuin past wel een boom. Een boom zorgt voor schaduw en verkoeling in de zomer en werkt tegen wateroverlast tijdens hevige regenbuien. En wist je dat als je uitkijkt op een boom je vaak gelukkiger bent?

Winterlezing Composteren kun je leren

16 okt 2023

9 november gaat de winterlezingenreeks van Werkgroep Biodivers Dordt weer van start.Biodivers Dordt, een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei &...

Lees meer

9 november gaat de winterlezingenreeks van Werkgroep Biodivers Dordt weer van start. Biodivers Dordt, een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, Nivon Drechtsteden, KNNV, Stadslandbouwkas de Oude Beer en Duurzaamheidscentrum Weizigt, organiseert deze winter een lezingenreeks over het thema biodiversiteit! De reeks gaat in op allerlei aspecten van de natuur, maar ook op wat u praktisch zelf kunt doen in uw eigen tuin en buurt. Composteren kun je leren De eerste lezing is op donderdagavond 9 november met als titel Composteren kun je leren. Compostmeester Caroline de Vlaam vertelt over het waarom, hoe en wat van het zelf eenvoudig composteren. Ook het wormenhotel en fermenteren van resten in een bokashi-emmer worden besproken. Dus wil jij aan de slag met het composteren van je groente, fruit en tuinafval voor een betere bodem voor jouw tuin, kom dan naar deze lezing. Locatie: De Groeituinen, Patersweg 53. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.30 uur. De lezing is gratis. Consumpties voor eigen rekening.

Amstelwijck voorbeeld in KNMI klimaatscenario’s

10 okt 2023

De nieuwe Dordtse wijk Amstelwijck is opgenomen in de KNMI Klimaatscenario’s 2023 als voorbeeld voor de bouw van een wijk die op de gevolgen van kli...

Lees meer

De nieuwe Dordtse wijk Amstelwijck is opgenomen in de KNMI Klimaatscenario’s 2023 als voorbeeld voor de bouw van een wijk die op de gevolgen van klimaatverandering is voorbereid. De nieuwe klimaatscenario’s van de KNMI laten zien wat Nederland de komende decennia te wachten staat aan klimaatverandering. Zelfs in de meest optimistische scenario’s verandert het klimaat nog een flinke tijd door, met grote gevolgen voor Nederland. Het wordt in alle seizoenen warmer, met meer tropische dagen en minder vorstdagen. De winters worden natter, de zomers worden droger. Er ontstaan zwaardere buien en de zeespiegel blijft stijgen. In Dordrecht werken we aan oplossingen om beter om te gaan met deze veranderingen. Eén van die oplossingen is het bouwen van zogenaamde klimaatadaptieve wijken. Dat doen we samen met partners als projectontwikkelaars, bouwbedrijven en financiers. En natuurlijk samen met de (toekomstig) bewoners. Amstelwijck is hiervoor door het KNMI gekozen als voorbeeld. In het Gebruikersrapport KNMI’23 Klimaatscenario’s lees je er alles over. Met het voorbeeld van  Amstelwijck op pagina 50. KNMI23_klimaatscenarios_gebruikersrapport_23-03.pdf  Of kijk naar deze heldere animatie, als je in 3 minuten wilt weten hoe het klimaat in Nederland er de komende jaren uit kan gaan zien. https://youtu.be/3DCIzLbAvz8 Klimaatbestendig bouwen in Amstelwijck | Groenblauw Dordrecht


  Nieuwsoverzicht
privacy