Het Vergeten Plantseizoen

29 sep 2021

Op 1 oktober begint ‘Het Vergeten Plantseizoen’. Dit is een landelijke actiemaand om de aandacht te vestigen op het najaar als ideaal plantseizoen. Ook in Dordrecht besteden we hier volop aandacht aan met allerlei activiteiten.

In de afgelopen dertig jaar is de focus voor het planten volledig in het voorjaar komen te liggen. Het najaar als tuinseizoen is naar de achtergrond verschoven. Onterecht. Het najaar is de beste tijd om in je tuin te werken. Planten wortelen beter. De bodem is dan nog warm van de zomer. In de herfst regent het meer. De nachten zijn langer en vochtiger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit. Dat scheelt veel water geven.

Bloeiende najaarstuinen

Sommige planten bloeien pas in het najaar mooi, zoals de herfstaster. Dat geldt ook voor besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen. Dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.

Activiteiten

In oktober besteden allerlei media volop aandacht aan het najaar als ‘Vergeten Plantseizoen’. Variërend van (online) landelijke en lokale mediakanalen, activiteiten, nieuwsbrieven, tv-programma’s, dagelijkse tuintips en tuinmagazines. Ook in Dordrecht vinden allerlei inspirerende tuinactiviteiten plaats.

  • 2 oktober: Planten-, stekken- en zadenruilbeurs

    Groei en Bloei organiseert een planten-, stekken- en zadenruilbeurs vanuit de kofferbak op de parkeerplaats van De Volière, aan de Adjudant H.P. Kosterstraat 5. Start is om 10.00 uur.

  • 8 oktober: Boomspiegeldag

    Opening van twee geadopteerde boomspiegels aan de Hooftstraat, nabij huisnummer 147. Van 15.00 uur tot 17.00 uur. Groenaannemer Verkuil en Morée vertelt over het adopteren van boomspiegels en plantvakken. En er is een Steenbreek-actie: Wie een tuintegel inlevert, krijgt een mooie tuinplant in de plaats. Ook worden bloembollen uitgedeeld om boomspiegels mee op te fleuren.

  • 13 oktober: Lezing Trompenburg

    Trompenburg is een grote plantentuin en arboretum in Rotterdam. Hierover gaat de lezing van afdeling Groei en Bloei. Locatie: De Volière, aan de Adjudant H.P. Kosterstraat 5. De lezing begint om 19.30 uur. Deelnemers doen inspiratie op voor de eigen tuin. Daarna wordt op 23 oktober de Trompenburg tuin ook bezocht. Aanmelden via e-mail naar: info@dordrecht.groei.nl.

  • 25 oktober: Tegelophaalservice

    Op 25 oktober haalt de gemeente Dordrecht tegels op bij bewoners die in hun tuin tegels vervangen voor beplanting. Dit gebeurt op een maandag. Zo hebben tuineigenaren het weekend om de tegels uit de tuin te verwijderen. Per ophaaldag is er plaats voor 15 adressen. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 oktober.

  • 27 oktober: Stadspolders Groen

    De dag staat in teken van vergroening van Stadspolders. Locatie: Pearl Buck-erf 20, van 14.00 uur tot 16.00 uur. Groenaannemer Verkuil en Morée vertelt over de mogelijkheden van adoptiegroen. Wil je graag je tuin vergroenen maar weet je niet hoe? Dan kun je terecht bij de Tuincoach. Zij geeft praktische tips en adviezen waar je direct mee aan de slag kunt. Wie bij Operatie Steenbreek een tegel inlevert, krijgt een mooie tuinplant in de plaats.

Tuincoach in Wielwijk

In Wielwijk wordt het project LIFE CRITCAL uitgevoerd. Speciaal voor de inwoners van Wielwijk hebben we 20 tuinbezoeken met de Tuincoach gereserveerd. Bewoners uit Wielwijk kunnen zich voor gratis advies van de Tuincoach aanmelden. De Tuincoach komt je tuin bekijken en geeft meteen praktische tips. Met de tips maak je een eigen tuinplan die de problemen in je tuin, bijvoorbeeld wateroverlast, aanpakt.

Dagelijkse tuintip

We geven in oktober elke dag een nieuwe tuintip: op deze website en in de stories op ons Instagram account (@gemeentedordrecht). Meer informatie over alle activiteiten in Het Vergeten Plantseizoen vind je hier.

Het Vergeten Plantseizoen

Meer nieuws


Reewegpark geopend!

10 mei 2023

Wat een feeeeest!! Het nieuwe Reewegpark is geopend. Dordrecht is hiermee een park rijker.Afgelopen winter hebben we een deel van het sportpark ondera...

Lees meer

Wat een feeeeest!! Het nieuwe Reewegpark is geopend. Dordrecht is hiermee een park rijker. Afgelopen winter hebben we een deel van het sportpark onderaan de Noordendijk omgevormd tot stadspark. De bewoners van Reeland en Stadspolders hebben meegedacht over de inrichting. Ze wilden een plek waar ze kunnen ontspannen, van de natuur kunnen genieten en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. En… waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en ravotten! En die opzet lijkt meer dan geslaagd. Na de officiële opening - het doorknippen van het lintje - waren de kinderen niet te houden. Ze stormden op de nieuwe speelplek af en namen de speeltoestellen gretig in gebruik. Dat het park nu nog niet zo groen is, kon de kinderen niet boeien. Dit najaar planten we er nog 70 bomen. Maar spelen kan er nu al volop gedaan worden! Vogelbuurt Een nieuwe wandelbrug verbindt het Reewegpark met de naastliggende Vogelbuurt. Meer groen in de wijken zorgt voor schonere lucht en voor ruimte om te bewegen en te ontspannen. Bomen zijn ook prettig bij hitte en onverharde grond neemt het water bij hevige regenval sneller op. De herinrichting van het Reewegpark werd mede mogelijk gemaakt met hulp van de Provincie Zuid-Holland

Groene Vogels vergroenen Vogelbuurt

9 mei 2023

Zie ‘Groene Vogel’ Patrick glunderen! Afgelopen week plantten hij en zijn collega Tom maar liefst 36 bomen en 900 plantjes in voortuinen e...

Lees meer

Zie \'Groene Vogel\' Patrick glunderen! Afgelopen week plantten hij en zijn collega Tom maar liefst 36 bomen en 900 plantjes in voortuinen en geveltuinen in de Vogelbuurt. Het is de afronding van het project \'Boom zoekt Grond\'. Bewoners van de Vogelbuurt met een voortuin mochten een gratis boom of beplanting kiezen. Zo wordt de buurt groener, en dat leidt tot minder wateroverlast en minder hittestress. Daarnaast zijn bewoners van de Vogelbuurt betrokken bij het opknappen van het openbaar groen in de wijk. Zo ontstaat er meer bewustwording over de functie van groen. Meer groen maakt de wijk leefbaarder en biodiverser (een gevarieerd planten- en dierenleven). De buurtbewoners zijn enthousiast over het initiatief: \'Leuk dat we samen met de buren de hele straat opfleuren\'. Het project heeft dus ook een sociaal aspect. Het zorgt voor meer contact tussen de buurtbewoners. In de Vogelbuurt ervaart men veel last van hitte en wateroverlast. Een belangrijke oorzaak is dat er zoveel \'stenige\' gedeeltes zijn. Niet alleen in de openbare ruimte maar ook in de tuinen. De wijk is in de jaren \'50 gebouwd. Door de krappe inrichting van toen is het lastig om de openbare ruimte te vergroenen. Toch is Het Vogelnest, de sociale koffiebar op het Vogelplein, de uitdaging aangegaan. Groene Vogels Patrick en Tom, én de buurtbewoners, zijn blij met het resultaat.

Doe mee aan onderzoek naar hitte en gezondheid!

24 apr 2023

Het Radboud UMC onderzoekt wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Dordrecht is één van de steden waar dit onderzoek plaatsvindt. Do...

Lees meer

Het Radboud UMC onderzoekt wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Dordrecht is één van de steden waar dit onderzoek plaatsvindt. Dordtenaren die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen zich aanmelden.   Het klimaat verandert. Daardoor krijgen we vaker te maken met warme zomers en hittegolven. Hitte kan invloed hebben op de gezondheid van mensen. Vooral bij ouderen en mensen die ziek zijn. Het Radboud UMC doet onderzoek in Dordrecht naar wat hitte doet met de gezondheid van mensen in de stad. Wil je meedoen? Meld je aan op  www.radboudumc.nl/hitte Hittestress De afgelopen jaren hebben we een aantal weken met tropische temperaturen gehad. Ook voor deze zomer is de verwachting dat het flink heet kan worden. Vooral als je in de stad woont, kan dat onprettig zijn. In de stad is het in de zomer namelijk warmer dan in het buitengebied. Soms scheelt het wel 8°C! Dat komt doordat gebouwen en straten veel warmte vasthouden. Bomen en planten houden de stad juist koeler. En ook water zoals vijvers zorgen dat het er minder warm wordt. Veel stenen en weinig groen veroorzaken zogenaamde hittestress. En daar kunnen stadsbewoners veel last van hebben. Of zelfs ziek van worden. Help mee! Als inwoner van Dordrecht, kun je helpen hittestress in de stad tegen te gaan. Daarvoor willen we weten hoeveel last inwoners hebben van de warmte. Het Radboud UMC onderzoekt in Dordrecht wat hitte doet met de gezondheid. Ook onderzoeken ze wat de invloed is van de hoeveelheid groen en water in een buurt. In groene wijken blijft de temperatuur immers lager dan in versteende wijken. Elke inwoner van Dordrecht van 18 jaar en ouder kan mee doen aan het onderzoek. Je wordt dan gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen: vóór, tijdens en na een warme periode in de zomer. Wil jij meedoen? Ga dan naar www.radboudumc.nl/hitte Of download Flyer burgeronderzoek hitte  


  Nieuwsoverzicht
privacy