Hogere sterfte door klimaatverandering

1 jun 2021

Van alle sterftegevallen door hitte in Nederland, kan nu al bijna eenderde worden toegeschreven aan klimaatverandering. Jaarlijks gaat het om bijna 250 doden. Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek, waaraan het RIVM heeft meegewerkt. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change.

Het onderzoek vond plaats in 732 steden in 43 landen, en bestrijkt de periode 1991 tot 2018. In die jaren was het gemiddeld één graad warmer dan voor het industriële tijdperk, terwijl dat inmiddels 1,2 graden is. Nog niet eerder is dit onderzoek op zo’n grote schaal gedaan, vertelt Joost van der Ree, programmamanager Klimaat van het RIVM.

Opwarming

“Vooral mensen die lijden aan hart- en vaatziekten en ouderen zijn kwetsbaar door hitte”, zegt Van der Ree. “We weten dat zij extra risico lopen als het heet is. Dat was altijd al zo. Tijdens extreem warme periodes sterven meer mensen. Nu is gekeken in hoeverre de opwarming van het klimaat daar nog een schep bovenop doet.” De effecten van de hittegolven van de laatste twee zomers zijn daarbij nog niet meegenomen.

Nu al impact

Er is al veel vaker onderzoek gedaan naar de relatie tussen sterfte door hitte en het klimaat. Maar daarbij ging het altijd om studies die naar de toekomst keken, en een goede schatting probeerden te geven van toekomstige klimaateffecten. Nu is voor het eerst gekeken naar de impact op gezondheid van klimaatverandering die al heeft plaatsgevonden.

“De mens functioneert het best bij een temperatuur tussen 16 en 18 graden”, legt Van der Ree uit. Dichter bij de evenaar ligt die optimale temperatuur voor het menselijk lichaam iets hoger. Als de temperatuur hoger of lager dan dat optimum is, heeft dat gevolgen voor de sterftecijfers. “Dit onderzoek laat zien dat klimaatverandering nu al een impact heeft op onze gezondheid, het is niet langer iets van de toekomst.”

Maar, zo stelt het onderzoek, het gaat hierbij dus ‘slechts’ om één graad opwarming. “Dat is minder dan het meest strikte klimaatdoel uit het Parijse Klimaatakkoord (1,5 tot 2 graden) en een fractie van wat er kan gebeuren als de uitstoot niet wordt teruggedrongen.”

Langer, vaker en heter

De sterfte door een toename van warme en hete dagen is in Nederland weinig verrassend lager dan in Zuid-Europa. Naast Zuid-Europa werden de grootste veranderingen in sterfte gevonden in delen van Azië en Zuid-Amerika.

Omdat de huidige mondiale temperatuur al hoger is dan in de onderzochte periode, en nog verder zal stijgen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen, zal de sterfte door hitte nog flink oplopen, verwacht Van der Ree. “Op basis van dit onderzoek kan nu beter bekeken worden of er wel voldoende beleid is om kwetsbare mensen te beschermen in tijden van hitte. De extremen zullen naar verwachting toenemen. En er zal langer, vaker en hetere hitte zijn.”

Overigens is het niet zo dat een hittegolf per definitie betekent dat een bepaald percentage mensen zal overlijden. “Je zult niet elk jaar hetzelfde effect zien. We vermoeden dat er een cumulatief effect kan optreden, als mensen ook al een slechte winter achter de rug hebben, of meerdere extreme warme zomers op rij. Maar we weten nog niet hoe groot dat effect is.”

Kerngezonde tachtigers

Het is overigens een misverstand om te denken dat in een hittegolf alleen mensen sterven, die anders een paar weken of maanden later sowieso zouden overlijden. Wel gaat het vooral om 80-plussers. “Maar het gaat ook om tachtigers, die zich kerngezond voelen, die anders mogelijk wel honderd konden worden”, zegt Van der Ree.

De temperatuur-regulatie in het lichaam van ouderen werkt anders. En ouderen vergeten nogal eens dat ze voldoende moeten drinken als het warm is, omdat ze minder dorst ervaren. Ook wordt aangeraden om in periodes van hitte voldoende verkoeling te zoeken en weinig te bewegen.

(bron: NOS)

Meer nieuws


Bewonersavond ‘Ben jij klaar voor de vloed?’ 23 september

10 sep 2024

Wat doe jij als het water komt? En dan bedoelen we ècht hoog water: stórmvloed! Weet jij dan wat je te doen staat? En wat doen gemeente, Rijkswaters...

Lees meer

Wat doe jij als het water komt? En dan bedoelen we ècht hoog water: stórmvloed! Weet jij dan wat je te doen staat? En wat doen gemeente, Rijkswaterstaat en het waterschap in zo’n geval? Hoe bereiden we ons goed voor? Al deze vragen komen aan bod tijdens de gratis bewonersavond ‘Ben jij klaar voor de vloed?’ op 23 september om 19.30 uur in de Kunstkerk, aan de Museumstraat 65. We nodigen jou hiervoor van harte uit. Speciaal voor inwoners van de stad en andere geïnteresseerden organiseren gemeente en waterschap Hollandse Delta tijdens Festival Voor de Vloed een inspirerende bijeenkomst over hoe om te gaan met (hoog)water in onze regio en stad. Programma In een avondvullend programma leer je hoe je je kunt voorbereiden op een overstroming. Ook leer je wat je moet doen als het eenmaal zo ver is. Heb jij bijvoorbeeld een noodpakket in huis? Weet jij wat er in moet zitten? En stel dat je moet evacueren, weet je dan waarheen? Daarnaast kun je de foto-expositie Waterberichten van Stadskunstenaar Anja de Jonge bekijken. Haar werk gaat over de risico\'s van klimaatverandering en hoe Dordrecht omgaat met water. Aanmelden Ben je benieuwd en wil je meer weten? Kom dan op 23 september naar de bewonersavond in de Kunstkerk, aan de Museumstraat 65. Inloop vanaf 19.00 uur. Om 19.30 uur begint het programma. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur. Toegang is gratis. Wel graag van tevoren even aanmelden. Dat kan hieronder: [gravityform id=\"39\" title=\"true\" description=\"true\"] Festival Voor de Vloed De bewonersavond is onderdeel van het Festival Voor de Vloed. Het volledige programma vind je op www.festivalvoordevloed.nl    

Kom jij naar het Festival Voor de Vloed?

9 sep 2024

Van 21 september tot 1 oktober vindt in de Dordtse binnenstad voor de tweede keer het Festival Voor de Vloed plaats. Dit festival vraagt aandacht voor...

Lees meer

Van 21 september tot 1 oktober vindt in de Dordtse binnenstad voor de tweede keer het Festival Voor de Vloed plaats. Dit festival vraagt aandacht voor wateroverlast en overstroming. Maar bovenal vieren we dat Dordrecht klaar is voor de vloed. Dat gebeurt met verschillende activiteiten voor alle Dordtenaren en inwoners uit de regio. De grote aftrap is op zaterdag 21 september met straattheater en excursies. Dordrecht is kwetsbaar als het water stijgt. Daarom beschermen we de stad en haar bewoners met veilige dijken en waterkeringen. Elk jaar hebben we in Dordrecht te maken met hoogwater en wateroverlast. Door klimaatverandering stijgt de kans op een grote overstroming. Festival Voor de Vloed vraagt hier aandacht voor en laat festivalbezoekers ervaren hoe ze zich kunnen voorbereiden op de vloed. Leven met hoogwater Zaterdag 21 september is er door de hele Dordtse binnenstad pop-up straattheater. Met ludieke acts laten acteurs zien hoe het is om te leven met hoogwater. Ook laten ze zien wat inwoners zelf kunnen doen om zich goed voor te bereiden. Er zweven onderwaterdieren door de binnenstad en bevers bouwen een dam over een winkelstraat. Redders van Dordt Kinderen kunnen op het Hof meedoen met de officiële Redders van Dordt Bootcamp. Hier maken bezoekers ook kennis met het werk van waterschap Hollandse Delta en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. ’s Avonds kunnen bezoekers de ‘Hoog en Droog Route’ lopen. Op de zolders van diverse prominente Dordtse gebouwen ervaren ze hoe het is om te schuilen tijdens een grote overstroming. Tiendaags festival Tot 1 oktober zijn er nog veel meer activiteiten waarin het stormseizoen, waterveiligheid en het belang van voorbereiding centraal staan, zoals rondvaarten, stadswandelingen en een tentoonstelling. Het volledige programma van Festival Voor de Vloed staat op www.festivalvoordevloed.nl

Paddenstoelenexcursie

27 aug 2024

Op 12 oktober maken we een herfstwandeling door de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Met behulp va...

Lees meer

Op 12 oktober maken we een herfstwandeling door de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Met behulp van een  paddenstoelenzoekkaart en een spiegeltje ontdek je welke paddenstoelen je hebt gevonden. De excursie is van 13.30 tot 15.30 uur en start bij het Biesboschcentrum aan de Baanhoekweg 53. Je kunt gratis deelnemen en je hoeft je niet aan te melden.  


  Nieuwsoverzicht
privacy