Internationale Dag voor Risicobeperking bij Natuurrampen

13 okt 2020

Vandaag, 13 oktober, is het de ‘International Day for Disaster Risk Reduction’. In het Nederlands: de internationale dag voor risicobeperking bij natuurrampen. De Verenigde Naties roepen landen en inwoners op tot bewustzijn van risico’s op mogelijke natuurrampen en het ontwikkelen van strategieën om tot zelfredzaamheid te komen.

Resilient Cities

Dordrecht is samen met meer dan 4000 steden onderdeel van het internationale platform ‘Resilient Cities Connect’. Dat is een wereldwijd netwerk van ‘veerkrachtige steden’. Het is een platform voor kennisuitwisseling inzake wat te doen bij een natuurramp. Dordrecht geniet internationale belangstelling als het op kennis over hoogwater en de maatregelen om de risico’s te beperken aankomt. Onze stad heeft de afgelopen jaren al veel contacten met andere steden gehad om kennis en ervaring uit te wisselen.

Waterveiligheid

Dordrecht leeft met water. We hebben onze rijkdom eraan te danken. Maar het vormt ook een bedreiging. Zowel de zee als de rivieren vormen een risico. Door klimaatverandering en meer extreme weersituaties neemt dit risico in de toekomst toe. Logisch dus dat Dordrecht waterveiligheid hoog op de agenda heeft staan. Dordrecht is een voorloper op het gebied van ruimtelijke adaptatie en meerlaagsveiligheid. Dus: verder kijken dan bescherming door sterke dijken alleen. Op sommige plekken kun je nu eenmaal dijken niet blijven verhogen. Denk maar aan de Voorstraat. Deze lange winkelstraat staat vol monumentale panden. Dus is het systeem van vloedschotten bedacht. Maar ook werken aan veiligheid door bij (nieuw)bouwplannen rekening te houden met hoogwater.

Internationale belangstelling

Vanuit binnen- en buitenland bezoeken delegaties onze stad om met eigen ogen te kijken hoe wij werken aan onze waterveiligheid. Niet voor niets was Dordrecht in 2015 een van de sprekers op de conferentie van de Verenigde Naties in het Japanse Sendai. Daar presenteerde wethouder Piet Sleeking de 10 belangrijkste aanbevelingen voor steden om het risico bij natuurrampen te beperken.

Zelfredzaam eiland

Dordrecht werkt gestaag aan zijn strategie voor een zelfredzaam eiland. Mensen moeten als er een bedreiging is een veilig heenkomen hebben. De staart ligt hoger dan de rest van Dordrecht, en blijft droog. Daarom kunnen mensen daar ook een veilig heenkomen zoeken. Bewustzijn onder de bevolking is een belangrijk aspect. Weten wat het betekent om op een eiland te wonen. Weten of je binnendijks of buitendijks woont. Weten wat je kunt doen om je woning te beschermen tegen hoogwater. Iets waar bewoners van het buitendijkse gebied in februari dit jaar nog volop mee te maken kregen. En weten wat je moet doen bij een eventuele dijkdoorbraak, als het water vele meters hoog in je wijk kan komen te staan. Dit is weer van belang voor met name de Dordtenaren in het binnendijkse gebied, dat omringd is door dijken.

Sint Elisabethsvloed

In november 1421 kregen Dordrecht en omliggende dorpen te maken met de verwoestende Sint Elisabethsvloed. De meeste dorpen verdwenen voor altijd in de golven. Alleen de hooggelegen historische binnenstad van Dordrecht bleef gespaard. Volgend jaar herdenken we 600 jaar Sint-Elisabethsvloed. Ook deze gelegenheid grijpen we aan om het bewustzijn van de Dordtenaren te verhogen dat het leven omringd door water risico’s met zich brengt. En wat zij kunnen doen om zich te beschermen tegen de gevaren van het water.

Meer nieuws


Denk mee over regels voor vergroening

7 okt 2024

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversite...

Lees meer

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversiteit. Om dat in goede banen te leiden, hebben we zogenaamde ‘groenblauwe regels’ opgesteld. ‘Groen’ staat voor bomen en planten en ‘blauw’ staat voor water. Kunnen we nog dingen verbeteren of aanscherpen? Dat horen we graag van jou. Daarom nodigen we je uit voor de bewonersavond over de ‘groenblauwe regels’. Deze vindt plaats op 16 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. Het klimaat verandert en daar moeten we ons op voorbereiden. Dat heet ‘klimaatadaptatie’. Het zorgt ervoor dat we minder last krijgen van wateroverlast, bijvoorbeeld als er hevige regenbuien zijn. Ook voorkomt het hittestress op warme dagen. Het planten- en dierenleven noemen we ‘biodiversiteit’. Die gaat achteruit in Nederland. Er komen steeds minder dier- en plantensoorten voor. We proberen de biodiversiteit op het eiland van Dordrecht te beschermen en te laten groeien. Gezonde leefomgeving Een groene leefomgeving is ook beter voor de gezondheid van de Dordtenaren. Het betekent dat er in jouw buurt ook genoeg plekken zijn om te spelen, te bewegen en te ontmoeten. Elk initiatief om de stad te vergroenen, ook van bewoners zelf, kan een steentje bijdragen. Daarom bespreken we de opgestelde regels graag met je voordat ze van kracht worden. Programma Tijdens de inloopavond presenteren we de groenblauwe regels. Je leert wat ‘natuurinclusief bouwen’ is. Hoe werken we als gemeente aan het beschermen van de natuur in de stad? Ook leer je wat het belang is van een groene omgeving voor jouw gezondheid. Ook de Tuincoach is die avond aanwezig. Je kunt namelijk ook zelf meehelpen, bijvoorbeeld door jouw eigen tuin te vergroenen. Je krijgt allerlei handige tips. Ook kun je een afspraak maken voor een gratis tuinbezoek. Je krijgt dan meteen advies hoe je jouw tuin kunt vergroenen. Inspirerende voorbeelden Die avond is er ook een wandeling door het Weizigtpark. Deze start om 19.30 uur bij het Koetshuis. Tijdens de wandeling leer je welke maatregelen we hebben genomen om het park beter in te richten op klimaatverandering. Daarnaast nemen we je tijdens de avond mee langs diverse voorbeeldprojecten. Hierin zie je hoe de situaties zijn voor en na de klimaatadaptieve maatregelen. Het verschil is groot. Graag ontmoeten we je op 16 oktober. Je kunt op ieder moment tussen 19.00 uur en 21.00 uur binnen lopen in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. De parkwandeling begint om 19.30 uur bij het Koetshuis. Was je niet bij de bijeenkomst? Kon je niet bij de bijeenkomst zijn maar wil je ons wel laten weten wat je van de groenblauwe regels vindt? Op doemeedordrecht.nl/groenblauweregels kun je tot 14 november 2024 reageren met jouw ideeën of aanvullingen.  

Workshop Tuinplezier op 23 oktober

24 sep 2024

Maak van je tuin of balkon een aantrekkelijke plek waar je echt graag komt. Dat is goed voor je gezondheid, de natuur en het klimaat.Kun je daar wat h...

Lees meer

Maak van je tuin of balkon een aantrekkelijke plek waar je echt graag komt. Dat is goed voor je gezondheid, de natuur en het klimaat. Kun je daar wat hulp en inspiratie bij gebruiken? Kom dan op 23 oktober naar de workshop Tuinplezier bij Wijkcentrum de Wijkhaven. In deze praktische workshop krijg je handige tips waarmee je thuis zelf aan de slag kunt. Zo maak je jouw tuin of balkon aantrekkelijker voor jezelf én voor de vogels en andere dieren. Neem naar de workshop een plattegrond van je eigen tuin mee. Wanneer? Woensdag 23 oktober 2024, van 19.00 tot 21.00 uur Waar? Wijkcentrum de Wijkhaven, Maasstraat 23-25, Dordrecht Kosten: Gratis Voor wie? Voor iedereen in de wijk de Staart en omgeving die in het bezit is van een tuin(tje) of balkon Aanmelden is niet nodig

Paddenstoelenexcursie in de Biesbosch

24 sep 2024

Op zaterdag 12 oktober organiseert Biodivers Dordt van 13.30 tot 15.30 uur een paddenstoelenexcursie in de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen...

Lees meer

Op zaterdag 12 oktober organiseert Biodivers Dordt van 13.30 tot 15.30 uur een paddenstoelenexcursie in de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Met behulp van de paddenstoelen zoekkaart en het spiegeltje ontdek je welke soort jij hebt gevonden. We verzamelen bij het Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53. Meedoen is gratis. Aanmelden is niet nodig. Biodivers Dordt Biodivers Dordt is een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, KNNV Drechtsteden, Nivon natuurvrienden, Stadslandbouwkas de Oude Beer, Biesboschcentrum Dordrecht en Weizigt. Biodivers Dordt heeft als doel om bewoners dichterbij de natuur te brengen en de natuur van dichtbij te beleven.  


  Nieuwsoverzicht
privacy