Klimaatconferentie in Dordrecht

20 okt 2021

Vandaag ontvingen we in het Energiehuis en online zo’n 200 Europese klimaatprofessionals op NEXT LEVEL 2021. Dit is de eindconferentie van het Europese project BEGIN. Dordrecht is de ‘lead partner’ van dit project, zeg maar ‘de trekker’.

Deelnemers spraken met elkaar over duurzame oplossingen voor leefbare en groene steden. Hoe bereiden we steden voor op de gevolgen van klimaatverandering? Hoe zorgen we dat we beter kunnen omgaan met extreme weersomstandigheden? En hoe betrekken we inwoners bij de oplossingen voor hun directe omgeving?

Overstroming

Wethouder Rik van der Linden heette het internationale gezelschap welkom. Hij nam de deelnemers mee in het verhaal van de Sint Elisabethsvloed, volgende maand precies 600 jaar geleden. Hoe deze legendarische overstroming de stad en onze kijk op water heeft gevormd. Dat we ook in 2021 nog steeds kwetsbaar zijn als het water stijgt. En dat de groei van de stad en onze ambitieuze bouwplannen vragen om tegelijkertijd te werken aan een klimaatbestendige stad.

De Staart

In workshops gingen de deelnemers aan de slag met vraagstukken en ideeën voor wateroverlast, vergroening, gezonde leefomgeving, het betrekken van inwoners en andere belanghebbenden. Diverse experts deelden hun kennis en inzichten. En natuurlijk namen wij de deelnemers in de lunch mee naar de oevers van het Wantij, waar we ook een blik wierpen op De Staart. Deze wijk krijgt de komende jaren een bijzondere rol in de klimaat- en de bouwopgave van Dordrecht.

Doorstart

De conferentie was het eindpunt van het project BEGIN. Maar het is ook tegelijk een doorstart. Klimaatverandering én de groei van de stad vragen om een hernieuwde aanpak en innovatieve oplossingen voor hittestress, behoud van biodiversiteit, wateroverlast en wellicht zelfs overstroming. ‘NEXT LEVEL solutions’, zeg maar. Wij ‘van Groenblauw Dordrecht’ gaan ervoor. Met collega’s, met belanghebbenden en met inwoners.

Meer nieuws


Kweek jij de hoogste zonnebloem?

13 apr 2022

Kweek jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht? Vorig jaar werd de hoogste zonnebloem ruim 4 meter hoog! Doe jij dit jaar ook mee? Met elkaar maken we ...

Lees meer

Kweek jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht? Vorig jaar werd de hoogste zonnebloem ruim 4 meter hoog! Doe jij dit jaar ook mee? Met elkaar maken we van Dordrecht één groot zonnebloemenveld. Zonnebloemen zorgen niet alleen voor kleur. Het zijn ook aantrekkelijke planten voor bijen en hommels. En zo helpen we met elkaar de natuur in de stad een handje. Meedoen is makkelijk Vanaf april kun je beginnen met zaaien. 22 april is de Nationale Zaaidag, dat is een mooie dag om de zaden in de grond te stoppen. Met veel liefde, aandacht en natuurlijk ook veel water is het de deelnemers vorig jaar gelukt om enorme zonnebloemen te laten groeien. Wil je weten hoe je een zonnebloem zaait en de hoogte in krijgt? Bekijk dan dit instructiefilmpje. De spelregels Schrijf je in voord de wedstrijd door een mailtje te sturen naar: wijmakendordtgroen@dordrecht.nl. Doe dit vóór 1 juni. Maar beter vandaag dan morgen. Eind augustus ontvang je van ons bericht met de vraag om de lengte van je zonnebloem aan ons door te geven. Zit jouw zonnebloem in de top-3? Dan komt de jury bij je langs om jouw zonnebloem officieel op te meten. De winnaar wint een mooie foto van zichzelf bij de zonnebloem , gratis tuinadvies van de Tuincoach en een cadeaubon. Deel jouw foto\'s op social media met de hashtag #hoogstevandordt. Dan kunnen wij en andere deelnemers het groeiproces van jouw zonnebloem meebeleven.  

Kennismaken met de Rijke Sterrentuin

11 apr 2022

De Rijke Sterrentuin bestaat uit traditionele volkstuintjes van elk 10 m2.Maar daarnaast heeft de Rijke Sterrentuin ook een gezamenlijke tuin. Deze wo...

Lees meer

De Rijke Sterrentuin bestaat uit traditionele volkstuintjes van elk 10 m2. Maar daarnaast heeft de Rijke Sterrentuin ook een gezamenlijke tuin. Deze wordt steeds meer in gericht op basis van permacultuur en voor meer biodiversiteit. Zo wordt er steeds meer vast eetbaar groen aangeplant, zoals mooie bessenstruiken. Ook maken we gebruik van Biokultura tuinaarde in plaats van grond met turf. Kom kennismaken met deze mooie en diverse tuin op de plek waar ooit de schooltuinen van Sterrenburg lagen. De tuinders van de Rijke Sterrentuin nemen je mee over hun tuin en vertellen je over alle ontwikkelingen. 14 mei 10.00 - 13.00 uur Locatie: Naast het Sterrenburgpark, tussen het Dalmeijerplein en de Leeuwstraat. Ingang ligt in aan de Antareshof. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie lees je op de Rijke Sterrentuin

Waterdiertjes vangen en waterkwaliteit bepalen

11 apr 2022

Door waterdiertjes te vangen kan je meten hoe goed de kwaliteit van het water is. Hoe dat precies gaat legt de docent van Yuverta aan je uit.Doe je me...

Lees meer

Door waterdiertjes te vangen kan je meten hoe goed de kwaliteit van het water is. Hoe dat precies gaat legt de docent van Yuverta aan je uit. Doe je mee? Kom dan naar Yuverta, pak een schepnet en ga aan de slag. 14 mei, 10.00-14.00 uur Locatie: Yuverta MBO Dordrecht, Groenezoom 298 Stadspolders Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.  


  Nieuwsoverzicht
privacy