Laat je tuin goed achter tijdens je vakantie

15 jul 2022

De vakantieperiode is aangebroken en dat betekent voor velen de koffer inpakken, caravan inruimen of het vliegtuig pakken. We gaan meestal goed voorbereid op vakantie. Maar hoe zit het met de tuin? De vakantiepret is snel voorbij als je thuiskomt en je ziet dat het gras is verbrand, de bloemen zijn verpieterd en de planten en de bomen een flinke optater hebben gehad. Hoe bereid je de tuin voor op jouw vakantie?

Het mooiste is, als je de mogelijkheid hebt, om een familielid of de buren te vragen om in ieder geval wekelijks water te geven of te sproeien. Het zou mooi zijn als de ‘tuinoppas’ daarnaast nog wat ‘onderhoudswerkzaamheden’ zou willen doen, zoals maaien en uitgebloeide bloemen weghalen. Maar als je niet die luxe hebt, bereid de tuin dan voor op jouw afwezigheid.

Klimaatbestendig

Als je geen tuinoppas hebt, wat is dan de belangrijkste tip? “Die vraag komt feitelijk vaak te laat”, zegt Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern. “In een eerder stadium moet een tuinbezitter zich afvragen: heb ik mijn tuin voldoende klimaatbestendig ingericht? Daarbij komt het neer op een goede conditie van de tuinbodem en de juiste plant op de juiste plaats.”

Bij een bestaande tuin regel je niet even snel de klimaatbestendigheid, zegt Van Ooijen. “Je zou de tuinbodem kunnen bedekken met een mulchlaag. Goed voor de vochthuishouding en het bodemleven.” Door de mulch droogt de grond minder snel uit en daar heb je tijdens afwezigheid met vakantie voordeel van.

Bloemstengels

Geef ongewenste planten, onkruid of sierplanten geen gelegenheid om zich tijdens jouw vakantie op eigen houtje te gaan verspreiden. Verwijder daarom de bloemstengels en zaadkoppen. Van planten die meermaals kunnen bloeien kun je alle (bijna) uitgebloeide bloemen en bloemstengels wegsnoeien. Zo voorkom je dat de bloeiperiode ten einde is als je straks terugkomt van vakantie, en stimuleer je een tweede bloei in de nazomer. Het gaat hierbij om onder meer akelei, geranium, kattenkruid, lavendel, geranium en vrouwenmantel.

Een klimroos, druif of blauweregen is mooi als je ze tenminste niet, al dan niet geknakt, op de grond aantreft bij thuiskomst. Bind klimplanten daarop goed vast en zorg voor ondersteuning bij hogere planten.

Potplanten

Wie planten in een pot heeft staan in de tuin kan ze het beste zoveel mogelijk dicht bij elkaar zetten op een beschutte plek. Zo drogen de planten minder snel uit. Voor een eventuele tuinoppas is het makkelijk bij het water geven. “Ook zou je waterschalen onder de potten kunnen plaatsen waar het water in blijft staan. Dat geeft ze wat extra tijd”, aldus Van Ooijen. Je kunt ook nog alle planten al dan niet vloeibare plantenvoeding geven. “Bij planten in potten moet je ook de overweging maken welke soorten nauwelijks water vragen. Rozemarijn bijvoorbeeld en klimop geven nooit problemen.”

De mensen die groente en fruit in hun tuin hebben, moeten voor vertrek zoveel mogelijk rijp fruit plukken en groente oogsten die geschikt is voor consumptie.

Veel water

Wat betreft het gazon: maai het gras voor je weggaat nog eenmaal, het liefst de dag voor vertrek. Maai liever niet te kort, want dat kan het gras verschroeien en uitdrogen door de zon. Het gras kan meestal wel 2 weken zonder maaien. Mocht je na je vakantie een verschroeid, geel en droog grasveld aantreffen, dan zijn er overigens nog genoeg manieren om je gras te redden. Je kunt wel het beste meteen veel water geven (uit de regenton!).

Vijver

De vijverliefhebbers kunnen het beste voor de vakantie de waterstand controleren en eventueel water bijvullen. Draadalgen kunnen het wateroppervlak dichtgroeien, dus verwijder dat. Dat kan gewoon langs de vijverrand blijven liggen; dieren en insecten worden hiermee geholpen om de weg naar het water te vinden.
Het is niet slim om kort voordat je met vakantie gaat nieuwe planten te planten; die drogen veel te snel uit als je er niet bent.

Voor wie dit allemaal te veel is, heeft Van Ooijen nog een geruststellende opmerking: “Je zou ook gewoon niets kunnen doen. Veel planten kunnen best tegen een stootje. Van planten die er niet tegen kunnen en compleet afsterven, weet je dan dat je ze moet vervangen.”

Tuinmeubilair

Als je terugkomt en je wilt weer van je tuin genieten, zorg dan dat het tuinmeubilair niet is beschadigd door slecht weer en hoosbuien. Berg het daarom zo goed mogelijk op.
Als je weer thuis bent moet je goed kijken welke planten te lijden gehad hebben van bijvoorbeeld de droogte. Vervang die dan voor bestendige soorten. “Wat extra mest en voeding om de opgelopen achterstand weg te werken kan natuurlijk ook”, zegt Ben van Ooijen. “En niet in paniek raken … Een tuin is altijd weer vrij snel in conditie te krijgen.”

Tips in het kort

1. Breng mulch aan in de borders
2. Verwijder onkruid
3. Bind klimplanten goed vast
4. Zet potplanten dicht bij elkaar
5. Pluk rijp fruit
6. Maai het gazon niet te kort
7. Vul de vijver bij
8. Plant geen nieuwe planten kort voor de vakantie
9. Berg het tuinmeubilair zo goed mogelijk op

Een fijne vakantie gewenst, ook in je eigen tuin!

Meer nieuws


Meer dan 50 activiteiten tijdens het Weekend van de Natuur!

23 apr 2024

Heb jij een warm hart voor de natuur? Of wil je meer weten over het rijke planten- en dierenleven op ons prachtige Eiland van Dordrecht? Dan is het We...

Lees meer

Heb jij een warm hart voor de natuur? Of wil je meer weten over het rijke planten- en dierenleven op ons prachtige Eiland van Dordrecht? Dan is het Weekend van de Natuur echt iets voor jou. Op 31 mei, 1 en 2 juni kun je kiezen uit meer dan 50 leuke activiteiten op 21 verschillende locaties in Dordrecht. Of je nu jong bent of oud… Een vroege vogel of een nachtvlinder… Dol op bewegen in de natuur of liever creatief bezig… Er is voor iedereen wel wat leuks te doen tijdens een van de vele workshops en excursies. In bijna elke wijk van Dordrecht zijn er activiteiten. Wat dacht je van een plantjes-, stekjes- en zadenruilbeurs of een stekjesroute? Of ga mee met één van de vele wandelingen, zoals een geveltuinenwandeling, een wildplukwandeling of een nachtvlinderexcursie. Liever met je handen bezig? Dan kun je bijvoorbeeld broodjes bakken met eetbare bloemen of meehelpen in de tuin. Voor kinderen zijn er boeiende natuurfilms, een waterbeestjesexpeditie, een workshop vogelhuisjes timmeren en nog veel meer! Er zit vast iets leuks voor jou bij! Neem gauw een kijkje in het volledige aanbod, meld je aan en zet de data en tijdstippen gelijk in je agenda. Klik hier voor het programma.    

Nulmeting flora en fauna in Stadspark Dordrecht

18 apr 2024

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de ProvincialewegOnderzoekDe komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar...

Lees meer

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de Provincialeweg Onderzoek De komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar binnen 10 minuten kan bereiken. Met een oppervlakte van maar liefst 400 hectare wordt het een park om te recreëren waar ook flora en fauna de ruimte krijgen. Om te weten hoe het is gesteld met de flora en fauna in Stadspark Dordrecht hebben we Ecoresult B.V. gevraagd een nulmeting uit te voeren. Ecoresult onderzocht welke en hoeveel soorten dieren en planten er nu aanwezig zijn. De resultaten gebruiken we om maatregelen te nemen die de natuur in het Stadspark helpen verbeteren. Natuurmaatregelen Het nieuwe stadspark strekt zich uit van noord naar zuid midden door de stad, van het Wantij tot aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Het gebied vormt een aaneenschakeling van groengebieden. Deze groengebieden worden doorsneden wordt door verschillende (snel)wegen, spoorlijnen, sportvelden en waterpartijen. Gemeente Dordrecht wil maatregelen nemen om de samenhang tussen de groengebieden te verbeteren, met als doel de biodiversiteit te stimuleren. In het najaar van 2024 starten we met de uitvoer van maateregelen waarmee het makkelijker wordt voor planten en dieren om zich te verplaatsen. Een voorbeeld van zo\'n maatregel is een zogenaamde faunapassage. Dat is een soort natuurlijke oversteekplaats voor dieren. Nulmeting Voor de nulmeting heeft Ecoresult een team samengesteld met specialisten op het gebied van vogels, zoogdieren, insecten, aquatische fauna en planten. Het team heeft vastgesteld welke flora en fauna er nu in het gebied voorkomen en in welke aantallen. Ook onderzocht Ecoresult hoe het gebied door deze soorten wordt gebruikt en waar de knelpunten liggen. Verder brachten ze kwetsbare plekken voor vogels en vleermuizen in kaart. En aan de hand van dit onderzoek weten we ook meer over de waterkwaliteit. Het is de bedoeling deze metingen over een aantal jaar te herhalen, zodat we kunnen nagaan of de genomen maatregelen effectief zijn geweest. Resultaten Wil je meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Lees dan hier verder.

Groenblauwe schoolpleinen inspiratiebijeenkomst op 14 maart

5 mrt 2024

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein?Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ...

Lees meer

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ‘Groenblauwe schoolpleinen’! Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatiever in het spelen. Kinderen komen op een vanzelfsprekende manier in aanraking met de natuur en het klimaat. En een groenblauwe plein kan ook als lesruimte worden gebruikt. Wil je weten hoe? Op 14 maart ben je vanaf 15.30 uur welkom bij Yuverta aan de Groenezoom 398 in Dordrecht. We vertellen je alles over de (subsidie) mogelijkheden voor jouw school. Je kunt je aanmelden via deze link AANMELDEN


  Nieuwsoverzicht
privacy