Laat je tuin goed achter tijdens je vakantie

15 jul 2022

De vakantieperiode is aangebroken en dat betekent voor velen de koffer inpakken, caravan inruimen of het vliegtuig pakken. We gaan meestal goed voorbereid op vakantie. Maar hoe zit het met de tuin? De vakantiepret is snel voorbij als je thuiskomt en je ziet dat het gras is verbrand, de bloemen zijn verpieterd en de planten en de bomen een flinke optater hebben gehad. Hoe bereid je de tuin voor op jouw vakantie?

Het mooiste is, als je de mogelijkheid hebt, om een familielid of de buren te vragen om in ieder geval wekelijks water te geven of te sproeien. Het zou mooi zijn als de ‘tuinoppas’ daarnaast nog wat ‘onderhoudswerkzaamheden’ zou willen doen, zoals maaien en uitgebloeide bloemen weghalen. Maar als je niet die luxe hebt, bereid de tuin dan voor op jouw afwezigheid.

Klimaatbestendig

Als je geen tuinoppas hebt, wat is dan de belangrijkste tip? “Die vraag komt feitelijk vaak te laat”, zegt Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern. “In een eerder stadium moet een tuinbezitter zich afvragen: heb ik mijn tuin voldoende klimaatbestendig ingericht? Daarbij komt het neer op een goede conditie van de tuinbodem en de juiste plant op de juiste plaats.”

Bij een bestaande tuin regel je niet even snel de klimaatbestendigheid, zegt Van Ooijen. “Je zou de tuinbodem kunnen bedekken met een mulchlaag. Goed voor de vochthuishouding en het bodemleven.” Door de mulch droogt de grond minder snel uit en daar heb je tijdens afwezigheid met vakantie voordeel van.

Bloemstengels

Geef ongewenste planten, onkruid of sierplanten geen gelegenheid om zich tijdens jouw vakantie op eigen houtje te gaan verspreiden. Verwijder daarom de bloemstengels en zaadkoppen. Van planten die meermaals kunnen bloeien kun je alle (bijna) uitgebloeide bloemen en bloemstengels wegsnoeien. Zo voorkom je dat de bloeiperiode ten einde is als je straks terugkomt van vakantie, en stimuleer je een tweede bloei in de nazomer. Het gaat hierbij om onder meer akelei, geranium, kattenkruid, lavendel, geranium en vrouwenmantel.

Een klimroos, druif of blauweregen is mooi als je ze tenminste niet, al dan niet geknakt, op de grond aantreft bij thuiskomst. Bind klimplanten daarop goed vast en zorg voor ondersteuning bij hogere planten.

Potplanten

Wie planten in een pot heeft staan in de tuin kan ze het beste zoveel mogelijk dicht bij elkaar zetten op een beschutte plek. Zo drogen de planten minder snel uit. Voor een eventuele tuinoppas is het makkelijk bij het water geven. “Ook zou je waterschalen onder de potten kunnen plaatsen waar het water in blijft staan. Dat geeft ze wat extra tijd”, aldus Van Ooijen. Je kunt ook nog alle planten al dan niet vloeibare plantenvoeding geven. “Bij planten in potten moet je ook de overweging maken welke soorten nauwelijks water vragen. Rozemarijn bijvoorbeeld en klimop geven nooit problemen.”

De mensen die groente en fruit in hun tuin hebben, moeten voor vertrek zoveel mogelijk rijp fruit plukken en groente oogsten die geschikt is voor consumptie.

Veel water

Wat betreft het gazon: maai het gras voor je weggaat nog eenmaal, het liefst de dag voor vertrek. Maai liever niet te kort, want dat kan het gras verschroeien en uitdrogen door de zon. Het gras kan meestal wel 2 weken zonder maaien. Mocht je na je vakantie een verschroeid, geel en droog grasveld aantreffen, dan zijn er overigens nog genoeg manieren om je gras te redden. Je kunt wel het beste meteen veel water geven (uit de regenton!).

Vijver

De vijverliefhebbers kunnen het beste voor de vakantie de waterstand controleren en eventueel water bijvullen. Draadalgen kunnen het wateroppervlak dichtgroeien, dus verwijder dat. Dat kan gewoon langs de vijverrand blijven liggen; dieren en insecten worden hiermee geholpen om de weg naar het water te vinden.
Het is niet slim om kort voordat je met vakantie gaat nieuwe planten te planten; die drogen veel te snel uit als je er niet bent.

Voor wie dit allemaal te veel is, heeft Van Ooijen nog een geruststellende opmerking: “Je zou ook gewoon niets kunnen doen. Veel planten kunnen best tegen een stootje. Van planten die er niet tegen kunnen en compleet afsterven, weet je dan dat je ze moet vervangen.”

Tuinmeubilair

Als je terugkomt en je wilt weer van je tuin genieten, zorg dan dat het tuinmeubilair niet is beschadigd door slecht weer en hoosbuien. Berg het daarom zo goed mogelijk op.
Als je weer thuis bent moet je goed kijken welke planten te lijden gehad hebben van bijvoorbeeld de droogte. Vervang die dan voor bestendige soorten. “Wat extra mest en voeding om de opgelopen achterstand weg te werken kan natuurlijk ook”, zegt Ben van Ooijen. “En niet in paniek raken … Een tuin is altijd weer vrij snel in conditie te krijgen.”

Tips in het kort

1. Breng mulch aan in de borders
2. Verwijder onkruid
3. Bind klimplanten goed vast
4. Zet potplanten dicht bij elkaar
5. Pluk rijp fruit
6. Maai het gazon niet te kort
7. Vul de vijver bij
8. Plant geen nieuwe planten kort voor de vakantie
9. Berg het tuinmeubilair zo goed mogelijk op

Een fijne vakantie gewenst, ook in je eigen tuin!

Meer nieuws


Gratis bomen bij de Dordtse Bomen- en plantenhub

17 nov 2023

Gratis bomen bij de bomenuitdeeldag op 18 november.Zoek je een boom voor je tuin? Kom dan een gratis boom ophalen tijdens de bomenuitdeeldag van de Do...

Lees meer

Gratis bomen bij de bomenuitdeeldag op 18 november. Zoek je een boom voor je tuin? Kom dan een gratis boom ophalen tijdens de bomenuitdeeldag van de Dordtse Bomen- en Plantenhub. Op zaterdagochtend 18 november van 10.30 tot 12.00 uur kun je kiezen uit verschillende bomen. De bomen zijn maximaal anderhalve meter hoog, dus goed mee te nemen in de auto. Er zijn onder andere meidoorns, berken en veldesdoorns. Locatie: de bomenuitdeeldag is bij Volkstuinvereniging de Vrije Tuinder. Deze vind je op sportpark Schenkeldijk (de dijk af, eerste weg links, helemaal doorrijden tot het einde van het sportpark, aan de rechterkant is de ingang). In elke tuin past wel een boom. Een boom zorgt voor schaduw en verkoeling in de zomer en werkt tegen wateroverlast tijdens hevige regenbuien. En wist je dat als je uitkijkt op een boom je vaak gelukkiger bent?

Winterlezing Composteren kun je leren

16 okt 2023

9 november gaat de winterlezingenreeks van Werkgroep Biodivers Dordt weer van start.Biodivers Dordt, een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei &...

Lees meer

9 november gaat de winterlezingenreeks van Werkgroep Biodivers Dordt weer van start. Biodivers Dordt, een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, Nivon Drechtsteden, KNNV, Stadslandbouwkas de Oude Beer en Duurzaamheidscentrum Weizigt, organiseert deze winter een lezingenreeks over het thema biodiversiteit! De reeks gaat in op allerlei aspecten van de natuur, maar ook op wat u praktisch zelf kunt doen in uw eigen tuin en buurt. Composteren kun je leren De eerste lezing is op donderdagavond 9 november met als titel Composteren kun je leren. Compostmeester Caroline de Vlaam vertelt over het waarom, hoe en wat van het zelf eenvoudig composteren. Ook het wormenhotel en fermenteren van resten in een bokashi-emmer worden besproken. Dus wil jij aan de slag met het composteren van je groente, fruit en tuinafval voor een betere bodem voor jouw tuin, kom dan naar deze lezing. Locatie: De Groeituinen, Patersweg 53. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.30 uur. De lezing is gratis. Consumpties voor eigen rekening.

Amstelwijck voorbeeld in KNMI klimaatscenario’s

10 okt 2023

De nieuwe Dordtse wijk Amstelwijck is opgenomen in de KNMI Klimaatscenario’s 2023 als voorbeeld voor de bouw van een wijk die op de gevolgen van kli...

Lees meer

De nieuwe Dordtse wijk Amstelwijck is opgenomen in de KNMI Klimaatscenario’s 2023 als voorbeeld voor de bouw van een wijk die op de gevolgen van klimaatverandering is voorbereid. De nieuwe klimaatscenario’s van de KNMI laten zien wat Nederland de komende decennia te wachten staat aan klimaatverandering. Zelfs in de meest optimistische scenario’s verandert het klimaat nog een flinke tijd door, met grote gevolgen voor Nederland. Het wordt in alle seizoenen warmer, met meer tropische dagen en minder vorstdagen. De winters worden natter, de zomers worden droger. Er ontstaan zwaardere buien en de zeespiegel blijft stijgen. In Dordrecht werken we aan oplossingen om beter om te gaan met deze veranderingen. Eén van die oplossingen is het bouwen van zogenaamde klimaatadaptieve wijken. Dat doen we samen met partners als projectontwikkelaars, bouwbedrijven en financiers. En natuurlijk samen met de (toekomstig) bewoners. Amstelwijck is hiervoor door het KNMI gekozen als voorbeeld. In het Gebruikersrapport KNMI’23 Klimaatscenario’s lees je er alles over. Met het voorbeeld van  Amstelwijck op pagina 50. KNMI23_klimaatscenarios_gebruikersrapport_23-03.pdf  Of kijk naar deze heldere animatie, als je in 3 minuten wilt weten hoe het klimaat in Nederland er de komende jaren uit kan gaan zien. https://youtu.be/3DCIzLbAvz8 Klimaatbestendig bouwen in Amstelwijck | Groenblauw Dordrecht


  Nieuwsoverzicht
privacy