Laat je tuin goed achter tijdens je vakantie

15 jul 2022

De vakantieperiode is aangebroken en dat betekent voor velen de koffer inpakken, caravan inruimen of het vliegtuig pakken. We gaan meestal goed voorbereid op vakantie. Maar hoe zit het met de tuin? De vakantiepret is snel voorbij als je thuiskomt en je ziet dat het gras is verbrand, de bloemen zijn verpieterd en de planten en de bomen een flinke optater hebben gehad. Hoe bereid je de tuin voor op jouw vakantie?

Het mooiste is, als je de mogelijkheid hebt, om een familielid of de buren te vragen om in ieder geval wekelijks water te geven of te sproeien. Het zou mooi zijn als de ‘tuinoppas’ daarnaast nog wat ‘onderhoudswerkzaamheden’ zou willen doen, zoals maaien en uitgebloeide bloemen weghalen. Maar als je niet die luxe hebt, bereid de tuin dan voor op jouw afwezigheid.

Klimaatbestendig

Als je geen tuinoppas hebt, wat is dan de belangrijkste tip? “Die vraag komt feitelijk vaak te laat”, zegt Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern. “In een eerder stadium moet een tuinbezitter zich afvragen: heb ik mijn tuin voldoende klimaatbestendig ingericht? Daarbij komt het neer op een goede conditie van de tuinbodem en de juiste plant op de juiste plaats.”

Bij een bestaande tuin regel je niet even snel de klimaatbestendigheid, zegt Van Ooijen. “Je zou de tuinbodem kunnen bedekken met een mulchlaag. Goed voor de vochthuishouding en het bodemleven.” Door de mulch droogt de grond minder snel uit en daar heb je tijdens afwezigheid met vakantie voordeel van.

Bloemstengels

Geef ongewenste planten, onkruid of sierplanten geen gelegenheid om zich tijdens jouw vakantie op eigen houtje te gaan verspreiden. Verwijder daarom de bloemstengels en zaadkoppen. Van planten die meermaals kunnen bloeien kun je alle (bijna) uitgebloeide bloemen en bloemstengels wegsnoeien. Zo voorkom je dat de bloeiperiode ten einde is als je straks terugkomt van vakantie, en stimuleer je een tweede bloei in de nazomer. Het gaat hierbij om onder meer akelei, geranium, kattenkruid, lavendel, geranium en vrouwenmantel.

Een klimroos, druif of blauweregen is mooi als je ze tenminste niet, al dan niet geknakt, op de grond aantreft bij thuiskomst. Bind klimplanten daarop goed vast en zorg voor ondersteuning bij hogere planten.

Potplanten

Wie planten in een pot heeft staan in de tuin kan ze het beste zoveel mogelijk dicht bij elkaar zetten op een beschutte plek. Zo drogen de planten minder snel uit. Voor een eventuele tuinoppas is het makkelijk bij het water geven. “Ook zou je waterschalen onder de potten kunnen plaatsen waar het water in blijft staan. Dat geeft ze wat extra tijd”, aldus Van Ooijen. Je kunt ook nog alle planten al dan niet vloeibare plantenvoeding geven. “Bij planten in potten moet je ook de overweging maken welke soorten nauwelijks water vragen. Rozemarijn bijvoorbeeld en klimop geven nooit problemen.”

De mensen die groente en fruit in hun tuin hebben, moeten voor vertrek zoveel mogelijk rijp fruit plukken en groente oogsten die geschikt is voor consumptie.

Veel water

Wat betreft het gazon: maai het gras voor je weggaat nog eenmaal, het liefst de dag voor vertrek. Maai liever niet te kort, want dat kan het gras verschroeien en uitdrogen door de zon. Het gras kan meestal wel 2 weken zonder maaien. Mocht je na je vakantie een verschroeid, geel en droog grasveld aantreffen, dan zijn er overigens nog genoeg manieren om je gras te redden. Je kunt wel het beste meteen veel water geven (uit de regenton!).

Vijver

De vijverliefhebbers kunnen het beste voor de vakantie de waterstand controleren en eventueel water bijvullen. Draadalgen kunnen het wateroppervlak dichtgroeien, dus verwijder dat. Dat kan gewoon langs de vijverrand blijven liggen; dieren en insecten worden hiermee geholpen om de weg naar het water te vinden.
Het is niet slim om kort voordat je met vakantie gaat nieuwe planten te planten; die drogen veel te snel uit als je er niet bent.

Voor wie dit allemaal te veel is, heeft Van Ooijen nog een geruststellende opmerking: “Je zou ook gewoon niets kunnen doen. Veel planten kunnen best tegen een stootje. Van planten die er niet tegen kunnen en compleet afsterven, weet je dan dat je ze moet vervangen.”

Tuinmeubilair

Als je terugkomt en je wilt weer van je tuin genieten, zorg dan dat het tuinmeubilair niet is beschadigd door slecht weer en hoosbuien. Berg het daarom zo goed mogelijk op.
Als je weer thuis bent moet je goed kijken welke planten te lijden gehad hebben van bijvoorbeeld de droogte. Vervang die dan voor bestendige soorten. “Wat extra mest en voeding om de opgelopen achterstand weg te werken kan natuurlijk ook”, zegt Ben van Ooijen. “En niet in paniek raken … Een tuin is altijd weer vrij snel in conditie te krijgen.”

Tips in het kort

1. Breng mulch aan in de borders
2. Verwijder onkruid
3. Bind klimplanten goed vast
4. Zet potplanten dicht bij elkaar
5. Pluk rijp fruit
6. Maai het gazon niet te kort
7. Vul de vijver bij
8. Plant geen nieuwe planten kort voor de vakantie
9. Berg het tuinmeubilair zo goed mogelijk op

Een fijne vakantie gewenst, ook in je eigen tuin!

Meer nieuws


Bewonersavond ‘Ben jij klaar voor de vloed?’ 23 september

10 sep 2024

Wat doe jij als het water komt? En dan bedoelen we ècht hoog water: stórmvloed! Weet jij dan wat je te doen staat? En wat doen gemeente, Rijkswaters...

Lees meer

Wat doe jij als het water komt? En dan bedoelen we ècht hoog water: stórmvloed! Weet jij dan wat je te doen staat? En wat doen gemeente, Rijkswaterstaat en het waterschap in zo’n geval? Hoe bereiden we ons goed voor? Al deze vragen komen aan bod tijdens de gratis bewonersavond ‘Ben jij klaar voor de vloed?’ op 23 september om 19.30 uur in de Kunstkerk, aan de Museumstraat 65. We nodigen jou hiervoor van harte uit. Speciaal voor inwoners van de stad en andere geïnteresseerden organiseren gemeente en waterschap Hollandse Delta tijdens Festival Voor de Vloed een inspirerende bijeenkomst over hoe om te gaan met (hoog)water in onze regio en stad. Programma In een avondvullend programma leer je hoe je je kunt voorbereiden op een overstroming. Ook leer je wat je moet doen als het eenmaal zo ver is. Heb jij bijvoorbeeld een noodpakket in huis? Weet jij wat er in moet zitten? En stel dat je moet evacueren, weet je dan waarheen? Daarnaast kun je de foto-expositie Waterberichten van Stadskunstenaar Anja de Jonge bekijken. Haar werk gaat over de risico\'s van klimaatverandering en hoe Dordrecht omgaat met water. Aanmelden Ben je benieuwd en wil je meer weten? Kom dan op 23 september naar de bewonersavond in de Kunstkerk, aan de Museumstraat 65. Inloop vanaf 19.00 uur. Om 19.30 uur begint het programma. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur. Toegang is gratis. Wel graag van tevoren even aanmelden. Dat kan hieronder: [gravityform id=\"39\" title=\"true\" description=\"true\"] Festival Voor de Vloed De bewonersavond is onderdeel van het Festival Voor de Vloed. Het volledige programma vind je op www.festivalvoordevloed.nl    

Kom jij naar het Festival Voor de Vloed?

9 sep 2024

Van 21 september tot 1 oktober vindt in de Dordtse binnenstad voor de tweede keer het Festival Voor de Vloed plaats. Dit festival vraagt aandacht voor...

Lees meer

Van 21 september tot 1 oktober vindt in de Dordtse binnenstad voor de tweede keer het Festival Voor de Vloed plaats. Dit festival vraagt aandacht voor wateroverlast en overstroming. Maar bovenal vieren we dat Dordrecht klaar is voor de vloed. Dat gebeurt met verschillende activiteiten voor alle Dordtenaren en inwoners uit de regio. De grote aftrap is op zaterdag 21 september met straattheater en excursies. Dordrecht is kwetsbaar als het water stijgt. Daarom beschermen we de stad en haar bewoners met veilige dijken en waterkeringen. Elk jaar hebben we in Dordrecht te maken met hoogwater en wateroverlast. Door klimaatverandering stijgt de kans op een grote overstroming. Festival Voor de Vloed vraagt hier aandacht voor en laat festivalbezoekers ervaren hoe ze zich kunnen voorbereiden op de vloed. Leven met hoogwater Zaterdag 21 september is er door de hele Dordtse binnenstad pop-up straattheater. Met ludieke acts laten acteurs zien hoe het is om te leven met hoogwater. Ook laten ze zien wat inwoners zelf kunnen doen om zich goed voor te bereiden. Er zweven onderwaterdieren door de binnenstad en bevers bouwen een dam over een winkelstraat. Redders van Dordt Kinderen kunnen op het Hof meedoen met de officiële Redders van Dordt Bootcamp. Hier maken bezoekers ook kennis met het werk van waterschap Hollandse Delta en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. ’s Avonds kunnen bezoekers de ‘Hoog en Droog Route’ lopen. Op de zolders van diverse prominente Dordtse gebouwen ervaren ze hoe het is om te schuilen tijdens een grote overstroming. Tiendaags festival Tot 1 oktober zijn er nog veel meer activiteiten waarin het stormseizoen, waterveiligheid en het belang van voorbereiding centraal staan, zoals rondvaarten, stadswandelingen en een tentoonstelling. Het volledige programma van Festival Voor de Vloed staat op www.festivalvoordevloed.nl

Paddenstoelenexcursie

27 aug 2024

Op 12 oktober maken we een herfstwandeling door de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Met behulp va...

Lees meer

Op 12 oktober maken we een herfstwandeling door de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Met behulp van een  paddenstoelenzoekkaart en een spiegeltje ontdek je welke paddenstoelen je hebt gevonden. De excursie is van 13.30 tot 15.30 uur en start bij het Biesboschcentrum aan de Baanhoekweg 53. Je kunt gratis deelnemen en je hoeft je niet aan te melden.  


  Nieuwsoverzicht
privacy