NEXT LEVEL 2021: oplossingen voor leefbare en groene steden

30 sep 2021

Dordrecht organiseert Europese conferentie voor klimaatbestendige steden

Op 20 oktober 2021 is Dordrecht gaststad voor zo’n 150 Europese professionals op het gebied van klimaatbestendige steden. Als hoofdpartner van het Europese project BEGIN (Blue Green Infrastructures through Social Innovation) organiseert Dordrecht NEXT LEVEL 2021: een eendaagse hybride conferentie over op de natuur gebaseerde oplossingen voor leefbare en klimaatbestendige steden.

NEXT LEVEL 2021 is de eindconferentie van BEGIN, een samenwerking sinds 2016 tussen 10 Europese steden en 6 kennisinstellingen. Samen hebben zij de afgelopen jaren gewerkt aan oplossingen om beter om te gaan met extreme weersomstandigheden in hun stedelijke gebieden. Met een financiële impuls van de Europese Unie vanuit het Interreg North Sea Region Programme ontwikkelen de deelnemende steden oplossingen voor klimaatadaptatie, die gebaseerd zijn op de natuur. Deze zogenaamde ‘Nature Based Solutions (NBS)’ vormen de kern van het project. Uitgangspunt bij de oplossingen is steeds dat relevante lokale partijen in een stad of wijk, waaronder de inwoners, worden betrokken.

Lokale projecten
Tijdens de conferentie op 20 oktober presenteren de deelnemende steden de lokale projecten die in de afgelopen jaren al succesvol zijn ingezet en afgerond. Praktijkmensen, deskundigen en onderzoekers komen bij elkaar om van elkaar te leren en inspiratie op te doen. Zij wisselen ervaringen uit en delen voorbeelden voor innovatieve oplossingen voor het aanpassen van steden aan de effecten van klimaatverandering. Centraal staat daarbij hoe we dit kunnen doen met oog voor de bewoners, biodiversiteit, gezondheid en leefomgeving.

Overstromingen
De veranderingen in het klimaat treffen steden en gemeenschappen over de hele wereld, ook in West-Europa. De recente overstromingen in Limburg, België en Duitsland lieten zien dat grote overstromingen door zware regenval ook dicht bij huis kunnen plaatsvinden. Extreme weersomstandigheden zorgen daarnaast voor meer en langere periodes van droogte en hitte. Met als gevolg grondwatertekorten en hittestress in versteende wijken.

Dordrecht
Dordrecht kent een eeuwenlange geschiedenis van grote en kleine overstromingen. De stad bevordert dan ook voortdurend de waterveiligheid door intensieve samenwerking met partners en met innovatieve projecten. Ook werkt Dordrecht samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners aan het verbeteren van de leefomgeving door de stad steeds groener en klimaatbestendiger te maken.

“Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in stedelijke gebieden. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren alleen maar groeien. Het is daarom noodzaak om meer leefbare steden te bouwen. Die zijn van cruciaal belang voor een gezonde en duurzame toekomst. De kwetsbaarheid van Dordrecht voor overstromingen heeft ons eeuwenlange ervaring gegeven om aan deze missie te werken. We kijken ernaar uit om onze Groenblauwe visie op het verbeteren van de leefomgeving te delen op NEXT LEVEL 2021”, zegt Ellen Kelder, opgavemanager van Groenblauw Dordrecht.

Hybride conferentie
De komende jaren gaan de BEGIN-partners verder werken aan vernieuwende en toepasbare ideeën en nieuwe samenwerkingen creëren. Dordrecht nodigt dan ook professionals en inwoners uit om deel te nemen aan het gesprek over de toekomst van leefbare steden op de NEXT LEVEL 2021-conferentie. Dat kan zowel op de locatie zelf, in het Energiehuis, als online. Naast de deelnemende steden biedt het programma toonaangevende sprekers en vier interactieve workshops. Sprekers zijn o.a. Dr. Ir. Robert Snep, Wageningen Universiteit; Senator Dr. Anjes Tjarks, stad Hamburg; Mckenna Davis, Ecologisch Instituut; Paul Sayers, directeur van Sayers en Partners; en Jens Thoms Ivarsson, stad Göteborg. Het volledige programma is te downloaden op de website van NEXT LEVEL 2021.

NEXT LEVEL 2021 is een hybride conferentie. Je kunt zowel fysiek in Dordrecht als online vanachter de computer of tablet deelnemen. De fysieke conferentie vindt plaats in het Energiehuis aan de Noordendijk. De voertaal tijdens de conferentie is Engels. Deelname is kosteloos.

Aanmelden
Aanmelden voor fysieke en voor online deelname kan via Registration. Meer informatie over de inhoud en het programma is te vinden op www.nextlevel2021.eu

Meer nieuws


Nulmeting flora en fauna in Stadspark Dordrecht

18 apr 2024

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de ProvincialewegOnderzoekDe komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar...

Lees meer

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de Provincialeweg Onderzoek De komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar binnen 10 minuten kan bereiken. Met een oppervlakte van maar liefst 400 hectare wordt het een park om te recreëren waar ook flora en fauna de ruimte krijgen. Om te weten hoe het is gesteld met de flora en fauna in Stadspark Dordrecht hebben we Ecoresult B.V. gevraagd een nulmeting uit te voeren. Ecoresult onderzocht welke en hoeveel soorten dieren en planten er nu aanwezig zijn. De resultaten gebruiken we om maatregelen te nemen die de natuur in het Stadspark helpen verbeteren. Natuurmaatregelen Het nieuwe stadspark strekt zich uit van noord naar zuid midden door de stad, van het Wantij tot aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Het gebied vormt een aaneenschakeling van groengebieden. Deze groengebieden worden doorsneden wordt door verschillende (snel)wegen, spoorlijnen, sportvelden en waterpartijen. Gemeente Dordrecht wil maatregelen nemen om de samenhang tussen de groengebieden te verbeteren, met als doel de biodiversiteit te stimuleren. In het najaar van 2024 starten we met de uitvoer van maateregelen waarmee het makkelijker wordt voor planten en dieren om zich te verplaatsen. Een voorbeeld van zo\'n maatregel is een zogenaamde faunapassage. Dat is een soort natuurlijke oversteekplaats voor dieren. Nulmeting Voor de nulmeting heeft Ecoresult een team samengesteld met specialisten op het gebied van vogels, zoogdieren, insecten, aquatische fauna en planten. Het team heeft vastgesteld welke flora en fauna er nu in het gebied voorkomen en in welke aantallen. Ook onderzocht Ecoresult hoe het gebied door deze soorten wordt gebruikt en waar de knelpunten liggen. Verder brachten ze kwetsbare plekken voor vogels en vleermuizen in kaart. En aan de hand van dit onderzoek weten we ook meer over de waterkwaliteit. Het is de bedoeling deze metingen over een aantal jaar te herhalen, zodat we kunnen nagaan of de genomen maatregelen effectief zijn geweest. Resultaten Wil je meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Lees dan hier verder.

Groenblauwe schoolpleinen inspiratiebijeenkomst op 14 maart

5 mrt 2024

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein?Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ...

Lees meer

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ‘Groenblauwe schoolpleinen’! Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatiever in het spelen. Kinderen komen op een vanzelfsprekende manier in aanraking met de natuur en het klimaat. En een groenblauwe plein kan ook als lesruimte worden gebruikt. Wil je weten hoe? Op 14 maart ben je vanaf 15.30 uur welkom bij Yuverta aan de Groenezoom 398 in Dordrecht. We vertellen je alles over de (subsidie) mogelijkheden voor jouw school. Je kunt je aanmelden via deze link AANMELDEN

Winterlezing Planten families en determineren

2 feb 2024

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond ...

Lees meer

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond 8 februari naar de winterlezing Planten families en determineren. Willemien Troelstra, auteur van de blog Stadsplanten.nl en coördinator van Floron Zuid Holland Zuid neemt je mee in het herkennen van soorten stadsplanten. Je krijgt een introductie planten determineren zodat je na de lezing in je eigen tuin of buurt aan de slag kunt met het herkennen en op naam brengen van de natuur dichtbij. De lezing vindt plaats bij de Voliére, Adjudant H.P. Kosterstraat 5. Inloop om 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur tot 21.30 uur. Deelname is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Consumpties zijn voor eigen rekening. Dit is een activiteit van Biodivers Dordt, een samenwerking tussen  IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, Nivon Drechtsteden, KNNV, Stadslandbouwkas de Oude Beer, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Biesboschcentrum en gemeente Dordrecht. We organiseren deze winter een lezingenreeks over het thema biodiversiteit. De reeks gaat in op allerlei aspecten van de natuur, maar ook op wat u praktisch zelf kunt doen in uw eigen tuin en buurt.


  Nieuwsoverzicht
privacy