NL Waterway Cleanup
17 sep 2021
Zaterdag 18 september is World Cleanup Day. Wereldwijd gaan mensen op pad om zwerfafval op te ruimen. Ook Nederlanders trekken er met afvalprikkers op uit. Op vrijdag 17 september is in Dordrecht de kick-off met de NL Waterway Cleanup 2021. Een schoonmaakestafette waarbij Nederlandse ambassades in 20 landen op pad gaan om zwerfafval in de buurt van water op te ruimen.
Zwerfafval is een zeer ernstig en levensbedreigend probleem. Jaarlijks belandt 8 miljoen ton plastic in de vorm van microplastics in onze oceanen! Met alle schadelijke gevolgen voor natuur en milieu, en dus de mens. De microplastics komen in onze voedselketen terecht, in ons drinkwater en in de lucht die we ademen. Rivieren, zeeën en oceanen zijn de levensaders van onze steden. In de toekomst zal tweederde van de wereldbevolking in steden wonen. Schoon water is van vitaal belang voor onze gezondheid en dagelijkse behoeften, voor de natuur en de biodiversiteit, en voor een duurzame economische groei.
NL Waterway Cleanup 2021
NL Waterway Cleanup 2021 is een initiatief van het NL Branding team van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Nederland heeft een internationale reputatie op het vlak van watermanagement en het omgaan met uitdagingen zoals teveel water, te weinig water en vervuild water. En eigenlijk begon dit 600 jaar geleden in Dordrecht, toen de regio werd geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van de Sint Elisabethsvloed. Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen om de kick-off van de wereldwijde NL Waterway Cleanup 2021 in Dordrecht te laten plaatsvinden. Naast de kick-off in Dordrecht doen Nederlandse ambassades in 14 landen mee aan de actie: Australië, Canada, China, Costa Rica, Cuba, Ierland, India, Italië, Kenia, Oman, Panama, Portugal, Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk.
De Staart
De kick-off vindt plaats op de steiger bij het Stayokay Hostel Dordrecht, aan de Baanhoekweg 25. Om 11.00 uur zal wethouder Marco Stam (klimaatadaptatie) daar het startschot voor de opruimactie geven. De locatie van De Staart is niet toevallig. Dit hooggelegen gebied van Dordrecht is in beeld als toekomstige schuillocatie in het geval van overstromingen. Ook biedt het kansen voor innovatieve woon- en werkvormen, waarbij de waarde van de natuurlijke omgeving (Wantij, De Biesbosch) gekoesterd en betrokken wordt. Het gebied is een van de ‘journeys’ van het Valuing Water Initiative, een programma dat het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ontwikkeld om wereldwijd de waarde van water beter verankerd te krijgen in de besluitvorming van overheden en bedrijven.
Deelnemers
De kick-off op 17 september wordt georganiseerd door RVO, in samenwerking met Gemeente Dordrecht, DEAL Drecht Cities en Stayokay Dordrecht. Aan de opruimactie tijdens deze kick-off nemen zowel ondernemers, ambtenaren als wijkbewoners deel. Zo zijn er deelnemers van het Young Professionals netwerk van DEAL Drecht Cities, medewerkers van RVO en de Gemeente Dordrecht en een aantal actieve bewoners van De Staart, die er regelmatig gezamenlijk op uit trekken om zwerfafval in hun wijk op te ruimen.