Nulmetingen biodiversiteit Eiland van Dordrecht
1 jul 2021
De Gemeente Dordrecht is een onderzoek gestart naar de biodiversiteit op het Eiland van Dordrecht. ‘Biodiversiteit’ staat voor verschillend (‘divers’) leven (‘bios’). Het gaat om alle wilde planten en dieren die op ons eiland voorkomen. De ambitie is om de Dordtse biodiversiteit te behouden en te verbeteren. Het onderzoek begint met een nulmeting op zes plekken.
Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Veel soorten planten en dieren zijn zeldzaam geworden of zelfs uitgestorven. Het is daarom belangrijk dat we de biodiversiteit beschermen. Daarbij gaat het niet alleen om de verscheidenheid van planten en dieren. Het gaat ook om de leefgebieden waarin die soorten voorkomen.
Onze planten en dieren zijn nuttig, omdat ze zorgen voor afbraak van dode dieren en planten. Daarnaast helpen ze bij bestuiving van planten, het zuiveren van water en het beheersen van plagen. Planten en dieren hebben daarom in het natuurbeleid in Nederland een belangrijke rol gekregen. Biodiversiteit is ook een belangrijk onderwerp binnen het natuurbeleid van Dordrecht.
Biodiversiteit behouden en stimuleren
De gemeente noemt haar ambitie op het vlak van biodiversiteit in de Omgevingsvisie 1.0. Het gaat om ‘het behouden en stimuleren van biodiversiteit’. Daarvoor moet de gemeente onderwerpen aanpakken als klimaatverandering en ongewenste exoten. Dit zijn woekerende planten- en dierensoorten die hier oorspronkelijk niet voorkwamen. Ze vormen nu een bedreiging voor inheemse soorten. Meer kennis over de Dordtse biodiversiteit is hard nodig. Daarom is onderzoek ernaar belangrijk.
Nulmeting
Op zes plekken laat de gemeente nu onderzoek in de vorm van een nulmeting uitvoeren. Het Natuurwetenschappelijk centrum doet nulmetingen in het Wantijpark, Project Vlijweide, Kors Monsterpad, Sportpark Reeweg en langs de Zeedijk. Van der Helm Milieubeheer doet dit op de nieuwbouwlocatie Amstelwijck-Midden.
Amstelwijck als onderzoeksgebied
Amstelwijck-Midden is een goed voorbeeld van een gebied in ontwikkeling. De sportvelden maken hier in de toekomst plaats voor woningbouw in een groene omgeving. Behoud van waardevolle structuren, zoals bomenrijen en watergangen, staat centraal. Daarnaast heeft de gemeente zich tot doel gesteld om in de wijk tot 40 procent groen te ontwikkelen. Maar hoe ontwikkelt de biodiversiteit zich ondertussen?
Van der Helm Milieubeheer begint met een nulmeting voor de start van de werkzaamheden. Na afronding van dit onderzoek voert de gemeente het woningbouwplan uit. De jaren erna onderzoekt de gemeente hoe de biodiversiteit zich heeft aangepast. Het onderzoek gaat over planten en insecten, zoals vlinders, bijen en zweefvliegen. Zij vormen een belangrijke basis van de biodiversiteit. Aan deze soorten kun je goed zien wat het effect is van veranderingen in de leefomgeving.
De onderzoeksresultaten laten zien of de gemeente erin slaagt om biodiversiteit te behouden en te stimuleren. Lukt dat met maatregelen als behoud van waardevol groen en de aanleg van 40 procent groen? Zo ja, dan kan Amstelwijck-Midden een inspirerend voorbeeld zijn voor andere bouwprojecten in de toekomst.