Op zoek naar 10.000 soorten in het 10.000 soorten-jaar

11 jan 2024

In 2024 gaan we zoveel mogelijk soorten dieren en planten ontdekken op het Eiland van Dordrecht. Groene organisaties en de gemeente gaan de Dordtse biodiversiteit in kaart brengen. Het doel is om in één jaar 10.000 wilde soorten leven waar te nemen op het Eiland van Dordrecht en in de wateren daar omheen. 10.000 verschillende soorten! En daarvan zit de helft in de bodem.

Biodiversiteit

Je hoort de laatste jaren vaak over biodiversiteit. Dat is de verscheidenheid in wilde planten en dieren. Het gaat helaas niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Dordrecht heeft de ambitie om de biodiversiteit binnen en buiten de stad te versterken. Dat is  belangrijk voor een gezonde leefomgeving.

Maar hoe is het nu eigenlijk gesteld met het Dordtse dieren- en plantenleven? Onderzoek hiernaar is hard nodig. Samen met heel veel natuurliefhebbers en natuurexperts gaan we de uitdagende zoektocht aan. In dit 10.000 soortenjaar gaan we met vrijwilligers, experts, natuurverenigingen en onderzoeksinstituten onderzoek doen naar allerlei verschillende soortgroepen op het Eiland van Dordrecht. Zo verzamelen we heel veel nuttige informatie over de Dordtse biodiversiteit.

Onder de grond

Biodiversiteit is niet altijd zichtbaar met het blote oog. Vogels, insecten en andere dieren, planten, bomen en struiken kun je makkelijk waarnemen. In een waterrijk gebied zoals het onze leven ook veel soorten in het water. En een belangrijk deel van onze biodiversiteit zit zelfs onder de grond. In de bodem leven namelijk duizenden soorten bodemorganismen, zoals bacteriën en schimmels. Die zijn belangrijk voor een goede bodemkwaliteit en daarmee voor een gezonde leefomgeving. Daarom zoeken we in het 10.000 soortenjaar de helft van de soorten, dus 5.000, in de bodem.

Meedoen

Iedereen kan een steentje aan bijdragen aan het 10.000 soortenjaar. Ga dus ook gerust zelf op pad en geef je waarnemingen door via waarneming.nl. Wanneer jouw waarneming in 2024 en binnen de grenzen van het Eiland van Dordrecht wordt geregistreerd, telt deze automatisch mee in de resultaten.

Het is nog makkelijker, om voor je waarnemingen de app ObsIdentify te gebruiken. Je hoeft dan alleen met je telefoon een foto te maken van je waarneming en de app doet de rest. Klik hier voor een handige uitleg van hoe de app ObsIdentify werkt.

De Dordtse groene organisaties organiseren regelmatig activiteiten waarin ze op zoek gaan naar wilde soorten. Kijk hiervoor op de website van de Groene Agenda van Dordrecht.

Het Dordtse 10.000 soortenjaar is ook te volgen op Instagram:
 Bioblitzdordrecht2024 

 

Meer nieuws


Winterlezing Biesbosch door Arendsogen

14 jan 2025

Korte film: de Biesbosch door ArendsogenDe winterlezing door boswachter Harm Blom begint met de vertoning van een korte, maar indrukwekkende film geti...

Lees meer

Korte film: de Biesbosch door Arendsogen De winterlezing door boswachter Harm Blom begint met de vertoning van een korte, maar indrukwekkende film getiteld De Biesbosch door Arendsogen. Deze film biedt een uniek perspectief op het prachtige natuurgebied, de Biesbosch, gezien vanuit de ogen van een arend. Lezing: de Biesbosch van nu en de toekomst Na de film volgt een boeiende lezing van een uur door boswachter Harm Blom, waarin hij zijn uitgebreide kennis en passie voor de Biesbosch deelt. Hij zal het publiek meenemen op een reis door dit unieke ecosysteem van het zoetwatergetijdengebied. Wil je de lezing bijwonen, stuur een mail naar Biesboschcentrum Dordrecht, m.de.koning@dordrecht.nl en geef aan met hoeveel personen je komt. Je ontvangt geen bevestiging, maar bent van harte welkom op 15 februari. Wanneer: zaterdag 15 februari, van 14.00 uur tot 15.30 uur Locatie: Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 Kosten: gratis, aanmelden via m.de.koning@dordrecht.nl

Kerstmarkt voor groenblauw schoolplein IKC De Horizon

18 dec 2024

Op 19 december 2024 organiseert IKC De Horizon een kerstmarkt om geld in te zamelen voor een groenblauwe schoolplein. Je bent van harte welkom!Tegels ...

Lees meer

Op 19 december 2024 organiseert IKC De Horizon een kerstmarkt om geld in te zamelen voor een groenblauwe schoolplein. Je bent van harte welkom! Tegels eruit In maart 2025 begint de aanleg van een groenblauw schoolplein bij Integraal KindCentrum De Horizon in Dordrecht. Er worden 5700 stoeptegels verwijderd om plaats te maken voor groen en buitenlessen. Om geld in te zamelen, organiseert de school op 19 december 2024 een kerstmarkt met handgemaakte kerstproducten, een fotobooth, karaoke en een loterij. Groene oase Het nieuwe schoolplein, ontworpen door bureau Krachtgroen, wordt een groene oase met veel planten, bomen en kunst. Er komt een hartenbank van kunstenaar Johan Leemkuil en kunstwerken van Nico Parlevliet. De school werkt samen met kinderopvang SDK en Scheurwater Hoveniers. Groenblauw schoolplein Een groenblauw schoolplein heeft meer planten en minder tegels. Dit is goed voor de biodiversiteit en helpt bij waterberging. De gemeente Dordrecht stimuleert zulke schoolpleinen via de Ontwerpregeling en de Uitvoeringsregeling Groenblauwe Schoolpleinen. Annemarie Lammers, Senior Beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving: “Het is geweldig om te merken dat er ook in Dordrecht steeds meer animo is voor groenblauwe schoolpleinen. Dat is goed voor mens en natuur!” Kerstmarkt Wil je IKC De Horizon ook een handje helpen bij de aanleg van hun groenblauwe schoolplein? Kom dan naar de kerstmarkt op donderdag 19 december 2024. Je bent vanaf 16.30 uur welkom op de Singel 441. Wil je ook een groenblauw schoolplein? Kijk dan eens op op deze pagina.

Denk mee over regels voor vergroening

7 okt 2024

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversite...

Lees meer

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversiteit. Om dat in goede banen te leiden, hebben we zogenaamde ‘groenblauwe regels’ opgesteld. ‘Groen’ staat voor bomen en planten en ‘blauw’ staat voor water. Kunnen we nog dingen verbeteren of aanscherpen? Dat horen we graag van jou. Daarom nodigen we je uit voor de bewonersavond over de ‘groenblauwe regels’. Deze vindt plaats op 16 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. Het klimaat verandert en daar moeten we ons op voorbereiden. Dat heet ‘klimaatadaptatie’. Het zorgt ervoor dat we minder last krijgen van wateroverlast, bijvoorbeeld als er hevige regenbuien zijn. Ook voorkomt het hittestress op warme dagen. Het planten- en dierenleven noemen we ‘biodiversiteit’. Die gaat achteruit in Nederland. Er komen steeds minder dier- en plantensoorten voor. We proberen de biodiversiteit op het eiland van Dordrecht te beschermen en te laten groeien. Gezonde leefomgeving Een groene leefomgeving is ook beter voor de gezondheid van de Dordtenaren. Het betekent dat er in jouw buurt ook genoeg plekken zijn om te spelen, te bewegen en te ontmoeten. Elk initiatief om de stad te vergroenen, ook van bewoners zelf, kan een steentje bijdragen. Daarom bespreken we de opgestelde regels graag met je voordat ze van kracht worden. Programma Tijdens de inloopavond presenteren we de groenblauwe regels. Je leert wat ‘natuurinclusief bouwen’ is. Hoe werken we als gemeente aan het beschermen van de natuur in de stad? Ook leer je wat het belang is van een groene omgeving voor jouw gezondheid. Ook de Tuincoach is die avond aanwezig. Je kunt namelijk ook zelf meehelpen, bijvoorbeeld door jouw eigen tuin te vergroenen. Je krijgt allerlei handige tips. Ook kun je een afspraak maken voor een gratis tuinbezoek. Je krijgt dan meteen advies hoe je jouw tuin kunt vergroenen. Inspirerende voorbeelden Die avond is er ook een wandeling door het Weizigtpark. Deze start om 19.30 uur bij het Koetshuis. Tijdens de wandeling leer je welke maatregelen we hebben genomen om het park beter in te richten op klimaatverandering. Daarnaast nemen we je tijdens de avond mee langs diverse voorbeeldprojecten. Hierin zie je hoe de situaties zijn voor en na de klimaatadaptieve maatregelen. Het verschil is groot. Graag ontmoeten we je op 16 oktober. Je kunt op ieder moment tussen 19.00 uur en 21.00 uur binnen lopen in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. De parkwandeling begint om 19.30 uur bij het Koetshuis. Was je niet bij de bijeenkomst? Kon je niet bij de bijeenkomst zijn maar wil je ons wel laten weten wat je van de groenblauwe regels vindt? Op doemeedordrecht.nl/groenblauweregels kun je tot 14 november 2024 reageren met jouw ideeën of aanvullingen.  


  Nieuwsoverzicht
privacy