Superhero tegen bladluis
8 jun 2020
Het lieveheersbeestje is bijna ieders lievelingsinsect. Iedereen kent wel het sympathieke kevertje in rood, geel of zwart met stippen. Wist je dat er in Nederland alleen al 50 soorten van dit kevertje voorkomen?
Lieveheersbeestjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Het zijn ook heel nuttige dieren. Zeker als het gaat om de bestrijding van een minder favoriet insect: de bladluis. Het lieveheersbeestje eet wel 3000 luizen per maand. En de larve van dit kevertje nog veel meer. Het zijn dus echte superhelden in de strijd om jouw planten te beschermen. Maar er is meer. We onderzoeken ook hoe we lieverheersbeestjes kunnen inzetten om de ‘plak’ van luizen op auto’s onder bomen te bestrijden. Het is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens milieuvriendelijk. Alle reden dus om dit kevertje in de spotlight te zetten.
Schuilplekjes
Wij kunnen ook wat terugdoen voor onze sympathieke superheld. Bijvoorbeeld door schuilplekjes te maken. Dit kan heel simpel. Leg rommelhoekjes in je tuin aan. Laat afgevallen blad tussen de planten liggen. De insecten kunnen er in schuilen en andere dieren vinden er hun voedsel. Maar er zijn meer voordelen. Het bladafval beschermt de grond tegen verdamping. Het wordt uiteindelijk compost. En dat is weer goed voor je planten. En jij kan gaan zitten en genieten van al dat moois om je heen.
Stippen tellen
Zeker in deze tijd, waar we toch veel meer in onze eigen omgeving blijven, is het een leuke activiteit om met kinderen op zoek te gaan naar lieverheersbeestjes. In de tuin, op het balkon of in een plantsoen. In het gras, tussen de struiken of op planten in potten. En vervolgens stippen tellen natuurlijk! Als je goed naar lieveheersbeestjes kijkt, zie je hoe mooi de natuur in elkaar steekt.
Wil je met kinderen op ontdekkingstocht naar lieveheersbeestjes bij jou in de buurt? Bekijk dan het filmpje voor tips en het maken van een telkaart.