Waar wil jij een boom?
30 jun 2020
Vandaag lanceerde wethouder Marco Stam (Ruimtelijke kwaliteit) de ‘Bomenprikker’. Een website waarop inwoners van Dordrecht een plek kunnen kiezen voor een nieuwe boom in de openbare ruimte. Er komen maar liefst 100 extra bomen. En jij mag kiezen waar!
In de voorbije 2 jaar is het aantal inwoners van Dordrecht met meer dan 1000 gegroeid. En dat vieren we. Door 100 bomen extra te planten in de openbare ruimte. Want dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten toen het 2 jaar geleden van start ging. Nu is het dus zover. En jij mag kiezen waar jij een boom wilt. Dat doe je met de ‘bomenprikker’.
Bomenprikker
Het werkt heel eenvoudig. Op de kaart op www.dordrecht.nl/bomenprikker kun je met een soort ‘speldje’ de plek aangeven in de openbare ruimte waar jij een boom wilt. Om iedereen de gelegenheid te geven een boom te kunnen ‘prikken’, vragen we je maximaal 1 boom te plaatsen. Vervolgens bekijken we of de plek en de boom die je gekozen hebt, ook op die plek kunnen. Dat duurt maximaal 3 weken. Je kunt nu alvast jouw boom ‘prikken’.
Dashboard
Op een speciaal ‘dashboard’ kun je zien hoeveel aanvragen inwoners hebben ingediend. Je ziet hoeveel aanvragen zijn goedgekeurd. En hoeveel er zijn afgekeurd. Ook zie je welke aanvragen zijn goedgekeurd, maar met een andere boomsoort. Niet alle aanvragen zullen goedgekeurd worden. Zodra we ongeveer 400 aanvragen hebben ontvangen, zetten we de Bomenprikker ‘op slot’. Dit zou zomaar heel snel kunnen gebeuren. Dus wil je heel graag een boom bij jou in de buurt? Prik dan snel je locatie.
Dit najaar beginnen we met planten. Vermoedelijk halverwege oktober. Alle 100 bomen zijn voor het einde van het jaar geplant.
Stadsairco’s
We houden van groen. Bomen zijn natuurlijk fraai om te zien. Maar daarnaast zijn ze op allerlei manieren belangrijk en nuttig. Op hete dagen zorgen ze voor schaduw en verkoeling. Dat komt omdat de bladeren van de bomen vocht verdampen. Zo worden bomen echte stadsairco’s. Bij hevige regenval zorgen ze voor wateropvang. De bladeren vangen druppels op en de wortels zuigen het water op. Zo helpen bomen om wateroverlast tegen te gaan. Bomen zijn dus echte bondgenoten in de strijd tegen overlast door klimaatverandering.
Daarnaast spelen bomen een belangrijke rol voor een gevarieerd planten- en dierenleven op het Eiland van Dordrecht. ‘Biodiversiteit’ noemen we dat.
Wereldbomenstad
In februari dit jaar werd Dordrecht erkend als Wereldbomenstad, als eerste Nederlandse stad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad. Andere steden die zich ‘Tree City of het World’ mogen noemen, zijn onder andere: New York, Toronto, Lissabon, Milaan, Glasgow, Lima en Nairobi.