Wielwijk proeftuin tegen klimaatverandering

7 okt 2020

Vandaag hebben we in Wielwijk de laatste van 15 sensoren opgehangen. Die gaan de temperatuur en luchtvochtigheid in de wijk meten. Wielwijk speelt een grote rol in het Europese project Life Critical. Dit project meet de effecten van diverse maatregelen om de wijk te vergroenen. Om zo de gevolgen van klimaatverandering – zoals wateroverlast en hittestress – tegen te gaan. Maar ook met als doel om een aangename, groene leefomgeving te creëren. Met plekken waar inwoners op hete dagen naartoe kunnen voor verkoeling in de wijk.

Naast sensoren die luchtvochtigheid en temperatuur meten, komen er in de toekomst ook sensoren die de luchtkwaliteit gaan meten. Bij dat meten spelen de inwoners zelf een grote rol. Er komen workshops waarin ze zelf klimaatkastjes maken die ze op een plek naar keuze kunnen ophangen. De sensoren staan in verbinding met een digitaal dashboard. Daar kunnen ze direct zien hoe warm het op welke locatie waar precies in de wijk is. Of hoe het staat met de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit. Ze zien de effecten van vergroening. En ze zien waar ze op enig moment verkoeling kunnen vinden in de wijk.

Foto monitoring

Daarnaast gaan we de klimaatwijzigingen in de wijk monitoren aan de hand van foto’s. Zo ontstaat er in de loop van de tijd een beeldbank waarin de effecten van vergroening van de wijk zichtbaar worden. Een hobbyfotograaf in de buurt geeft de eerste aanzet. Stephanie van Sluijsdam gaat tweemaal per maand dezelfde 10 a 15 locaties fotograferen. Zo ontstaat er een visueel tijdframe. Bij zware regenval gaat zij foto’s maken van de wateroverlast in het Wielwijkpark. We roepen de inwoners van Wielwijk op om ook zelf foto’s te maken van de veranderingen in hun leefomgeving.

Bewustwording

We hopen met het project onder inwoners de bewustwording rondom klimaatverandering te verhogen. Daarnaast willen we kennis opdoen van de effecten van maatregelen in de openbare ruimte op het klimaat en de leefbaarheid. Wat die maatregelen precies moeten zijn, bepalen gemeente en wijkbewoners samen. Ook willen we inwoners stimuleren om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun eigen tuin. Zodat er een brede, gezamenlijke aanpak ontstaat in de strijd tegen de klimaatverandering.

Om het plaatsen van de laatste sensor te vieren, hebben we afgelopen vrijdag op het Admiraalsplein tasjes met gezonde snacks uitgedeeld. Speelotheek De Kwekkeltuin kreeg een miniatuurversie van het projectbord van Life Critical om op de wijktafel te plaatsen. Het grote projectbord staat op de hoek van het Wielwijkpark en de M.H. Trompweg.

Life Critical

Projectleider Melina van de Merwe over de impact van Life Critical: “Uniek aan dit project is de intensieve monitoring. Die moet stevig bewijs leveren van de impact van genomen maatregelen op de kwaliteit van leven in de wijk. Het is een traject waarin bewoners hun eigen inbreng hebben. We verwachten dat hieruit een fijne samenwerking ontstaat. Met als doel: een groenere buurt, waar het aangenamer verblijven is. We hopen een netwerk op te bouwen van geïnteresseerde en betrokken bewoners en partners. Die samen werk willen maken van bewustzijn omtrent klimaat en klimaatverandering. En het handen en voeten willen geven in de buurt.”
Life Critical is een Europees project waarin een hoofdrol is weggelegd voor het Wielwijkpark in Dordrecht en het park Greater Horton in het Engelse Bradford. De kennis en ervaringen die hier worden opgedaan, delen we met andere Europese steden.

Meer nieuws


Deltacommissaris bezoekt Dordrecht

21 mrt 2025

Op vrijdag 21 maart bracht deltacommissaris Co Verdaas een bezoek aan Dordrecht. Op het programma stond de waterveiligheidsstrategie van Dordrecht. De...

Lees meer

Op vrijdag 21 maart bracht deltacommissaris Co Verdaas een bezoek aan Dordrecht. Op het programma stond de waterveiligheidsstrategie van Dordrecht. Deltacommissaris Deltacommissaris Co Verdaas sprak in het Stadhuis met bestuurders en andere vertegenwoordigers van de vier organisaties betrokken bij de waterveiligheid van Dordrecht. Naast de meerlaagse waterveiligheidsstrategie en de ontwikkeling de Staart en het Maasterras als schuillocaties, waren ook de functie en toekomst van de Voorstraat als waterkering, het vloedschottensysteem en de aanpak van crisisbeheersing bij overstroming onderwerpen van het gesprek. Als regeringscommissaris doet deltacommissaris voorstellen voor het nationaal Deltaprogramma. Hij adviseert bewindspersonen over waterveiligheid, de beschikbaarheid van zoetwater en ruimtelijke aanpassingen. Met name de inrichting van de Staart en het Maasterras als schuillocaties bij een grote overstroming spreekt de deltacommissaris aan. Meerlaagse waterveiligheidsaanpak Dordrecht is kwetsbaar bij een grote overstroming. Gemeente Dordrecht, provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werken nauw samen aan de waterveiligheid van het eiland. Dat doen we met een zogenaamde \'meerlaagse\' strategie. Deze aanpak bestaat uit vier lagen: Preventie door dijkversterkingen, Beperking van de gevolgen van overstroming door ruimtelijke inrichting, Crisisbeheersing en Snel herstel na een overstroming. Vergroten van het bewustzijn op het risico van hoogwater en overstroming ligt aan de basis van alle lagen. Schuillocaties We zetten in op het voorkomen van een overstroming en het voorbereiden van goede rampenplannen. Daarnaast ontwikkelen we in Dordrecht ook ‘shelters’. Dit zijn veilige vluchtlocaties op hogere stadsgebieden. Het gaat hierbij om De Staart en het toekomstige Maasterras. Hier kunnen inwoners tijdens een mogelijke overstroming in de toekomst schuilen. Vanaf deze plek zullen we ook reddingsacties opzetten en schade herstellen.  Dordrecht is de eerste stad die met deze meerlaagse aanpak werkt aan het beperken van de gevolgen van overstroming. Onder de indruk De deltacommissaris was onder de indruk van de aanpak in Dordrecht en de samenwerking van de partijen. “Dordrecht is voor zo ver ik weet de eerste gemeente in Nederland die serieus werk maakt van schuillocaties waar mensen naartoe kunnen vluchten als er een overstroming is. We zijn de best beschermde delta ter wereld, maar we blijven gezien onze ligging kwetsbaar. Het is daarom goed dat we niet alleen onze dijken en keringen op orde brengen en houden maar ons ook voorbereiden op een eventuele overstroming. Mooi dat ze in Dordrecht hier volop mee bezig zijn. De stad is daarmee een mooi voorbeeld voor andere Deltasteden die kwetsbaar zijn bij een overstroming.\"

Feestelijke opening Weizigtpark op 22 maart

11 mrt 2025

Kom naar de feestelijke opening van het vernieuwde Weizigtpark op zaterdag 22 maart 2025 vanaf 14.00 uur. De hele middag kun je meedoen aan veel leuke...

Lees meer

Kom naar de feestelijke opening van het vernieuwde Weizigtpark op zaterdag 22 maart 2025 vanaf 14.00 uur. De hele middag kun je meedoen aan veel leuke activiteiten en iets lekkers halen bij één van de foodtrucks. Vernieuwd We hebben het 75-jarige Weizigtpark vernieuwd. En dat is goed nieuws! Ook voor de natuur. We hebben de paden verbetert en de hoofdpaden breder gemaakt. Fietsers en voetgangers hebben daardoor nu voldoende ruimte. We konden dit doen dankzij een subsidie van Provincie Zuid-Holland. Het park heeft meer vijvers en natuurlijke oevers. Dat is goed voor de waterkwaliteit. En meer vaste planten en bomen zorgen voor een betere biodiversiteit. De brug bij Mauritsweg, de bankjes en verlichting zijn nieuw. We verbeterden de sporttoestellen, het schaakbord en de hondenspeelplaats. En natuurlijk is er ook het stationsplein bij de nieuwe fietsenstalling aan parkzijde. Kortom: het vernieuwde Weizigtpark is weer een mooie, groene kern met goede voorzieningen voor iedereen! Feestelijk programma Op zaterdag 22 maart openen we het vernieuwde Weizigtpark met een feestelijk programma. De hele middag kun je aan heel veel leuke activiteiten deelnemen. Om 14.00 uur opent wethouder Rik van der Linden het park en het feestelijke programma. Er is een swingende brassband en er zijn spectaculaire demo\'s van toplatleten. En diverse leuke workshops om zelf aan mee te doen. Er staan foodtrucks met poffertjes, pizza, patat, koffie, thee en chocomel. Wil je weten wat er allemaal te doen is in het Weizigtpark op 22 maart? Klik dan hier voor het hele programma Voor sommige activiteiten en workshops moet je je inschrijven. Wereldwaterdag bij Weizigt Op 22 maart is het ook wereldwaterdag. Daarom kun je die middag bij Weizigt allerlei wateractiviteiten doen. Om 15.00 uur opent wethouder Tanja de Jonge er het nieuwe watertappunt. Vanaf nu is het dus nog makkelijker om je flesje of bidon met lekker fris drinkwater te vullen. Weizigt krijgt het watertappunt van Evides. Wil je erbij zijn/ Kijk dan voor het programma bij Weizigt op deze website.

Groene Gezonde Staart ‘in the picture’

27 feb 2025

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman én voorvechter van een groenere, duurzame wereld. In zijn elektrische ‘groene ambulance’ doo...

Lees meer

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman én voorvechter van een groenere, duurzame wereld. In zijn elektrische ‘groene ambulance’ doorkruist hij het land op zoek naar mooie voorbeelden van plekken die daaraan bijdragen. Natuurlijk bezocht hij ook de Staart-Oost in Dordrecht. Hier werken bewoners en gemeente samen aan een Groene Gezonde Staart. Een project dat voortkomt uit de Groene Cirkels. Annemarie Lammers is senior beleidsadviseur gezonde leefomgeving bij de gemeente. Zij ontmoette Lodewijk op de Staart en vertelde hem alles over de mooie groene ontwikkelingen in deze wijk. Video Bekijk hier de video van de rondleiding en het gesprek van Lodewijk en Annemarie Podcast Hier luister je naar de podcast waarin Annemarie en Lodewijk praten over hoe we samen met bewoners werken aan een steeds groenere en gezondere Staart. Wil je meer weten over het project Groene Gezonde Staart? Kijk dan op deze pagina.


  Nieuwsoverzicht
privacy