Wielwijk proeftuin tegen klimaatverandering

7 okt 2020

Vandaag hebben we in Wielwijk de laatste van 15 sensoren opgehangen. Die gaan de temperatuur en luchtvochtigheid in de wijk meten. Wielwijk speelt een grote rol in het Europese project Life Critical. Dit project meet de effecten van diverse maatregelen om de wijk te vergroenen. Om zo de gevolgen van klimaatverandering – zoals wateroverlast en hittestress – tegen te gaan. Maar ook met als doel om een aangename, groene leefomgeving te creëren. Met plekken waar inwoners op hete dagen naartoe kunnen voor verkoeling in de wijk.

Naast sensoren die luchtvochtigheid en temperatuur meten, komen er in de toekomst ook sensoren die de luchtkwaliteit gaan meten. Bij dat meten spelen de inwoners zelf een grote rol. Er komen workshops waarin ze zelf klimaatkastjes maken die ze op een plek naar keuze kunnen ophangen. De sensoren staan in verbinding met een digitaal dashboard. Daar kunnen ze direct zien hoe warm het op welke locatie waar precies in de wijk is. Of hoe het staat met de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit. Ze zien de effecten van vergroening. En ze zien waar ze op enig moment verkoeling kunnen vinden in de wijk.

Foto monitoring

Daarnaast gaan we de klimaatwijzigingen in de wijk monitoren aan de hand van foto’s. Zo ontstaat er in de loop van de tijd een beeldbank waarin de effecten van vergroening van de wijk zichtbaar worden. Een hobbyfotograaf in de buurt geeft de eerste aanzet. Stephanie van Sluijsdam gaat tweemaal per maand dezelfde 10 a 15 locaties fotograferen. Zo ontstaat er een visueel tijdframe. Bij zware regenval gaat zij foto’s maken van de wateroverlast in het Wielwijkpark. We roepen de inwoners van Wielwijk op om ook zelf foto’s te maken van de veranderingen in hun leefomgeving.

Bewustwording

We hopen met het project onder inwoners de bewustwording rondom klimaatverandering te verhogen. Daarnaast willen we kennis opdoen van de effecten van maatregelen in de openbare ruimte op het klimaat en de leefbaarheid. Wat die maatregelen precies moeten zijn, bepalen gemeente en wijkbewoners samen. Ook willen we inwoners stimuleren om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun eigen tuin. Zodat er een brede, gezamenlijke aanpak ontstaat in de strijd tegen de klimaatverandering.

Om het plaatsen van de laatste sensor te vieren, hebben we afgelopen vrijdag op het Admiraalsplein tasjes met gezonde snacks uitgedeeld. Speelotheek De Kwekkeltuin kreeg een miniatuurversie van het projectbord van Life Critical om op de wijktafel te plaatsen. Het grote projectbord staat op de hoek van het Wielwijkpark en de M.H. Trompweg.

Life Critical

Projectleider Melina van de Merwe over de impact van Life Critical: “Uniek aan dit project is de intensieve monitoring. Die moet stevig bewijs leveren van de impact van genomen maatregelen op de kwaliteit van leven in de wijk. Het is een traject waarin bewoners hun eigen inbreng hebben. We verwachten dat hieruit een fijne samenwerking ontstaat. Met als doel: een groenere buurt, waar het aangenamer verblijven is. We hopen een netwerk op te bouwen van geïnteresseerde en betrokken bewoners en partners. Die samen werk willen maken van bewustzijn omtrent klimaat en klimaatverandering. En het handen en voeten willen geven in de buurt.”
Life Critical is een Europees project waarin een hoofdrol is weggelegd voor het Wielwijkpark in Dordrecht en het park Greater Horton in het Engelse Bradford. De kennis en ervaringen die hier worden opgedaan, delen we met andere Europese steden.

Meer nieuws


Denk mee over regels voor vergroening

7 okt 2024

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversite...

Lees meer

In Dordrecht werken we hard aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Een omgeving waarin we beter omgaan met klimaatverandering en biodiversiteit. Om dat in goede banen te leiden, hebben we zogenaamde ‘groenblauwe regels’ opgesteld. ‘Groen’ staat voor bomen en planten en ‘blauw’ staat voor water. Kunnen we nog dingen verbeteren of aanscherpen? Dat horen we graag van jou. Daarom nodigen we je uit voor de bewonersavond over de ‘groenblauwe regels’. Deze vindt plaats op 16 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. Het klimaat verandert en daar moeten we ons op voorbereiden. Dat heet ‘klimaatadaptatie’. Het zorgt ervoor dat we minder last krijgen van wateroverlast, bijvoorbeeld als er hevige regenbuien zijn. Ook voorkomt het hittestress op warme dagen. Het planten- en dierenleven noemen we ‘biodiversiteit’. Die gaat achteruit in Nederland. Er komen steeds minder dier- en plantensoorten voor. We proberen de biodiversiteit op het eiland van Dordrecht te beschermen en te laten groeien. Gezonde leefomgeving Een groene leefomgeving is ook beter voor de gezondheid van de Dordtenaren. Het betekent dat er in jouw buurt ook genoeg plekken zijn om te spelen, te bewegen en te ontmoeten. Elk initiatief om de stad te vergroenen, ook van bewoners zelf, kan een steentje bijdragen. Daarom bespreken we de opgestelde regels graag met je voordat ze van kracht worden. Programma Tijdens de inloopavond presenteren we de groenblauwe regels. Je leert wat ‘natuurinclusief bouwen’ is. Hoe werken we als gemeente aan het beschermen van de natuur in de stad? Ook leer je wat het belang is van een groene omgeving voor jouw gezondheid. Ook de Tuincoach is die avond aanwezig. Je kunt namelijk ook zelf meehelpen, bijvoorbeeld door jouw eigen tuin te vergroenen. Je krijgt allerlei handige tips. Ook kun je een afspraak maken voor een gratis tuinbezoek. Je krijgt dan meteen advies hoe je jouw tuin kunt vergroenen. Inspirerende voorbeelden Die avond is er ook een wandeling door het Weizigtpark. Deze start om 19.30 uur bij het Koetshuis. Tijdens de wandeling leer je welke maatregelen we hebben genomen om het park beter in te richten op klimaatverandering. Daarnaast nemen we je tijdens de avond mee langs diverse voorbeeldprojecten. Hierin zie je hoe de situaties zijn voor en na de klimaatadaptieve maatregelen. Het verschil is groot. Graag ontmoeten we je op 16 oktober. Je kunt op ieder moment tussen 19.00 uur en 21.00 uur binnen lopen in het Koetshuis van Weizigt, aan het Van Baerleplantsoen 30. De parkwandeling begint om 19.30 uur bij het Koetshuis. Was je niet bij de bijeenkomst? Kon je niet bij de bijeenkomst zijn maar wil je ons wel laten weten wat je van de groenblauwe regels vindt? Op doemeedordrecht.nl/groenblauweregels kun je tot 14 november 2024 reageren met jouw ideeën of aanvullingen.  

Workshop Tuinplezier op 23 oktober

24 sep 2024

Maak van je tuin of balkon een aantrekkelijke plek waar je echt graag komt. Dat is goed voor je gezondheid, de natuur en het klimaat.Kun je daar wat h...

Lees meer

Maak van je tuin of balkon een aantrekkelijke plek waar je echt graag komt. Dat is goed voor je gezondheid, de natuur en het klimaat. Kun je daar wat hulp en inspiratie bij gebruiken? Kom dan op 23 oktober naar de workshop Tuinplezier bij Wijkcentrum de Wijkhaven. In deze praktische workshop krijg je handige tips waarmee je thuis zelf aan de slag kunt. Zo maak je jouw tuin of balkon aantrekkelijker voor jezelf én voor de vogels en andere dieren. Neem naar de workshop een plattegrond van je eigen tuin mee. Wanneer? Woensdag 23 oktober 2024, van 19.00 tot 21.00 uur Waar? Wijkcentrum de Wijkhaven, Maasstraat 23-25, Dordrecht Kosten: Gratis Voor wie? Voor iedereen in de wijk de Staart en omgeving die in het bezit is van een tuin(tje) of balkon Aanmelden is niet nodig

Paddenstoelenexcursie in de Biesbosch

24 sep 2024

Op zaterdag 12 oktober organiseert Biodivers Dordt van 13.30 tot 15.30 uur een paddenstoelenexcursie in de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen...

Lees meer

Op zaterdag 12 oktober organiseert Biodivers Dordt van 13.30 tot 15.30 uur een paddenstoelenexcursie in de Biesbosch. Tijdens de wandeling ga je samen met de gidsen op zoek naar paddenstoelen. Met behulp van de paddenstoelen zoekkaart en het spiegeltje ontdek je welke soort jij hebt gevonden. We verzamelen bij het Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53. Meedoen is gratis. Aanmelden is niet nodig. Biodivers Dordt Biodivers Dordt is een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, KNNV Drechtsteden, Nivon natuurvrienden, Stadslandbouwkas de Oude Beer, Biesboschcentrum Dordrecht en Weizigt. Biodivers Dordt heeft als doel om bewoners dichterbij de natuur te brengen en de natuur van dichtbij te beleven.  


  Nieuwsoverzicht
privacy