Wielwijkse klimaathelden rapen zwerfvuil

24 mrt 2021

Kijk deze stoere jonge Wielwijkers eens! Echt klimaathelden zijn het. Woensdag 24 maart trok Wielwijker Stephanie van Sluijsdam met 20 kinderen en 6 ouders het Wielwijkpark in om zwerfvuil te verzamelen. Ze sloot hiermee aan bij de actie van Dordt Schoon. “Het klimaat leeft, ook onder de kleine inwoners van Wielwijk”, vertelt Van Sluijsdam. Aansluitend hebben de kinderen geknutseld met gerecycled materiaal.

‘Life Critical’ is een project waarbij inwoners meehelpen om gegevens te verzamelen over klimaatverandering in Wielwijk. Sinds de start van het project zijn de inwoners zich hier bewuster van geworden. Ze ontvangen bij de herinrichting van de wijk de maatregelen tegen klimaatverandering dan ook met open armen.

Vrijwilliger

Hobbyfotograaf Stephanie van Sluijsdam zet zich op vele fronten in voor de wijk. Ze maakt als vrijwilliger voor het project ‘Life Critical’ foto’s. Zo wil ze een digitaal tijdsbeeld maken van de veranderingen in de wijk in de aankomende jaren. Daarnaast zet Stephanie zich in om de jonge inwoners van de wijk klimaatbewuster te maken.
Meer groen in de wijk zorgt voor de nodige verkoeling op hete dagen. Maar het zorgt ook voor meer mogelijkheden voor de kinderen om heerlijk buiten te spelen. Om het spelen van kinderen te promoten, organiseert ze activiteiten.

Wielwijk schoon

Woensdag sloot ze met een groep kinderen aan bij de zwerfvuilactie van Dordt Schoon. Ze ging samen met 20 kinderen en 6 ouders het Wielwijkpark in om vuil te prikken. Zo wil Stephanie de jeugd meegeven dat ze zuinig moeten zijn op hun mooie wijk. Na het prikken volgde er nog een leuke activiteit. Samen aten ze een gezonde snack in de Kwekkeltuin, de locatie van Speelotheek Pip&Zo aan de Piet Heijnstraat 1. Daar hebben ze geknutseld met gerecycled, schoongemaakt materiaal. Dit onder leiding van Bianca Pipping, eigenaresse van de Speelotheek.

De kindermiddag was een groot succes. Stephanie hoopt dan ook dat er nog veel mooie initiatieven uit de samenwerking met Life Critical mogen vloeien.

Meer nieuws


Gratis bomen bij de Dordtse Bomen- en plantenhub

17 nov 2023

Gratis bomen bij de bomenuitdeeldag op 18 november.Zoek je een boom voor je tuin? Kom dan een gratis boom ophalen tijdens de bomenuitdeeldag van de Do...

Lees meer

Gratis bomen bij de bomenuitdeeldag op 18 november. Zoek je een boom voor je tuin? Kom dan een gratis boom ophalen tijdens de bomenuitdeeldag van de Dordtse Bomen- en Plantenhub. Op zaterdagochtend 18 november van 10.30 tot 12.00 uur kun je kiezen uit verschillende bomen. De bomen zijn maximaal anderhalve meter hoog, dus goed mee te nemen in de auto. Er zijn onder andere meidoorns, berken en veldesdoorns. Locatie: de bomenuitdeeldag is bij Volkstuinvereniging de Vrije Tuinder. Deze vind je op sportpark Schenkeldijk (de dijk af, eerste weg links, helemaal doorrijden tot het einde van het sportpark, aan de rechterkant is de ingang). In elke tuin past wel een boom. Een boom zorgt voor schaduw en verkoeling in de zomer en werkt tegen wateroverlast tijdens hevige regenbuien. En wist je dat als je uitkijkt op een boom je vaak gelukkiger bent?

Winterlezing Composteren kun je leren

16 okt 2023

9 november gaat de winterlezingenreeks van Werkgroep Biodivers Dordt weer van start.Biodivers Dordt, een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei &...

Lees meer

9 november gaat de winterlezingenreeks van Werkgroep Biodivers Dordt weer van start. Biodivers Dordt, een samenwerking tussen IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, Nivon Drechtsteden, KNNV, Stadslandbouwkas de Oude Beer en Duurzaamheidscentrum Weizigt, organiseert deze winter een lezingenreeks over het thema biodiversiteit! De reeks gaat in op allerlei aspecten van de natuur, maar ook op wat u praktisch zelf kunt doen in uw eigen tuin en buurt. Composteren kun je leren De eerste lezing is op donderdagavond 9 november met als titel Composteren kun je leren. Compostmeester Caroline de Vlaam vertelt over het waarom, hoe en wat van het zelf eenvoudig composteren. Ook het wormenhotel en fermenteren van resten in een bokashi-emmer worden besproken. Dus wil jij aan de slag met het composteren van je groente, fruit en tuinafval voor een betere bodem voor jouw tuin, kom dan naar deze lezing. Locatie: De Groeituinen, Patersweg 53. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.30 uur. De lezing is gratis. Consumpties voor eigen rekening.

Amstelwijck voorbeeld in KNMI klimaatscenario’s

10 okt 2023

De nieuwe Dordtse wijk Amstelwijck is opgenomen in de KNMI Klimaatscenario’s 2023 als voorbeeld voor de bouw van een wijk die op de gevolgen van kli...

Lees meer

De nieuwe Dordtse wijk Amstelwijck is opgenomen in de KNMI Klimaatscenario’s 2023 als voorbeeld voor de bouw van een wijk die op de gevolgen van klimaatverandering is voorbereid. De nieuwe klimaatscenario’s van de KNMI laten zien wat Nederland de komende decennia te wachten staat aan klimaatverandering. Zelfs in de meest optimistische scenario’s verandert het klimaat nog een flinke tijd door, met grote gevolgen voor Nederland. Het wordt in alle seizoenen warmer, met meer tropische dagen en minder vorstdagen. De winters worden natter, de zomers worden droger. Er ontstaan zwaardere buien en de zeespiegel blijft stijgen. In Dordrecht werken we aan oplossingen om beter om te gaan met deze veranderingen. Eén van die oplossingen is het bouwen van zogenaamde klimaatadaptieve wijken. Dat doen we samen met partners als projectontwikkelaars, bouwbedrijven en financiers. En natuurlijk samen met de (toekomstig) bewoners. Amstelwijck is hiervoor door het KNMI gekozen als voorbeeld. In het Gebruikersrapport KNMI’23 Klimaatscenario’s lees je er alles over. Met het voorbeeld van  Amstelwijck op pagina 50. KNMI23_klimaatscenarios_gebruikersrapport_23-03.pdf  Of kijk naar deze heldere animatie, als je in 3 minuten wilt weten hoe het klimaat in Nederland er de komende jaren uit kan gaan zien. https://youtu.be/3DCIzLbAvz8 Klimaatbestendig bouwen in Amstelwijck | Groenblauw Dordrecht


  Nieuwsoverzicht
privacy