Win jij de Gouden Laars?

8 apr 2022

Heb jij hart voor de natuur en het klimaat? Kom je in actie voor biodiversiteit en het houden van droge voeten? Dan maak jij kans op de ‘Gouden Laars’, met daaraan gekoppeld een geldbedrag van 1.000 euro. Aanmelden kan tot en met 8 mei.

IVN Natuureducatie organiseert de Gouden Laars Verkiezing, een initiatief van NLDelta in het kader van de herdenking van 600 jaar Elisabethsvloed. Deze vloed speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van het gebied van NLDelta, waar ook Dordrecht in ligt. Dit gebied is groot, mooi en nát. Het water stroomt onze laarzen nog niet in en de natuur is bijzonder en telt veel planten- en dierensoorten. En die natuur begint al als je je voordeur uitstapt. Om ervoor te zorgen dat we droge voeten houden én om de natuur een handje te helpen, organiseert IVN Natuureducatie de Gouden Laars Verkiezing.

Initiatieven

6 klimaat- of natuurinitiatieven van inwoners in het gebied van NLDelta maken kans op een geldbedrag van 1.000 euro. 6 klimaat- of natuurinitiatieven van inwoners in dit gebied maken kans op een geldbedrag van 1.000 euro. Bijvoorbeeld als je met je buren overgaat op regentonnen in de straat. Of als je een actie tegelwippen organiseert in de buurt. Het kan ook gaan om het vergroenen van het schoolplein of een bedrijventerrein. Of om een actie waarbij je de buurt vriendelijker maakt voor de wilde bij. Het kan allemaal.

Laagdrempelig

Iedereen kan een plan indienen dat bijdraagt aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of waterveiligheid in de eigen omgeving. Het gaat om kleine, laagdrempelige, particuliere initiatieven die makkelijk uitvoerbaar zijn en een steentje bijdragen aan een duurzame toekomst. Iedere Dordtenaar kan meedoen, individueel of met een groep, buurtbewoners, scholen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De organisatie nodigt kinderen en jongeren (scholen) nadrukkelijk uit om mee te doen.

Aanmelden

Tot en met 8 mei kun je jouw idee indienen op de wedstrijd pagina. Hier vind je ook inspirerende ideeën, mooie voorbeelden en tips om aan de slag te gaan.

Prijswinnaars

Een deskundige jury kiest 6 winnaars uit de inzendingen. De winnaars krijgen een Gouden Laars en 1.000 euro als bijdrage aan de realisatie van hun idee. Zij mogen hun idee presenteren tijdens de prijsuitreiking op de Laarzendag, op 14 mei, op het Biesbosch MuseumEiland.

Meer nieuws


Nulmeting flora en fauna in Stadspark Dordrecht

18 apr 2024

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de ProvincialewegOnderzoekDe komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar...

Lees meer

Foto boven: een wezel bij de faunapassage aan de Provincialeweg Onderzoek De komende jaren werken we aan een groot groen stadspark dat iedere Dordtenaar binnen 10 minuten kan bereiken. Met een oppervlakte van maar liefst 400 hectare wordt het een park om te recreëren waar ook flora en fauna de ruimte krijgen. Om te weten hoe het is gesteld met de flora en fauna in Stadspark Dordrecht hebben we Ecoresult B.V. gevraagd een nulmeting uit te voeren. Ecoresult onderzocht welke en hoeveel soorten dieren en planten er nu aanwezig zijn. De resultaten gebruiken we om maatregelen te nemen die de natuur in het Stadspark helpen verbeteren. Natuurmaatregelen Het nieuwe stadspark strekt zich uit van noord naar zuid midden door de stad, van het Wantij tot aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Het gebied vormt een aaneenschakeling van groengebieden. Deze groengebieden worden doorsneden wordt door verschillende (snel)wegen, spoorlijnen, sportvelden en waterpartijen. Gemeente Dordrecht wil maatregelen nemen om de samenhang tussen de groengebieden te verbeteren, met als doel de biodiversiteit te stimuleren. In het najaar van 2024 starten we met de uitvoer van maateregelen waarmee het makkelijker wordt voor planten en dieren om zich te verplaatsen. Een voorbeeld van zo\'n maatregel is een zogenaamde faunapassage. Dat is een soort natuurlijke oversteekplaats voor dieren. Nulmeting Voor de nulmeting heeft Ecoresult een team samengesteld met specialisten op het gebied van vogels, zoogdieren, insecten, aquatische fauna en planten. Het team heeft vastgesteld welke flora en fauna er nu in het gebied voorkomen en in welke aantallen. Ook onderzocht Ecoresult hoe het gebied door deze soorten wordt gebruikt en waar de knelpunten liggen. Verder brachten ze kwetsbare plekken voor vogels en vleermuizen in kaart. En aan de hand van dit onderzoek weten we ook meer over de waterkwaliteit. Het is de bedoeling deze metingen over een aantal jaar te herhalen, zodat we kunnen nagaan of de genomen maatregelen effectief zijn geweest. Resultaten Wil je meer weten over de resultaten van dit onderzoek? Lees dan hier verder.

Groenblauwe schoolpleinen inspiratiebijeenkomst op 14 maart

5 mrt 2024

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein?Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ...

Lees meer

Ben jij schooldirecteur of  leerkracht in Dordrecht? En wil je aan de slag met het vergroenen van jullie plein? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst ‘Groenblauwe schoolpleinen’! Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen creatiever in het spelen. Kinderen komen op een vanzelfsprekende manier in aanraking met de natuur en het klimaat. En een groenblauwe plein kan ook als lesruimte worden gebruikt. Wil je weten hoe? Op 14 maart ben je vanaf 15.30 uur welkom bij Yuverta aan de Groenezoom 398 in Dordrecht. We vertellen je alles over de (subsidie) mogelijkheden voor jouw school. Je kunt je aanmelden via deze link AANMELDEN

Winterlezing Planten families en determineren

2 feb 2024

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond ...

Lees meer

Wil je graag een bijdrage leveren aan het 10.000 soortenjaar, maar weet je niet hoe je de naam van een plant te weten komt? Kom dan op donderdagavond 8 februari naar de winterlezing Planten families en determineren. Willemien Troelstra, auteur van de blog Stadsplanten.nl en coördinator van Floron Zuid Holland Zuid neemt je mee in het herkennen van soorten stadsplanten. Je krijgt een introductie planten determineren zodat je na de lezing in je eigen tuin of buurt aan de slag kunt met het herkennen en op naam brengen van de natuur dichtbij. De lezing vindt plaats bij de Voliére, Adjudant H.P. Kosterstraat 5. Inloop om 19.00 uur. De lezing start om 19.30 uur tot 21.30 uur. Deelname is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Consumpties zijn voor eigen rekening. Dit is een activiteit van Biodivers Dordt, een samenwerking tussen  IVN Dordrecht, Groei & Bloei Dordrecht, Nivon Drechtsteden, KNNV, Stadslandbouwkas de Oude Beer, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Biesboschcentrum en gemeente Dordrecht. We organiseren deze winter een lezingenreeks over het thema biodiversiteit. De reeks gaat in op allerlei aspecten van de natuur, maar ook op wat u praktisch zelf kunt doen in uw eigen tuin en buurt.


  Nieuwsoverzicht
privacy