Groenblauw Dordrecht

Natuurspeeltuin Sterrenburgpark

Locatie
Dordrecht, Sterrenburg
Opdrachtgever
gemeente Dordrecht
Ontwerper
Bertus van der Vegt gemeente Dordrecht) en Peter van der Linden (gemeente Dordrecht) in samenwerking met omwonenden
Realisatie staat/jaar
2019
Hoe maak je van de nood een deugd? Door een natuurspeeltuin te maken in een park waar de bomen regelmatig met de voeten in het water stonden.
Tijdens de opening van het Sterrenburgpark.

Het Sterrenburgpark is in 1971 aangelegd ten zuiden van de Zuidendijk. Dit park is in tegenstelling tot veel andere parken in Dordrecht niet ontstaan uit een oud landgoed of bos, maar op voormalige landbouwgrond. Het park is ontworpen tijdens de bouw van de wijk Sterrenburg. In 2003 is het park opgeknapt, waardoor er meer openheid kwam en meer ruimte voor de bomen.

Het Sterrenburgpark is populair bij de bewoners van de wijk Sterrenburg. Maar er was sprake van wateroverlast. Na hevige regenval bleef de grond lang drassig. Vaak bleven er zelfs grote waterplassen staan. Dat zou natuurlijk met technische maatregelen verholpen kunnen worden. Maar waarom niet van de nood geen deugd maken? Een natuurlijke, waterrijke speelplek is wel zo leuk.

De natuurspeeltuin is samen met omwonenden en gebruikers van het park ontworpen. Zo is er een klimaatrobuuste inrichting van het park ontstaan met een natuurlijke, waterrijke speelplek in het midden van het park, inclusief kabelbaan, stapstenen en een speelstrand.

In juli 2019 is de natuurspeeltuin met veel enthousiasme in gebruik genomen. Het Sterrenburgpark is nu een plek waar volop gespeeld, bewogen en gesport kan worden. Kinderen van verschillende leeftijden kunnen hier met plezier spelen. Bij het ontwerpen is ook gedacht aan de ouders en 65+’ers. Zo is er voor iedereen een plekje om te ontspannen en tot rust te komen. Het is een park waar wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Binnenkort krijgt het gebouw aan de rand van het park, een buurtfunctie als ontmoetingsplaats waar onder andere het burgerinitiatief ‘Tuin van Sterrenburg’ een plek krijgt. Het burgerinitiatief is ontstaan tijdens het ontwerpproces van de natuurspeeltuin. Er komt horeca, een toiletruimte en gelegenheid om te douchen na het sporten. Ook wordt het de plek om mensen uit de buurt te enthousiasmeren om mee te helpen aan het onderhoud van het park. Of bijvoorbeeld een helpende hand toe te steken in de buurt. Met een subsidie van de gemeente wordt het gebouw opgeknapt. Bovendien krijgen de elektrische autootjes van eWheels er een plekje. Voor een klein bedrag per jaar kunnen wijkbewoners lid worden van het buurtintiatief.

Kortom, een plek om trots op te zijn.

Toegepaste maatregelen