800 bomen voor 800 jaar Dordrecht

Locatie
Dordrecht
Opdrachtgever
gemeente Dordrecht
Realisatie staat/jaar
2020
© gemeente Dordrecht

In 2020 viert Dordrecht 800 jaar stadsrechten. Voor die gelegenheid worden er 800 bomen verdeeld over vier projecten geplaatst: 80 Jubileumbomen, bomen in een kastanjearboretum, drie nieuwe ‘Tiny Forests’ en bomen langs de N3.

Dordrecht is een eiland met veel natuur, bomen en groen. Het planten van bomen is ook een super klimaatmaatregel. Bomen leveren een grote bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Ze nemen CO2 op en zuiveren de lucht. Ze absorberen fijnstof en dempen geluid. Ze zorgen voor verkoeling door schaduw en verdamping in hete zomers. Ze vangen met hun bladderen veel regendruppels op en laten door de goede doorworteling van de grond het regenwater beter in de grond wegzakken. En ze zorgen natuurlijk voor nestel- en schuilplaatsen voor vogels. Er leven veel insecten op en om bomen zo zorgen ze voor meer biodiversiteit. Kortom, een prachttraktatie van onze stad voor haar 800e verjaardag!

80 gratis Jubileumbomen

De gemeente Dordrecht heeft 80 gratis Jubileumbomen weggegeven aan particulieren, bedrijven,  scholen of instellingen. Zowel de boom als het planten ervan was op kosten van de gemeente. Geïnteresseerden konden kiezen uit twintig boomsoorten. Voor elke soort is er een ‘boompaspoort’ met praktische informatie over het uiterlijk, de eigenschappen en de verzorging van de boom. Van de 80 Jubileumbomen zijn er 60 ‘Stadsbomen’ en 20 ‘Toekomstbomen’. Stadsbomen zijn kleiner van omvang en daardoor geschikt voor kleinere tuinen. Toekomstbomen zijn extra bijzondere bomen met een langere levensduur. Het streven is dat deze Toekomstbomen met hun langere levensduur ook tot volle wasdom mogen komen. De actie is een groot succes. In korte tijd waren alle bomen weggegeven. Alle bomen zijn inmiddels geplant. De eigenaren hebben een boomcertificaat gekregen.

Kastanjearboretum

Aan de Maasstraat, langs de oever van het Wantij, verrijst een ‘kastanjearboretum’. Een arboretum is een verzameling van bomen. Het kastanjearboretum wordt een proeftuin om ervaring op te doen met verschillende soorten paardenkastanjes. Lees hier meer over het kastanjearboretum.

Tiny Forests

Krispijnbos is het eerste Tiny Forest van Dordrecht. Leerlingen van de Prinses Julianaschool en SBO de Toekomst hebben het minibos geplant aan de Nassauweg. Op een oppervlakte iets groter dan een tennisbaan staan ten minste 25 verschillende soorten bomen en heesters. Zij zullen de komende jaren uitgroeien tot een minibos, waar zowel de basisschoolleerlingen als buurtbewoners gebruik van kunnen maken. De leerlingen van de scholen hebben hun eigen boom geadopteerd door er een houten boomlabel aan te hangen. Zo kunnen zij de groei van hun boom het hele jaar door volgen.

Na het Krispijnbos komen er nog twee Tiny Forests op andere locaties. Lees hier meer over het Tiny Forrest Krispijnbos.

Vergroening N3

Diverse bewoners langs de N3 hebben hun behoefte geuit aan meer vergroening. De gemeente deelt die wens. Maar er liggen veel kabels en leidingen langs de N3. In de zoektocht naar de mogelijkheden is er gekeken wat er mogelijk is op percelen van particulieren en andere partijen. Een groot gedeelte van de gronden langs de N3 is namelijk in bezit van Rijkswaterstaat. De gemeente gaat samen met de perceeleigenaren op zoek naar geschikte locaties voor 250 bomen langs de N3. Actueel word er gewerkt langs de N3. De aanplant van de bomen en heesters zal na de afronding van de werkzaamheden gebeuren, waarschijnlijk in 2021.

Tree City of the World

Afgelopen maand werd Dordrecht ‘Tree City of the World’. Dordrecht is de eerste Nederlandse stad die erkend is als Wereldbomenstad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad. Andere steden die zich ‘Tree City of the World’ mogen noemen, zijn onder andere: New York, Toronto, Lissabon, Milaan, Glasgow, Lima en Nairobi.

Toegepaste maatregelen

privacy