BENIGN

Locatie
Dordrecht
Dordrecht maakt deel uit van het onderzoeksprogramma BENIGN. De letters BENIGN staan voor BluE and greeN Infrastructure desiGned to beat the urbaN heat. Oftewel: Blauwe (water) en groene (natuur) netwerken om stedelijke hitte te beperken.

Hittestress

Dordrecht groeit. Daarom bouwen we er de komende jaren 10.000 woningen bij. Die groei van de stad zorgt voor meer druk op de beschikbare ruimte. En dus ook op de leefbaarheid. In de stad wordt het in de zomer namelijk warmer dan in het buitengebied. Soms scheelt het wel 8°C. Dat komt doordat gebouwen en straten veel warmte vasthouden. Veel stenen en weinig groen veroorzaken zogenaamde hittestress. En daar kunnen bewoners veel last van hebben. Of zelfs ziek van worden. Het BENIGN-consortium onderzoekt manieren om steden zo in te richten dat de hittestress verminderd wordt.

Keuzes maken

Hoe kan Dordrecht plek bieden aan die duizenden extra inwoners en tegelijk een groene en gezonde stad zijn? Een fijne stad die bestand is tegen klimaatverandering. Met voldoende verkoeling in de zomer. Met groene ruimte waar bewoners kunnen bewegen en elkaar kunnen ontmoeten. Om dat te bereiken moeten we keuzes maken bij de inrichting van de beschikbare ruimte. BENIGN helpt ons met het maken van die keuzes.

Onderzoek

Het BENIGN-consortium bestaat uit onderzoekers van de Radboud Universiteit, de Vrije Universiteit, Wageningen University & Research, Hogeschool Leiden, Deltares en Donders Institute. Zij werken samen met de gemeenten Hilversum, Dordrecht en Leiden en partners uit het bedrijfsleven. Samen onderzoeken ze hoe we steden zo kunnen inrichten dat bewoners minder gezondheidsproblemen ervaren door klimaatverandering. De onderzoeksresultaten van BENIGN helpen ons bij het maken van plannen over nieuwbouw, renovatie en herinrichten van wijken. Zo verbeteren we de leefomgeving van de Dordtenaren. En maken we tegelijk de stad klimaatbestendig en helpen we de natuur.

Doe mee

Het eerste onderzoek voor BENIGN is al gestart in de drie betrokken gemeentes. Het Radboud UMC onderzoekt in deze steden wat hitte doet met de gezondheid van inwoners.

Elke inwoner Dordrecht van 18 jaar en ouder kan mee doen aan het onderzoek. Je wordt dan gevraagd om online een aantal vragenlijsten in te vullen: vóór, tijdens en na een warme periode in de zomer. Wil jij meedoen? Ga dan naar www.radboudumc.nl/hitte . Of lees eerst meer op groenblauwdordrecht.nl/nieuws/5388/

 

privacy