Dordtse bio pareltjes

Locatie
gemeente Dordrecht
Dordrecht heeft een aantal bijzondere planten en dieren op het eiland. Wat zijn de Dordtse pareltjes van biodiversiteit?

Grote keverorchis

Onlangs hebben we op Sportpark Schenkeldijk een grote groeiplaats ontdekt van een bijzondere orchidee. Het gaat om enkele honderden exemplaren van de ‘grote keverorchis’. Je kunt de grote keverorchis goed herkennen aan zijn twee grote brede en ronde bladeren. De bloemen zijn groengeel van kleur. Het is een zeldzame orchideesoort, die voorkomt in vochtige en goed ontwikkelde loofbossen.

Het grote aantal exemplaren van deze plant laat zien dat deze omgeving erg geschikt is voor deze orchidee. Het benadrukt de waarde van Sportpark Schenkeldijk voor de natuur. Het park is onderdeel van de Dordwijkzone en is aangewezen als zogenaamde ‘natuuras’. Dit is een groene verbinding tussen stedelijk en landelijk gebied. De komende jaren investeert de gemeente in het versterken van deze groene verbindingen. Door de hoeveelheid groen uit te breiden, verwachten we een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Dit is de verzamelnaam voor een gevarieerd planten- en dierenleven. Zo kan ook de grote keverorchis zich in de toekomst verder uitbreiden.

Bijenorchis

Wat een prachtige bloem, vind je niet? Het is een ‘bijenorchis’. Deze wilde orchidee dankt haar naam aan de vorm van de bloem. Die doet aan een hommel denken. We vonden dit mooie exemplaar op de voormalige sportparken in Amstelwijck. Hier komt in de toekomst nieuwbouw, maar wel met behoud van waardevol groen. Amstelwijck is een van de zes locaties waar we onderzoek doen naar de biodiversiteit op het Eiland van Dordrecht. De bijenorchis komt voor van Noord-Afrika in het zuiden tot… hier dus. Het is een mooi voorbeeld van een soort die juist profiteert van klimaatverandering. De bloem heeft op eigen kracht vanuit het warme zuiden spontaan Dordrecht weten te bereiken Veel noordelijker dan Holland tref je de bloem nog maar zelden aan. Een pareltje om te koesteren dus.

Meer info over dit project of samenwerken?

Wil je meer weten over biodiversiteit op het Eiland van Dordrecht? Mail ons dan!

Contact
privacy