Groenblauwe bedrijventerreinen

Locatie
Dordtse Kil I, II, II
De meest bedrijventerreinen zijn saaie, grijze, plekken met bijna alleen steen en tegels. Versteende terreinen zorgen voor wateroverlast en extreme hitte. Daar is grote winst te behalen, voor mens, natuur en bedrijven. Want in een groenere omgeving voelen mensen zich fijner. Ze werken productiever en ervaren minder stress. Meer groen zorgt bovendien voor gezonde lucht en is beter voor de biodiversiteit.

 

De voordelen van meer groen tussen de bedrijven

Slechts 1% van alle bedrijventerreinen bestaat uit groen. Versteende terreinen zorgen voor wateroverlast bij extreme regenval en voor overmatige hitte op warme dagen. Dat maakt deze werkplekken weinig inspirerend en ongezond. Groen toevoegen heeft grote voordelen, voor mens, natuur en bedrijven. Want in een groenere omgeving voelen mensen zich fijner, werken productiever en ervaren minder stress. Meer natuur zorgt bovendien voor gezonde lucht en is beter voor de biodiversiteit.

Veel verouderde bedrijventerreinen zijn niet toekomstbestendig. Het veranderende klimaat zorgt voor steeds meer hittestress en wateroverlast. En dat heeft niet alleen schadelijke gevolgen voor de gezondheid van mensen. Hitte en water geven ook schade aan gebouwen en wegen. Planten en bomen brengen verkoeling, vangen water op en zuiveren de lucht.

Wij helpen

Gemeente Dordrecht wil bedrijven die hun terreinen natuurlijker willen inrichten, helpen. We werken hierin samen met onder andere IVN Natuureducatie en Provincie Zuid-Holland. Wie aan de slag wil met het vergroenen van een bedrijventerrein, kan contact opnemen met Dana Huibers en Lisa Lieftink door te mailen naar opgave.groenblauw@dordrecht.nl

Subsidie

Vergroening levert veel op en hoeft niet duur te zijn, maar de kosten kunnen flink oplopen. Planten kosten slechts enkele tientjes per m2. Maar het verwijderen en afvoeren van tegels kost naast tijd ook geld. Een klein jong boompje koop je al voor € 100. Maar soms moet daarvoor eerst de grond worden verbeterd. En de kosten voor een volwassen boom die direct schaduw geeft, kan inclusief planten oplopen tot meer dan duizend euro. Ook de aanleg van een groene gevel of een sedumdak kan prijzig zijn. De provincie Zuid-Holland heeft daarom diverse subsidieregelingen voor de vergroening van bedrijventerreinen.

Download hier de folder ‘Geld voor groen: subsidieregelingen vergroenen bedrijventerreinen van provincie Zuid-Holland’.

Of kijk op Bedrijventerreinen – Provincie Zuid-Holland

Een kleine actie, groot effect

Wil je snel aan de slag met het vergroenen van je bedrijventerrein?
We zetten 5 tips op een rij, die weinig moeite én weinig geld kosten:

  1. Vervang (een deel van) onnodige stenen door beplanting. Kies voor bloeiende planten om vlinders te trekken en insecten voedsel te geven.
  2. Stimuleer buiten vergaderen door een picknickbank in of naast het groen te plaatsen.
  3. Plaats nestkastjes voor vogels en een insectenhotel. Zo draag je bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.
  4. Laat klimplanten langs een hek groeien. Of vervang hekwerk door een groene afscheiding.
  5. Weinig plek? Een geveltuintje past altijd!

Veel acties om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken zijn ook snel en makkelijk toe te passen op een bedrijventerrein. Dus kijk voor tips ook eens op Acties voor een groene en klimaatbestendige tuin | Groenblauw Dordrecht

privacy