Groenblauwe regels
- Locatie
- Dordrecht
- Opdrachtgever
- Gemeente Dordrecht
- Realisatie staat/jaar
- 2025
Ruimte voor groen en water is belangrijk om Dordrecht leefbaar te houden voor mensen, dieren en planten. We willen de stad aantrekkelijker en gezonder maken. Dat betekent dat we de ruimte zo goed mogelijk aanpassen aan de veranderingen van het klimaat. Wateroverlast door extreme regenval, hitte en droogte vragen hierom.
Ook willen we de biodiversiteit (de variatie in planten en dieren) verbeteren. Daarom maken we regels voor de inrichting en het beheer van de ruimte in Dordrecht.
Genoeg ruimte voor groen en water is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Bij groen en water kun je denken aan struiken, bomen, vijvers en sloten. Groen kan ook zijn groen op gebouwen, zoals groene daken en groene gevels. Ook willen we genoeg ruimte om te spelen en te bewegen, zoals parkjes. En we willen zo weinig mogelijk asfalt of tegels in de stad. Daarmee beperken we hitte en zorgen we dat water in de grond kan wegzakken.
De groenblauwe regels hebben we opgesteld samen met alle afdelingen binnen de gemeente die zich bezig houden met de ruimte in Dordrecht. Bij het opstellen van de regels hebben we de richtlijnen van de Rijksoverheid en de Provincie Zuid-Holland gevolgd.
Waarvoor gelden de groenblauwe regels?
De groenblauwe regels gelden voor projecten van zowel de gemeente als particulieren. Er zijn specifieke regels voor groen en water voor drie soorten projecten.
Projecten voor de inrichting van openbaar gebied
De openbare ruimte is het gebied dat voor iedereen toegankelijk is. De gemeente voert diverse projecten uit om dit gebied goed te beheren en in te richten. Volgens de groenblauwe regels voor de openbare ruimte moet minimaal 10% van het project bestaan uit groen of water.
Bouwprojecten op particuliere grond
Particuliere grond is grond die in bezit is van andere eigenaren dan de overheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de grond rondom de gebouwen van huiseigenaren of om grond van projectontwikkelaars. De regels voor projecten op particuliere grond bepalen dat minimaal 30% van het project moet bestaan uit groen of water.
Projecten in ontwikkelgebied, met een combinatie van openbaar en particulier gebied
Dit zijn projecten in een gebied, dat wordt ontwikkeld door de gemeente samen met particuliere grondeigenaren en/of projectontwikkelaars. Dat zijn dus delen van de openbare ruimte samen met bijvoorbeeld gebouwen of stukken particuliere grond. De regels voor dit soort projecten bepalen dat minstens 40% van het project uit groen of water moet bestaan.
Waarover gaan de groenblauwe regels?
De regels gaan over zes onderwerpen
Biodiversiteit:
Het project zorgt voor meer biodiversiteit (variatie aan dieren en planten) in het projectgebied en versterkt de groenblauwe structuren op het Eiland van Dordrecht. Elk project maakt een goede plek voor drie soorten planten of dieren.
Bodem:
De grondkwaliteit is geschikt voor beplanting en een gezond bodemleven.
Water:
Bij hevige regen ontstaat er geen waterschade aan gebouwen, straten en andere voorzieningen. Hiervoor wordt in elk project tijdelijk regenwater opgevangen. Bij lange droogte raken gebouwen, wegen, funderingen, groen, water en belangrijke functies in het gebied niet blijvend beschadigd. Er wordt gekeken hoe water bespaard kan worden.
Voorbereiding op overstroming:
Bij nieuwbouw moet er een vluchtplek zijn waar de bewoners kunnen schuilen tijdens een grote overstroming. Dit is voor gebouwen die binnendijks en buitendijks gebouwd worden. Ook moeten de toegangswegen begaanbaar blijven.
Hitte:
Tijdens periodes van hitte moet het projectgebied een gezonde omgeving bieden. Er moeten voldoende koele plekken met schaduw zijn. Bij projecten in een ontwikkelgebied moet in de buitenruimte minimaal 30% aan schaduw zijn. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van verharding, zoals asfalt of tegels.
Spelen, bewegen, ontmoeten:
Er zijn voldoende plekken van goede kwaliteit om te spelen, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Deze plekken liggen op loopafstand van de buurt.
Minimaal 5% van het gebied van projecten in ontwikkelgebied moet worden ingericht voor spelen, bewegen en om elkaar te ontmoeten.
Wat vind jij?
Van 30 oktober tot en met 14 november 2024 kon je via doemeedordrecht.nl/groenblauweregels laten weten wat jij van de groenblauwe regels voor Dordrecht vindt.
In totaal plaatsten 9 mensen een opmerking of aanvullende ideeën. Er was vooral steun voor de regels en waardering voor de aandacht voor klimaat, groen en gezondheid.
Veel van de genoemde suggesties gebruiken we om de groenblauwe regels beter te maken. Daarna willen we de groenblauwe regels laten vaststellen door burgemeester en wethouders en door de gemeenteraad.
Op de hoogte blijven?
Via deze pagina houden we je op de hoogte hoe we verder gaan met de groenblauwe regels.
Groenblauwe regels
Wil je meer weten over de Groenblauwe regels? Mail ons!
Contact