Jubileumbomen in alle wijken

Locatie
Dordrecht
Opdrachtgever
gemeente Dordrecht
Realisatie staat/jaar
2020
© gemeente Dordrecht

Dordtenaren konden zich aanmelden voor een gratis boom in hun eigen tuin. Binnen twee weken waren alle bomen vergeven.  In november 2019 plantte wethouder Marco Stam de eerste boom, een zevenzonenboom, in een voortuin aan de Heinsiusstraat. De laatste boom plantte hij op 11 maart 2020, een sierpeer, op een binnenterrein aan de Noorderstraat.

Mooi is dat de 80 Jubileumbomen verspreid over alle Dordtse wijken zijn terechtgekomen. De meeste bomen kwamen in Dubbeldam terecht. Deze wijk kreeg 21 bomen, gevolgd door de binnenstad (12), Reeland (9) Krispijn en Stadspolders (beide 8).

800 bomen

De 80 Jubileumbomen zijn onderdeel van het project 800 extra bomen voor Dordrecht 800 jaar stad. Daarnaast komen er 3 Tiny Forests (minibosjes) op verschillende plekken in de stad. Er komt een kastanjearboretum (bomentuin) op de Staart en extra bomen langs de N3. De bomen zijn bedoeld om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden. Daarnaast zijn bomen belangrijk voor het verzachten van de effecten van de klimaatverandering. Ze zorgen op hete dagen voor verkoeling door verdamping en schaduw. Bij regen zorgen ze voor minder wateroverlast. Natuurlijk zijn bomen ook belangrijk voor de stedelijke biodiversiteit, ze lokken insecten en vogels.

Kopje boven deelprojecten

privacy