Krispijnbos: het eerste Tiny Forest in Dordrecht

Locatie
Dordrecht, Krispijn
Opdrachtgever
gemeente Dordrecht
Realisatie staat/jaar
2019
© gemeente Dordrecht

Leerlingen van de Prinses Julianaschool en SBO de Toekomst hebben het minibos geplant aan de Nassauweg. Op een oppervlakte iets groter dan een tennisbaan staan ten minste 25 verschillende soorten bomen en heesters. Zij zullen de komende jaren uitgroeien tot een minibos, waar zowel de basisschoolleerlingen als buurtbewoners gebruik van kunnen maken. De leerlingen van de scholen hebben hun eigen boom geadopteerd door er een houten boomlabel aan te hangen. Zo kunnen zij de groei van hun boom het hele jaar door volgen.

Leren in en van de natuur

Spelen en leren op groene plekken, zoals een Tiny Forest, heeft veel voordelen. Kinderen kunnen er meer leren over de natuur, de seizoenen en groeicycli. Als het minibos groter is kunnen ze erin spelen. Kinderen spelen in de natuur met meer creativiteit en gevarieerder. Het een buitenlokaal dat leerkrachten kunnen gebruiken voor het onderwijs in een contextrijke omgeving. Bijvoorbeeld bij leren over de Nederlandse natuur, zoals bodemleven, planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.

Inheems

Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Zo leveren Tiny Forests ook een bijdrage aan de biodiversiteit.

Klimaat

Ook vanuit het oogpunt van klimaatverandering spelen de Tiny Forests een grote rol. Bomen in de stad zijn een soort stadsairco’s. Op zonnige, hete dagen zorgen ze voor schaduw en voor verdamping via hun bladeren. Daarnaast leveren ze een bijdrage om water op te vangen bij zware buien.

Nog meer Tiny Forests

De Tiny Forest-beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen, waaronder Belgiƫ, Frankrijk en Ierland. Het Tiny Forest aan de Nassauweg is niet alleen het eerste minibos in Dordrecht, maar in de hele regio Drechtsteden en Rijnmond. Er komen nog twee Tiny Forests in Dordrecht.

Toegepaste maatregelen

privacy