Wensboom Stadspark Dordrecht

Ruim 400 wensen voor het Stadspark Dordrecht

Een groot Stadspark XXL voor en door alle Dordtenaren: daar gaan we de komende jaren aan werken. Om het stadspark te kunnen ontwerpen, vroegen wij in het najaar 2022 aan Dordtenaren wat hun wensen voor het stadspark zijn.

Ruim 400 wensen werden door Dordtenaren aan de (digitale) wensboom gehangen. Veel Dordtenaren willen lekker actief bezig kunnen zijn. Spelen, wandelen, skeeleren, fietsen. Maar ook de wens voor een stilte- en gedenkplek werd genoemd. En voor veel mensen blijkt een stukje park waar honden lekker kunnen ravotten een grote wens. Ook vinden veel Dordtenaren dat er voldoende ruimte moet zijn voor de natuur. Planten, het liefst inheemse, en dieren moeten er kunnen floreren. En de mensen willen daarvan kunnen genieten. Dus wandelen over natuurlijke (struin)paden met voldoende bankjes en prullenbakken. Bovendien moet het park toegankelijk zijn voor iedereen!

We hebben de ingestuurde wensen ingedeeld in categorie├źn:

Hoe gaan we verder?

Sommige wensen werden vaak genoemd en andere weer minder. Elke wens gaan we serieus bekijken. Met de wensen gaan we een zogenaamd ruimtelijk programma maken. Dat wil zeggen dat we gaan kijken hoe verschillende wensen naast elkaar kunnen worden ingepast in het park. Dat ruimtelijke programma vertalen we dan naar een voorlopig ontwerp voor de inrichting van de diverse deelgebieden. Bij het ontwerp van het park nemen we bijvoorbeeld direct de wensen mee voor natuurpaden en andere natuurlijke inrichting, zoals speelplekken. Maar ook voor wensen, zoals hardlooproutes, picknickplekken en barbecueveldjes kijken we hoe die een plek kunnen krijgen in de inrichting van het park.

De komende maanden werken we aan het voorlopig ontwerp. De eerste ontwerpen gaan we bespreken met de stad. Dat doen we op verschillende manieren en met een ieder, die dit wil. Via diverse media worden Dordtenaren uitgenodigd om over de eerste ontwerpen mee te praten.

In mei 2023 openen we het eerste stukje van het nieuwe Stadspark: het Reewegpark. Daar kunnen we samen bekijken of dit voldoet aan wat we met zijn allen voor een park wensen.

Heb jij nog een idee voor het Stadspark XXL?

De periode voor het inzenden van wensen is inmiddels verlopen.

Maar goede idee├źn zijn altijd welkom. Heb je een idee voor het Stadspark? Of heb je een vraag? Mail dan naar stadspark@dordrecht.nl

privacy